Sunday, January 30, 2011

Bounty cokoladice/Bounty Bars

Please scroll down for English version

Dugo sam merkala ovaj recept. Zvucalo mi je jako interesantno isprobati homemade verziju ovih cokoladica, ali me uvek sprecavala ogromna kolicina margarina koju je trebalo utrpati u njih. U drzavi, u kojoj trenutno zivim, ne prodaje se margarin sa ukusom slatke pavlake a bojala sam se da bi se obican mnogo osetio. Kada je ovaj receptic dospeo u kuVarijacije resila sam da ga, ipak, isprobam.


I sada, nakon sto su sve cokoladice pojedene, moram priznati da se, po meni, margarin dosta osetio iako ne toliko koliko sam mislila da hoce. Moji ukucani, bar onaj deo koji jede kokos, nisu imali zamerki, a ni gosti koji su se nasli kod nas... cak sam dobila ”narudzbu” od prijateljicine cerke da joj ove cokoladice pripremim za rodjendan. Jos jednom se potvrdilo koliko su ukusi razliciti :)
Na cekanju imam jos jedan recept za homemade verziju ovih cokoladica koji ne zahteva niti mrvu maragrina. Kad se uverim u ukus ove druge verzije prenecu vam iskustva i utiske :)



Sastojci:
1 dl slatke pavlake
250 gr margarina
300 gr secera
250 gr kokosa

Glazura:
150 gr tamne cokolade
80 gr margarina


Priprema:
Istopiti secer, margarin i slatku pavlaku na srednjoj temeperaturi. Kad se svi sastojci istope, pojacati temperaturu i pustiti da smesa provri. Dodati kokos i dobro izmesati.
Pleh velicine 20*30 cm obloziti papirom za pecenje. Sipati smesu od kokosa i ostaviti u frizideru najmanje 2 sata (moja je stajala preko noci).
Dasku na kojoj cete seci, obloziti papirom za pecenje pa okrenuti stegnutu kokos masu na oblozenu dasku. Skinuti papir pa iseci kolac na manje kockice. Vratiti isecene kockice u frizider dok pripremate glazuru.
Istopiti sastojke za glazuru na laganoj vatri. Zatim, svaku kockicu umociti u cokoladu pa ih redjati na papir za pecenje da se osuse.


English version:
Bounty Bars
(recipe adapted from here)

Ingredients:
1 dl heavy cream
250 g margarine
300 g sugar
250 g coconut flakes

Glaze:
150 g baking chocolate
80 g margarine

Preparation:
Melt sugar, margarine and heavy cream over medium heat. When all the ingredients are completely melted, turn the heat to high and let it boil. Add coconut flakes and stir well.
Line a 20*30 cm baking pan with parchment paper. Pour coconut mixture into prepared pan. Refgrigerate for about 2 hour or overnight.
Line cutting bord with parchment paper. Turn coconut mixture onto prepared cutting board and remove the paper.
Cut coconut mixture into small squares. Place back into the refrigerator until you making the glaze.
Melt glaze ingredients over low heat. Then, dip each coconut square into the glaze and let them dry on parchment paper.


Friday, January 28, 2011

Madjarica

Please scroll down for English version

Tri verzije jednog savrsenog kolaca!!!
Sigurna sam da svako od nas ima neki svoj omiljeni recept za ovu kraljicu kolaca i da mu je upravo njegov najbolji. Sa mnom, definitvno, jeste tako. Vec godinama u nasoj porodici koristi se mamin recept za Madajricu koji je star, pa necu preterati, bar 20 godina i svih ovih godina jednako smo odusevljeni ukusom i izgledom ove pite. Mislila sam da u zivotu necu isprobati drugi recept na ovu temu, ali eto prevarila sam se. Pre izvesnog vremena ugledala sam Sarenu Madjaricu i jednostavno sam je morala probati. Ti savrseni slojevi ostavili su me bez teksta i nekoliko dana kasnije odstampala sam recept i krenula da je mesim.


Korice za Sarenu Madjaricu su mnogo drugacije od svih ostalih kora koje sam ja imala prilike da umesim i toliko su me izmaltretirale da sam bila sigurna da je to prvi i poslednji put da je mesim. Ali kad sam zagrizla prvo parce ovog kolacica znala sam da cu je ponovo praviti :)... I tako se ovaj kolac udomacio kod mene i bio serviran skoro na svim slavljima koje smo pripremali od tada.
Ako resite da je pripremate, savetujem da razvijate samo na silikonskoj podlozi. Tako cete najlakse baratati sa ovim koricama jer su jako, jako tanke. Moram napomenuti da su mi kore mnogo lakse isle svaki naredni put, verovatno sam se privikla i opustila pa je bilo lakse :)
Nakon Sarene madjarice resila sam da isprobam jos jednu verziju, ovaj put sa Eurokremom. I kod ove madjarice su korice mnogo tanje nego kod mamine verzije ali se mnogo lakse rukuje s njima i, bar kod mene, nije bilo nekih vecih problema.
Polako sam fotkala sve Madjarice koje su se nasle na mom stolu poslednjih nedelja i sada vam prezentujem sve tri verzije:


Mamina madjarica

Testo:
600 gr brasna
50 gr svinjske masti
200 gr secera
2 jaja
2 dl kisele pavlake ili mleka
1 prasak za pecivo

Fil:
1 l mleka
6 kasika brasna
300 gr secera
50 gr cokolade
250 gr margarina

Glazura:
150 gr cokolade
4,5 kasike ulja


Priprema:
Rukama izmesajte sve sastojke za testo pa mesite dok ne dobijete glatku, mekanu loptu. Podelite testo na 4 dela.
Korice se peku na poledjini pleha, pa podmazite poledjinu velikog pleha sa uljem (najbolje sa masti) i pospite brasnom.
Na radnoj povrsini posutoj brasnom razvijte svaki deo testa u pravougaonik, velicine dna pleha od rerne. Pomocu oklagije, prebacite jedan po jedan razvijeni list na poledjinu pleha, izbockajte ga viljuskom i pecite oko 10-ak minuta. Korice trebaju ostati svetle. Pecene kore ostavite da se ohlade.
Izmesajte brasno i secer sa malo mleka da dobijete ujednacenu smesu, bez grudvica. Ostatak mleka prokuvajte, sipajte razmuceno brasno sa secerom pa, neprestano mesajuci, skuvajte gust fil. U vruce dodajte cokoladu i maslac, mesajte dok se sve ne istopi pa dobijeni fil podelite na tri dela.
Nafilujte Madjaricu: korica-1/3 fila-korica i tako redom dok ne potrosite sve korice i sav fil. Zavrsite filovanje sa koricom. Pritisnite Madjaricu sa manjim plehom ili tacnom i ostavite da se hladi preko noci.
Sutradan je prelijte glazurom: istopite cokoladu sa uljem na laganoj vatri i prelijte kolac.


* Madjarica na slici, odnosno fil, pravljen je sa gustinom pa je ostao malo svetliji. Kad se priprema sa brasnom bude mnogo tamniji.



Sarena Madjarica

Testo:
cca 900 gr brasna (pola meko, pola ostro)
10 gr praska za pecivo
3 belanca
½ kasicice soli
300 gr secera u prahu
300 gr omeksalog maslaca
300 gr punomasne kisele pavlake
2 kasike ruma
2 kasicice arome vanile

1 kasika ruma
30 gr tamnog kakaa

Fil:
2,4 l mleka
400 gr secera
200 gr gustina
200 gr ostrog brasna
2 kasicice arome vanile
4 kasike ruma
400 gr maslaca

150 gr bele kuverture
150 gr tamne kuverture + 1 kasika tamnog kakaa

Glazura:
200 gr tamne kuverture
1 kasika arome vanile
7 kasika ulja

Priprema:
Za kore penasto izmiksati maslac, belanca i so. U sjedinjenu masu lagano, malo po malo, dodati secer i miksati dok se sve ne poveze. Zatim dodati kiselu pavlaku, rum, ekstrakt vanile i na kraju polagano umesiti brasno izmesano sa praskom za pecivo. Dobijenu smesu mozete ostaviti u frizideru pa valjati malo kasnije ili mozete odmah razvijati kore.
Podeliti testo na dva dela pa u jedan deo umesati kakao i 1 kasiku ruma. Dobro izmesiti da se testo jednolicno oboji. Zatim svaki deo testa podeliti na 3-4 jednaka dela (ja podelim na tri jer nikako ne uspevam izvuci 4 kore od ove smese).
Silikonsku podlogu ili papir za pecenje lagano posuti brasnom. Ruke takodje posuti brasnom pa prvi deo testa oblikovati u pravougaonik. Staviti parce plasticne folije preko testa i razviti tanku koru 30*40 cm. Pocnite sa svetlim krama kako bi kasnije mogli proceniti koliko im vremena treba da se ispeku.
Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Prebaciti dobijenu koru na poledjinu pleha, izbockati viljuskom pa peci oko 6-7 minuta (kora mora ostati bela, samo na krajevima poprimi zuckastu boju). Redom razviti sve bele i sve braon kore pa ih ispeci. Pecene kore redjati na radnu povrsinu i pritisnuti plehom da ih izravna. Kad su sve pecene, pomerite pleh i ostavite ih da se ohlade.
Izmesati secer, gustin, brasno, ekstrakt vanile i 700 ml mleka dok ne dobijete ujednacenu masu bez grudvica.
Ostatak mleka prokuvati. Kad provri umesati smesu od brasna pa, mesajuci, skuvati gust krem. U vruce umesati maslac i rum. Dobijeni krem podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati belu cokoladu, a u drugi deo tamnu cokoladu i kakao. Izmesati da se sastojci lepo istope i povezu sa filom. Zatim, podeliti svaki deo fila na 3-4 jednaka dela.
Filovati korice: poceti sa tamnom korom i 1/3 (¼ ako razvijate 4 kore) tamnog fila, zatim bela kora i 1/3 (¼) svetlog fila… nastaviti sa preostalim krama i filom istim redosledom.
Ostaviti kolac preko noci u frizideru pa sutradan preliti glazurom.
Za glazuru istopiti cokoladu sa ekstraktom vanile i uljem na laganoj vatri pa preliti kolac.
Ostaviti u frizideru jos 30 minuta pa zatim seci.


* I ovde sam za fil koristila gustin jer je u ovim mojim krajevima nemoguce pronaci ostro brasno. Madjarica na slici pravljena je od pola smese na plehu 25*35 cm.
Iseceni kolacici mogu se, po zelji, prosarati belom cokoladom


Eurokrem Madjarica


Testo:
300 gr brasna
100 gr maslaca, sobne temperature
100 gr secera
1 belance
100 gr kisele pavlake
1 kasicica sode bikarbone

Fil:
700 ml mleka
7 kasika secera
7 kasika kakaa
7 kasika brasna
100 gr maslaca
50 gr tamnog dela Eurokrema ili Linolade, moze i Nutella
3-4 kasike ruma

Glazura:
100 gr cokolade (70 % cacao)
50 gr maslaca
3 kasike ulja
1 kasika vode
1 kasika meda 
ili:
100 gr cokolade
3 kasike ulja

Priprema:
Izmiksajte maslac, secer, belance i kiselu pavlaku dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte prosejano brasno i sodu bikarbonu. Umesite testo pa ga podelite na 6 jednakih delova.
Pospite ruke brasnom, oblikujte svaki komad testa u pravougaonik. Na silikonskoj podlozi ili papiru za pecenje oblikujte svaki pravougaonik u koricu velicine 20*30 cm. Najbolje je da preko testa stavite komad plasticne folije i valajte preko njega. Smestite koricu na poledjinu pleha, izbockajte viljuskom i pecite nekoliko minuta, dok ivice ne porpime zuckastu boju. Ostavite pecene kore da se ohlade. 
Izmesajte brasno, secer, i kakao sa malo mleka da dobijete glatku smesu. Ostatak mleka prokuvajte, sipajte smesu brasna i kakaa pa, mesajuci, skuvajte gust krem. U vruce dodajte rum, Eurokrem i maslac. mesajte dok se sve lepo ne istopi. Podelite fil na 5 jednakih delova.
nafilujte kolac: pocnite sa koricom, zatim 1/5 fila i nastavite tim redosledom dok ne utrosite sve korice i fil. Zavrsite sa koricom.
Za glazuru, istopite sve sastojke na laganoj vatri pa prelijte kolac. Ostavite da se ohladi i stegne pa secite.


Saveti za jedake slojeve (usvojeno od -Violet-Love-):
Testo podelite na jednake delove, najbolje je da koristite kuhinjsku vagu. 
Kada skuvate fil podelite i njega na jednake delove, najbolje je da uzmete cinijice jednake velicine i u svaku sipate istu kolicinu fila. Filove u cinijicama mozete prekriti plasticnom folijom da se na povrsini ne bi stvorila korica dok filujete kolac.
Zatim stavite kremu na koru, izravnajte je (dobro zagladite) lopaticom za sluzenje kolaca, stavite sledecu koru preko pa lagano predjite oklagijom kako bi se krema ispod ravnomerno raspodelila. Ponavljajte ovaj postupak sve dok imate kora i kreme. Poslednji sloj fila dobro zagladite i zatim kolac spremite u frizider da se dobro rashladi pre prelivanja glazurom.
Kad prelijete kolac glazurom, razmazite glazuru kasikom sto brze mozete, a zatim celi kolac, sa sve tacnom, lupnite od sto kako bi se cokolada ravnomerno rasporedila.
Za rezanje: nozem umocenim u vrelu vodu (dobro ga otresite posle svakog umakanja) napravite rez i to da prosecete samo cokoladu. Rezove pravite na velicinu kockica koje zelite kasnije iseci. Zatim, suvim nozem preko tih rezova predjite do dna, po mogucnosti jednim potezom secite odozgo prema dole, bez puno pomeranja noza tamo-ovamo kako bi slojevi ostali neumrljani.

English version:
Mom`s Madjarica

Dough:
600 g flour
50 g pork fat (lard)
200 g sugar
2 eggs
2 dl sour cream or milk
10 g baking powder

Filling:
1 l milk
6 tablespoons flour
300 g sugar
50 g chocolate
250 g margarine

Glaze:
150 g baking chocolate
4,5 tablespoons oil

Preparation:
With your hands knead all dough ingredients until you get smooth dough. Divide dough into 4 equal parts.
Turn the large baking pan upside down, then grease and flour.
On a floured working surface roll each piece into rectangle (size of bottom of the pan). Using your rolling pin remove each rectangle over greased and floured up side down pan. Pierce the surface with a fork bake for about 10 minutes (dough must stay white colour, not golden). Let cool.
Combinate flour, sugar and little milk. Stir until well combined and lump free.
Boil rest of milk, pour flour mixture into milk and stir constantly over medium heat until thicknes. Add chocolate and butter, stir until well combined. Divide filling into 3 equal parts.
Fill the cake: 1 dough layer-1/3 filling-dough layer-1/3 filling… remaining dough layers and filling - finish with dough layer.
Put baking pan over the cake and let it cool overnight.
Then, make glaze: melt chocolate and oil over low heat and pour over the cake.

Multicolor Madjarica
(recipe adapted from here)

Dough:
cca. 900 g flour
10 g baking powder
3 egg whites
½ teaspoon salt
300 g powdered sugar
300 g butter, room temperature
300 g whole sour cream
2 tablespoons rum
2 teaspoons vanilla extract

1 tablespoons rum
30 g dark cacao

Filling:
2,4 l milk
400 g sugar
200 g cornstarch
200 g flour
2 teaspoons vanilla extract
4 tablespoons rum
400 g butter

150 g white chocolate cuverture
150 g dark chocolate cuverture + 1 tablespoon dark cacao

Glaze:
200 g dark cuverture
1 teaspoon vanilla extract
7 tablespoons oil

Preparation:
Beat butter, agg whites and salt until foamy.  Then, add sugar in a small amount. Beat until well combined. Add sour cream, rum, vanilla extract, flour and baking powder. Divide into 2 pieces, add cacao and 1 tablespoon rum into one piece. Knead until well combined.
Divide each piece of dough into 3-4 equal parts (I make 3). With floured hands flatten each piece into rectangle. Place plastic wrap over the dough and on a parchment paper or silicone baking sheet roll each piece into a rectangle 30*40 cm.
Preheat oven to 180 degrees C.
Turn the pan upside down and place first dough rectangle over. Pierce the surface with a fork and bake for about 6-7 minutes (dough must stay white colour, not golden). Repeat with the remaining white and brown dough.
Combinate sugar, cornstarch, flour, vanilla extract and 700 ml milk until well combined and lump free.
Boil rest of milk. Then, pour flour mixture into milk. Stir constantly over medium heat until thicknes. Add butter and rum.
Divide filling into 2 equal parts. Add white cuveture into one part, and dark cuverture with cacao into another part. Stir well each part of filling.
Then, divide each filling into 3-4 equal parts.
Fill the cake: start with dark dough layer and 1/3 (¼ if you make 4 dough layer) dark filling, then white dough layer and 1/3 (¼) white fiiling… repet with remaining dough layers and filling.
Refrigerate over night then glaze.
For glaze: melt dark cuverture, vanilla extract and oil over low heat and pour over the surface of the cake.
Refrigerate for 30 minutes and then cut into squares.

* I made half doses on a 25*35 cm bakin pan.

Nutella Madjarica
(recipe adapted from here)

Dough:
300 g flour
100 g butter, room temperature
100 g sugar
1 egg white
100 g sour cream
1 teaspoon baking soda

Filling:
700 ml milk
7 tablespoons sugar
7 tablespoons cacao
7 tablespoons flour
100 g butter
50 g Nutella
3-4 tablespoons rum

Glaze:
100 g chocolate (70 % cacao)
50 g butter
3 tablespoons oil
1 tablespoon water
1 tablespoon honey 
or:
100 g chocolate
3 tablespoons oil

Preparation:
Beat butter, sugar, egg white and sour cream until foamy. Add sifted flour and baking soda. Knead the dough and divide into 6 equal parts.
With floured hands flatten each piece into rectangle. Place plastic wrap over the dough and on a parchment paper or silicone baking sheet roll each piece into a rectangle 20*30 cm. 
Turn the pan upside down and place first dough rectangle over. Pierce the surface with a fork and bake for a few minutes (dough must stay white colour, not golden). Let cool.
Combinate flour, sugar, cacao and little milk. Stir until well combined and lump free.
Boil rest of milk, pour flour mixture into milk and stir constantly over medium heat until thicknes. Add rum, nutella and butter. Divide filling into 5 equal parts.
Fill the cake: 1 dough layer-1/5 filling-dough layer-1/5 filling… remaining dough layers and filling - finish with dough layer.
Glaze the cake: melt all ingredients over low heat (do not boil) and pour over the cake.

Thursday, January 27, 2011

Matamis Na Bao

Please scroll down for English version

Odavno sam imala zelju da isprobam dzem od kokosa i to cuvenu verziju Kaya - kokos jam. Jedino sto me sve vreme kocilo da pripremim ovaj namaz bili su listici pandana koji se traze u svim receptima ili bar onima na koje sam ja naletela. Mozda se ovi listici mogu pronaci po azijskim buticima, cak sam kontala i proveriti, ali, ili zaboravim ili mi azijski butici nisu usput i tako u krug...  I dok sam ja tako kontala i nista ne radila po pitanju pronalazenja ovih listica, naletela sam na ovaj recept. Delovao je tako jednostavno, sastojke skoro u svakom trenutku imam u kuci pa sam resila da krenem od njega.


Od homemade kokosovog mleka skuvala sam prvo Matamis Na Bao, a zatim umesila i peciva koja sam pronasla na istoj stranici gde i recept za dzem. Peciva su, na prvo citanje, delovala jako fino, ali me krajnji rezultat razocarao. Nisam imala niti aebleskiver niti takoyaki pan (onaj tiganj sa okruglim rupama-nemam pojma kako se zove na nasem jeziku) koji su potrebni za pecenje ovih Skivers-a pa sam ih pogurala u kalup za muffins. Kratko sam ih zapekla, samo da dobiju koricu na povrsini, zatim na sredinu svakog muffinsa stavila po malo kokos dzema i dopunila kalupic ostatkom smese te ispekla do kraja. Mislim da je osnovna greska u nacinu pecenja i mislim da bi ova smesa dala mnogo bolje rezultate da sam je ispekla u vidu malih palacinkica, nesto poput American pancakes-a i servirala sa kokos dzemom.
Sto se dzema tice, moram naglasiti da to nije klasican dzem, bar ne onakav na kakve smo mi navikli... ovaj namaz pre bi se mogao nazvati kokos karamel :) Prijateljica koja zivi u Argentini kaze da bi jedan od mogucih naziva za ovaj namaz bio dulce de leche de coco i, iskreno, taj naziv i namaz koji sam dobila mi se nekako najbolje i uklapaju :) Kad bolje razmislim ovo i  jeste dulche de leche pripremljen sa kokosovim mlekom.
Za razliku od peciva, dzem (karamel) mi se mnogo dopao!!! Jako fin na hlebu, palacinkama, a mislim da bi se odlicno uklopio i u nekim kolacicima ili kao preliv za sladoled. Ako planirate da ga koristite kao preliv, stavite ga u mikrotalasnu na par sekundi da se istopi.

Ovo je moja ulaznica za Ajme, koliko nas je, igricu koju je osmisla Snjezana. Tema za ovaj mesec, na predlog domacice Sandre, je snezno beli kokos. Uz ova dva recepta, pridodacu jedan moj stariji recept na istu temu.



Matamis Na Bao

Potrebno:
2 1/2 solje kokosovog mleka
1/4 solje crne melase (ja sam koristila svetli corn sirup)
1 solja muscovado secera

*solje su od 240 ml

Priprema:
U manjoj sercpici izmesajte kokosovo mleko i melasu (corn sirup u mom slucaju). Zagrevajte smesu na laganoj vatri dok ne pocne da vri. Dodajte muscovado secer pa dobro izmesajte da se secer istopi.
Nastavite kuvanje na laganoj vatri, pustite da smesa lagano vri, dok ne postigne temperaturu od 100-110 stepeni ili dok ne primetite da se smesa blago zgusnula i ukuvala za otprilike polovinu (oko sat vremena na srednjoj temperaturi). U toku kuvanja, povremeno promesajte smesu.
Kuvani dzem skinite sa vatre, ostavite da se ohladi pa sipajte u teglicu. Cuvajte ga u frizideru max 2 nedelje.


Kako nemam termometar, dzem sam kuvala otprilike i malo ga prekuvala pa sam hladjenjem dobila cvrst karamel koji se nije mogao pomeriti iz posude. Sipala sam jos malo mleka, dodatno zagrejala cvrstu masu i, na kraju, sve je ispalo super.
Zbog ove moje greske, skontala sam da bi se od ove smese mogle napraviti i jako fine karamele, ali u tom slucaju gustu smesu sipajte u pleh oblozen papirom za pecenje, ostavite da se blago prohladi i malo stegne pa nozem premazanim uljem oznacite kockice tj. karamele. Kad se smesa u potpunosti ohladi i stegne, odvojite kockice pa ih, zasebno, umotajte u celofan.


Cocojam 'Skivers

Potrebno:
2 solje kokosovog mleka
1 1/2 solja brasna
1/2 solje pirincanog brasna
2 jaja, odvojite belanca od zumanaca
2 kasicice praska za pecivo
1/2 kasicice soli
2 kasike secera
Matamis Na Bao ili neki drugi kokos dzem


Zagrejte aebleskiver ili takoyaki pan na srednjoj temperaturi.
Izmiksajte belanca u cvrstu penu i ostavite sa strane. Zumanca izmesajte sa ostalim sastojcima dok ne dobijete glatku smesu pa lagano umesajte penu od belanaca.
Punite podmazane rupe na tiganju skoro do samog vha. U sredinu svakog peciva stavite po ¼ kasicice kokosovog dzema, pustite da se zapeku na dnu a zatim okrenite ili kako se to vec radi sa tim tiganjima. Kao sto rekoh, ja sam tu koristila muffins kalup ali savetujem pecenje palacinkica.
Servirajte sa Matamis Na Bao i svezim, rendanim, kokosom.


Prilazem jos i:
Roti Jala


English version:
(recipes adapted from here)
Matamis Na Bao

Ingredients:
2 1/2 cups coconut milk
1/4 cup blackstrap molasses
1 cup muscovado sugar

1. In a heavy sauce pan or pot, combine coconut milk and molasses over medium heat until it comes to a gentle boil;
2. Add muscovado sugar and stir well to dissolve into mixture. Continue cooking at a gentle boil, stirring constantly and reducing heat as necessary to keep from boiling over;
3. Cook mixture until it reaches 200°-220°F on candy thermometer ('jelly' stage) - approximately 1 hour of cooking time. The mixture will have reduced by at least half.
4. Remove from heat and let cool for a bit before transferring into a clean glass jar. Coconut jam should keep in the refrigerator for about 2 weeks.

For this recipe, the matamis will have a room-temperature consistency similar to soft fudge. For use as a sauce, spoon a desired amount into a microwaveable container, add milk or water by the teaspoon, and heat for 10-12 seconds until the right consistency is achieved.

Cocojam 'Skivers

Ingredients:
2 cups coconut milk
1 1/2 cups all-purpose flour
1/2 cup rice flour
2 eggs, separated
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2 Tablespoons sugar
Vegetable oil
Matamis na bao or other coconut jam

To make:
1. Pre-heat aebleskiver or takoyaki pan over medium heat;
2. Separate the eggs and beat whites until stiff, then set aside;
3. Combine the remaining ingredients (including egg yolks) and mix until smooth. Fold in egg whites;
4. Add scant vegetable oil to pan and heat, then spoon batter into wells until just to the top;
5. Spoon small portions of coconut jam (about 1/4 teaspoon) onto batter before the first turn, then continue cooking 'skivers as usual;
6. Serve with a side of matamis na bao and freshly grated coconut.

If you don`t have aebleskiver or takoyaki pan use muffins pan or bake mixture like pancakes. Serve with Matamis Na Bao.

Wednesday, January 26, 2011

Kokosovo mleko/Homemade Coconut Milk

Please scroll down for English version

Da li mozete da verujete da je potrebno samo 170 gr kokosovog brasna za 1 litar odlicnog kokosovog mleka. Veoma jednostavno i veoma brzo... za sve vas koji niste u mogucnosti da ga nabavite u obliznjoj prodavnici :)


Vec duze vreme se spremam da isprobam ovaj recept i to iz ciste radoznalosti... Nekako nisam verovala da se tolikim zalivanjem i cedjenjem vode iz kokosovog brasna dobije tecnost identicna onoj iz konzerve. Bilo mi je logicno da ce, nakon natapanja kokosa u vrelu vodu, iz istog izadji neka bela vodica ali nisam verovala da ce se iz te mase odvojiti krem i da ce krajnji rezultat zaista toliko liciti na original proizvod.
Inace, kokosovo mleko se u ovim nasim krajevima moze nabaviti na svakom cosku i to toliko povoljno da se ne isplati prljati posudje za "proizvodnju" istog, ali eto moja radoznalost, vase poruke o nemogucnosti nalazenja istog i Sandrin izbor za igricu Ajme, koliko nas je (koju je osmislila Snjezana) "naterali" su me da sinoc zasucem rukave i bacim se na "proizvodnju", a gde sam ga i kako upotrebila videcete u sledecem postu :)


Potrebno:
170 gr kokosovog brasna
3 x po 480 ml kipuce vode
cedilo
cinija
gaza
food procesor

Priprema:
Oblozite cedilo sa dvostrukim slojem gaze, stavite ga iznad cinije u koju ce se cediti mleko i ostavite sa strane.
Kokosovo brasno stavite u food procesor i prelijte ga sa 480 ml kipuce vode. Lagano pokrenite procesor i miksajte kokos sa vodom 45 sekundi. Ovaj deo morate odraditi pazljivo, odnosno pritiskati dugmence sa malm prekidima jer ce vam u suprotnom voda izleteti napolje. Znaci samo pulsirajte, nikako nemojte pritisnuti dugme da se noz neprestano okrece (nadam se da sam dobro objasnila ovaj deo, ako, ipak, nisam cekam povratnu poruku :)). Meni je, pri prvom miksanju, deo tecnosti izleteo i napravio haos u kuhinji pa sam imala vise posla oko pospremanja i skupljanja vode nego oko cele pripreme kokosovog mleka :(
Nakon tog procesa od 45 sekundi, ostavite kokos da se malo prohladi (tek toliko da ne ispecete ruke prilikom cedjenja), a zatim ga istresite u pripremljenu gazu . Pokupite krajeve i krenite da uvrcete gazu i pritiskate kokos kako bi sto vise tecnosti izaslo u ciniju.
Ponovite ovaj proces jos dva puta sa istim kokosovim brasnom (znaci prelijte sa vrelom vodom, prohladite pa cedite). Ostavite procedjeno mleko da se u potpunosti ohladi, a zatim ga pospremite u frizider. U frizideru moze stajati 1-2 dana. Nakon par sati u frizideru na povrsini ce se izdvojiti krem.
Ako vam je ova kolicina previse za dan, dva smanjite kolicinu brasna i vode.


Brasno koje vam preostane posle cedjenja mleka ne bacajte! Iskoristite ga u kolacima, filovima, kao dodatak zitaricama koje doruckujete ili kao dodatak za smoothie, a mozete ga isusiti u rerni pa koristiti za pohovanje umesto prezli.



English version:
Homemade Coconut Milk
(recipe adapted from here)

(Yield: About 1 1/2 c after first press; about 4 1/2 c after three presses)
6 oz desiccated (unsweetened shredded) coconut (about 2 1/3 c)*
2 c boiling water for each of three presses
Equipment:
Strainer
Bowl
Cheesecloth
Food processor

Step 1: Line a strainer with cheesecloth (double thickness) and place the strainer over a bowl.
Step 2: Put the coconut in a food processor and carefully pour 2 c boiling water on top. Process for 45 seconds, then let the coconut cool a bit.
Step 3: Pour the pureed coconut into the cheesecloth.
Step 4: Gather together the corners of the cheesecloth and twist to wring out the milk.
Step 5: To do a second press (in which you will end up with more coconut milk and less coconut cream), repeat steps 2-4 with the same coconut, reusing the same piece of cheesecloth.
Step 6: Do a third press in exactly the same way as the second press.
The milk can be stored in the fridge for 1-2 days (it will separate into coconut milk and coconut cream).
*I used desiccated coconut, but you could also use fresh coconut here.

And even after extracting the milk, coconut pulp has its uses, so don’t throw it out. Here are a few ideas for what to do with it:
Add it to pancake, muffin, or cake batter
Add it to cake frosting
Add it to pudding
Add it to oatmeal
Add it to a smoothie
Spread it on toast with a drizzle of honey
Dry it out in the oven and use it as breadcrumbs for breading things like chicken

Sunday, January 23, 2011

Sendvic vekna/Stuffed French Loaf

Please scroll down for English version

Brzo, dekorativno i veoma ukusno hladno predjelo!
Ovo su dva nacina na koja ja punim francuski hleb, ali vi slobodno ubacite nesto po svom ukusu ili izbacite ono sto vam se ne dopada i, u svakom slucaju, dobicete veoma ukusne i malo drugacije sendvice :)


2 baget hleba 

Fil I:
125 gr maslaca
200 gr sunkarice
200 gr pileceg parizera
200 gr kackavalja
100 gr kiselih krastavaca
100 gr majoneza
so, biber

Fil II:
125 gr maslaca
2 konzerve tunjevine (cca. 300 gr)
250 gr kackavalja
3 kuvana jaja
100 gr ajvara
so


Priprema:
Iseci hleb, vertikalno, na 4 dela. Duzom kasicicom izvuci sredinu hleba da vam ostane skoljka obrubljena sa 1 cm hleba. Ostavite pripremljene komade sa strane.

Fil I:
Izrendati sunku, parizer, sir i krastavcice (a mozete sve namirnice iseckati na manje kockice).
Izmiksati maslac, dodati rendane (seckane) namirnice, majonez, so i biber. Dobro izmesati da se sve poveze.
Duzom kasicicom puniti skoljke hleba, nabijajuci fil da ne ostane supljina izmedju.
Svaki komad napunjenog hleba umotati u aluminijumsku foliju i ostaviti preko noci u frizideru.
Sutradan seci na kolutice i servirati.

Fil II:
Izmiksati maslac, dodati tunjevinu (iscedjenu od ulja), izrendana kuvana jaja i sir, zatim ajvar i so. Dobro izmesati pa puniti hleb. Uviti komade u foliju i ostaviti preko noci u frizideru a zatim seci na kolutove.


English version:
Stuffed French Loaf


2 French Loaf

Filling I:
125 g butter
200 g ham
200 g chicken salami
200 g cheese
100 g pickles
100 g mayonnaise
salt, pepper

Filling II:
125 g butter
2 cans tuna (cca. 300 g)
250 g cheese
3 boiled eggs
100 g ajvar
salt

Method:
Cut bread, vertikal, into 4 pieces. Hollow out center of loaf with a long teaspoon, leaving a 1 cm shell. Set aside.

Filling I:
Grate ham, chicken salami, cheese and pickles (or cut all ingredients into small cubes).
Beat butter, add grated ingredients, mayonnaise, salt and pepper and stir until well combined.
Spoon mixture into shell. Wrap each shell in aluminium foil and refrigerate over night.
Cut into slices and serve.

Filling II:
Beat butter. Add drained tuna, grated eggs and cheese, ajvar and salt. Stir until well combined, spoon mixture into shell and wrap in aluminium foil. Refrigerate over night.
Cut into slices.

Monday, January 17, 2011

Pani Popo

Please scroll down for English version

Pani Popo je tradicionalni naziv za mekane, slatke zemicke koje ce vas oduseviti svojim lepljivim dnom jer se upravo tu krije specificnost ovih peciva. Prevod ovih pogacica na nas jezik bio bi Kokos zemicke (od reci pani-zemicka i popo-kokos).
Koliko sam ja uspela da se informisem, ova peciva dolaze nam iz nezavisne drzave Samoa, iako se po internetu neretko pojavljuju pod nazivom havajska slatka peciva. Kako se Samoa nalazi na pola puta izmedju Havaja i Novog Zelanda, verovatno se tu radi o onoj prici o prisvajanju.  E sad, ostacu vam duzna informaciju cije su izvorno te gde su se i kada prvi put pojavile iako cu ja, ne znam zasto, verovati da su ipak samoanske ;)


Dakle, Pani Popo su mekana peciva pecena u slatkom sosu od kokosovog mleka zbog ceka ostaju lepljiva na dnu i dobijaju taj THE ukus!
Po netu mozete pronaci razne verzije, ali sve su, u sustini vrlo slicne. Razlike su u kolicinama brasna i ostalih sastojaka, negde savetuju premazivanje mlekom, negde jajetom ali osnova i ono sto ovo pecivo cini posebnim je, upravo, ta kupka od kokosovog mleka i to se ni u jednom receptu ne menja. Znaci, mozete da umesite svoje omiljene lepinjice i prisvojite samo kokos umak i verujem da necete pogresiti. Jedino sto sam primetila, vezano za pecenje, je da se Pani Popo u svim slucajevima peku u vatrostalnoj posudi.  Ne znam da li je to samo zbog vizuelnog utiska (kako bi se video taj umak) ili postoji neka druga fora ali svi rade tako pa sam se i ja drzala vatrostalne.
Ove zemicke pretezno se ne filuju, ali ja sam tu malo odstupila od recepta jer moji momci se uvek razocaraju kad je sredina prazna. Ovo je moja verzija Pani Popo!!!

Sastojci:
4 solje brasna
1 suvi kvasac
1 1/2 solja mlakog mleka
1 kasika maslaca + maslac za premazivanje
400 ml kokosovog mleka
1/4 solje secera

po zelji cokolada za punjenje

* solje su od 240 ml



Priprema:
Izmesajte mleko sa suvim kvascem pa ostavite pet minuta da se kvasac rastopi. Smesi dodajte kasiku maslaca i, zatim, lagano dodajte brasno. Umesite glatko testo pa ga ostavite na toplom mestu da se udvostruci.
Naraslo testo podelite na 18 jednakih delova i od svakog komadica oblikujte malu kuglicu (ako se odlucite da ih filujete, u sredinu svake kuglice ubacite kockicu cokolade). Slozite oblikovane kuglice u dve manje ili jednu veliku (ali bas veliku) vatrostalnu tako da sa svake strane kuglice ostane po malo prostora (ja sam vatrostalnu blago namazala maslacem iako se to ne pominje u originalnom receptu).  Slozene kuglice ostavite da narastu, a u medjuvremenu ukljucite rernu da se zagreje na 190 stepeni.
Zatim, izmesajte kokosovo mleko sa secerom. Posto se secer jako tesko topi, a ostace i onih cvrstih delova kokosovog mleka, zagrejte smesu na laganoj vatri tek toliko da se ne osete kristali a cvrsti delovi mleka se istope. Isto mozete uciniti i u mikrotalasnoj.
Kada se rerna zagreje, a peciva nadodju, premazite svaku kuglicu sa malo istopljenog maslaca, pa u praznine izmedju kuglica sipajte smesu od kokosovog mleka i secera.
Pecite oko 20-25 minuta ili dok peciva ne porumene.


Jako je vazno da, prilikom slaganja peciva u pleh, ostavite po malo prostora sa svih strana kuglice kako ne bi mnogo otisla u visinu (moje nisu bas najreprezentativniji primerci). U originalnom receptu se savetuje pecenje u dve manje vatrostalne, ali ja sam resila da ih sve stisnem u jednu (koja je ocito bila premala, iako najveca koju imam) pa su malo previse ”visoke”.
Ako vam preostane peciva za sutradan samo ih malo zagrejte u mikorotalasnoj i ponovo cete dobiti mekane zemicke sa tecnom cokoladom u sredini :) Ove na slici slikane su dan kasnije ;)


Ova peciva saljem Sandri, domacici igre Ajme, koliko nas je (koju je osmislila Snjezana), na temu kokos.

English version:
Pani Popo
(recipe adapted from here)

Ingredients:
4 cups all-purpose flour
1 package dry yeast
1 1/2 cups lukewarm milk
1 tbsp butter + some more for brushing
1 can coconut milk
1/4 cup sugar

Directions:
Mix the lukewarm milk and yeast in a bowl.
Leave few minutes until the yeast dissolves and add 1 tbsp butter and slowly add the flour.
Mix until dough cleans itself off the sides of the bowl and forms a smooth ball. Place it into a buttered bowl and leave to rest until doubled in volume.
When the dough has risen make 18 small rolls and place them in 2 buttered 8X8" casseroles.
Let them rest again.
Meanwhile mix the coconut milk with the sugar. I had to heat it a little bit so I can mix it with the sugar.
Pour the sweeten coconut milk over the risen rolls. Heat the oven at 375F.
Bake for 20-22 minutes or until done.

Saturday, January 15, 2011

Japanska torta od sira/Japanese Cheesecake

Please scroll down for English version

Japanese Cheesecake najcesce se pojavljuje pod nazivom cotton (pamuk), soft (meko) i verujte mi da taj naziv nije ponela bez razloga. Sa prvim zalogajem oseticete svu mekocu i neznost ove tortice, oseticete kako pamucni zalogaji lagano klize i prosto necete moci da se zaustavite.



Kod mene su kolacici od sira striktno podeljeni - ili ih volim ili ne. Ove moderne cheesecake varijante me nikako ne privlace, niti odgovaraju bilo kome u mojoj porodici. Nakon sto smo isprobali gomile razlicitih recepata na ovu temu, resili smo da je najbolje da se drzimo podalje od ovakvih tortica.
S druge strane, starinski kolacici sa sirom su mi fenomenalni, ali u njima uzivam samo ja, moji nece ni da ih pogledaju :( Ali kad je u pitanju ova torta, tu se jednoglasno slazemo da nema mane :)
Japanska verzija cheesecake je mnogo laganija i vazdusastija od americke i italijanske verzije ovih tortica. Bazirana je na krem siru i jajima, sa veoma malom kolicinom brasna i definisu je kao nesto izmedju flana i souffle-a, ja bi dodala ali mnogo, mnooogo bolje :)
Moj prvi susret sa ovom tortom desio se ovde. Cim sam je ugledala znala sam da cu je obozavati! Ono parce koje me gledalo sa slike izgledalo je kao da me poziva na probu i istovremeno obecava da me nece izneveriti :) I nije!!! U dva dana, pravila sam je dva puta i svaki put je nestala brzinom svetlosti.
Moram pomenuti da su mi u izradi moje prve torte mnogo pomogli Andreini saveti (Hvala Andrea!!!). Malo sam se pribojavala ovog kuvanja u pari i prodiranja vode u tortu, pa sam, lutajuci netom, naisla na Andrein recept gde je sve besprekorno objasnjeno. Posluzila sam se njenim savetima i sve je proslo bez problema.


Nakon mnogo uzivanja u ovoj najjednostavnijoj varijanti otkrivala sam nove nacine pripreme ove torte (Zebra verzijaSouffle Cheesecake), redom ih probavala i na kraju moram reci da je, po meni, najlepsa upravo ova najjednostavnija iako su u pitanju nijanse :)
Predstavljam vam tri verzije ove bozanske tortice… 

Japanska torta od sira  


Sastojci:
250 gr krem sira
50 gr maslaca
100 ml mleka
60 gr brasna
20 gr sitnog kukuruznog brasna
2 kasikice limunovog soka
1 kasicica ekstrakta vanile
6 zumanaca
6 belanaca
1/4 kasicice cream of tartar (limunov sok)
140 gr secera

Priprema:
Zagrejati rernu na 160 stepeni. Okrugli kalup za tortu (sa stranicama koje se odvajaju), promera 22 cm, obloziti papirom za pecenje. Spolja, kalup obloziti sa dva sloja aluminijumske folije kako bi sprecili da voda prodre do torte. Ostaviti pripremljen kalup sa strane.
Istopiti krem sir, maslac i mleko na pari ili na laganoj vatri (ja pretezno sve topim na laganoj vatri). Ostaviti da se ohladi. Zatim, dodati brasno, kukuruzno brasno, zumanca, sok od limuna i vanila ekstrakt.
Posebno umutiti belanca. Zapenjenoj smesi dodati cream of tartar (limunov sok) i nastaviti miksanje dok se belanca ne pocnu pretvarati u malo cvrscu penu. Zatim, miksajuci najmanjom brzinom, dodati lagano secer. Miksati dok ne dobijete veoma cvrstu penu.
U smesu od belanaca dodati trecinu smese od krem sira i nezno izmesati. Lagano dodati ostatak smese od sira i sve zajedno dobro izmesati. Skinuti smesu sa stranica posude i sa dna te dobro sjediniti masu. Ovo treba raditi veoma lagano kako bi smesa ostala penasta, a ipak dobro ujednacena.
Sipati smesu u pripremljen pleh.
Smestiti kalup u veliki pleh od rerne, okolo sipati 2 litra vrele vode pa sve zajedno, oprezno, premestiti u rernu. Zica u rerni treba da je namestena na donju trecinu.
Smanjiti rernu na 140 stepeni pa kuvati tortu u pari 55 minuta. Smanjiti rernu na 130 stepeni i nastaviti kuvanje (pecenje) jos 15 minuta. Ako primetite da torta brzo tamni prekrijte je aluminijumskom folijom (kod mene je sve proslo OK i na kraju je povrsina bila rumena, bas onako kako treba).
Iskljucite rernu, a tortu ostavite, u zatvorenoj rerni, da se lagano hladi. Nakon 30 minuta izvadite cheesecake iz rerne, odvojite stranice kalupa, odstranite papir i prebacite pecenu tortu na tacnu.
Mozete je cuvati u frizideru ili u malo hladnijoj prostoriji.


Zebra torta od sira



Sastojci:
50 gr maslaca
250 gr krem sira
100 ml mleka
60 gr brasna
20 gr kukuruznog brasna
¼ kasicice soli
1 kasika limunovog soka
150 gr secera
6 jaja, odvojite belanca od zumanaca
¼ kasicice cream of tartar (limunov sok)
2 kasike kakaa

Priprema:
Pripremiti kalup sa odvojivim ivicama, promera 22 cm: namazati dno i ivice uljem pa ga zatim obloziti papirom za pecenje. Spolja ga obloziti sa dva sloja aluminijumske folije kako bi sprecili prodor vode. Pleh od rerne napunite sa 2 l vrele vode i smestite ga na sredinu rerne. Ukljucite rernu na 160 stepeni.
Istopiti krem sir, maslac i mleko na pari ili na laganoj vatri. Mesati smesu zicom kako bi se sve grudvice rastvorile. Ohladiti. Zatim dodati brasno, kukuruzno brasno, zumanca i limunov sok pa izmesati da se sve lepo poveze.
Belanca miksati sa cream of tartar (limunovim sokom) i malo soli dok ne dobijete veoma cvrstu penu. Pripazite da ne ostane tecnosti, odnosno neumucenih belanaca, na dnu cinije.
Sipati trecinu pene od belanaca u smesu od sira, lagano promesati pa dodati ostatak belanaca. Lagano izmesati da se sve lepo sjedini.
Podeliti dobijenu smesu na dva jednaka delu pa u jedan deo dodati prosejan kakao. Ponovo izmesati da se kakao poveze sa smesom.
Na sredinu pripremljenog pleha sipati 3 kasike tamne smese pa preko nje, na samu sredinu, 3 kasike svetle smese. Ne treba poravnavati smesu, sama ce se siriti prema ivicama kalupa. Nastaviti naizmenicno sipanje svetle i tamne smese dok se sve ne utrosi.
Oprezno, bez mnogo muckanja i naglih pokreta, prebacite kalup sa tortom u pleh sa vrelom vodom. Peci (kuvati) oko 1 sat ili dok cacaklica zabodena u sredinu torte ne izlazi suva i dok povrsina torte lagano porumeni. Izvaditi tortu iz kalupa, odstraniti papir pa je ostaviti da se ohladi.


U receptu se spominje kalup od 28 cm koji sam ja i koristila za ovu tortu na slici ali je torta ostala dosta niska tako da cu sledeci put koristiti kalup od 22 cm koji i preporucujem u receptu.

Souffle tortice od sira


Sastojci:
125 gr krem sira
60 ml mleka
40 ml ulja
3 zumanca
40 gr secera
20 ml soka od limuna
30 g sitnog kukuruznog brasna, prosejanog
3 belanca
70 gr secera


Priprema:
Zagrejati rernu na 150 stepeni. U praznine na muffin plehu staviti papirne korpice (bice vam potrebno 15 komada sto znaci da vam trebaju dva pleha). U veliki pleh sipati vrelu vodu (oko 1,5 l) pa je staviti u rernu da se ne hladi.
Istopiti krem sir sa mlekom i uljem na laganoj vatri ili na pari. Ostaviti da se prohladi.
Umutiti zumanca sa 40 gr secera, dodati limunov sok i na kraju dodati mlaku smesu od sira. Umesati i kukuruzno brasno pa sve lepo sjediniti.
Miksati belanca dok se ne zapene, dodati 70 gr secera, kasiku po kasiku, nastavljajuci mucenje dok ne dobijete cvrstu penu. Umesati 1/3 pene od belanaca u smesu od sira, lagano izmesati da se sve poveze, pa, u jos dva navrata, dodati ostatak pene.
Sipati smesu u pripremljene korpice puneci ih skoro do vha.
Smestiti napunjen pleh u pleh sa vrelom vodom i peci 35-40 minuta ili dok ne porumene.


Svaku od ove tri torte mozete sluziti sa prelivom ili dzemom po zelji!
Najvaznije je da kalup sa smesom bude dobro obavijen aluminijumskom folijom kako voda ne bi dosla u dodir sa kolacem. I moram napomenuti da je svaki od ovih recepata zahtevao corn flour pa sam se dvoumila izmedju kukuruznog brasna i gustina i na kraju sam resila da probam sa kukuruznim brasnom. Svideo nam se krajnji rezultat pa sam i nadalje koristila kukuruzno brasno, iako, sto sam duze razmisljala, bila sam sve sigurnija da se pod tim podrazumevao gustin. Bilo da se odlucite za kukuruzno brasno ili gustin sigurna sam da necete pogresiti i da ce, u svakom slucaju, ova torta ostati savrsena! 


English version:
Japanese Cheesecake
(recipe adapted from here)

Ingredients:
250 g cream cheese
50g butter
100 ml fresh milk
60g cake flour
20g corn flour
2 teaspoons lemon juice
1 teaspoon vanilla extract
6 egg yolks
6 egg whites
1/4 tsp cream of tartar
140g castor sugar

Preparation:
Preheat oven to 160C. Line the bottom an 8″ springform pan with parchment. Wrap the outside of the pan with 2 layers of aluminum foil to prevent water seeping in later. (I used an 8 1/2″ springform)
Melt the cream cheese, butter and milk over a double boiler until smooth. Cool.
To the cooled cream cheese mixture, add the flours, egg yolks and lemon juice. Mix well and set aside.
In a large bowl, whisk egg whites until foamy. Add in cream of tartar and whisk until thick. With your electric mixer on, slowly add in sugar. Whisk until soft peaks form.
Add one third of the cream cheese mixture into the beaten egg whites and stir to combine. Fold in the rest of the cream cheese mixture, making sure to scrape the sides and the bottom as well. Do not overmix, or the egg whites will deflate.
Pour mixture into prepared pan. Using the lower third of your oven, bake the cheesecake in a water bath for 55 minutes at 140C. Lower to 130C and continue to bake for another 15 minutes. The top of the cake should be golden brown. Tent it with aluminum foil if it browns too quickly.
Turn the oven off and leave the cheesecake in the oven (with the door closed) to cool slowly. Cheesecake will shrink slightly. Remove to room temperature after 30 minutes and let it cool completely.
Slice with a long serrated knife, wiping down your knife after each slice.

Zebra Cheesecake
(recipe adapted from here)

Ingredients:
50g/2 ozs butter
250g/9 ozs cream cheese
100 ml/3 fl ozs milk
60g/2 ozs plain flour
20g/1 oz cornflour
1/4 teaspoon salt
1 tablespoon lemon juice
150g/5 ozs fine granulated sugar
6 eggs separated
1/4 tsp. cream of tartar
2 tablespoons Dutch process Cocoa (eg Droste)

Preparation:
Prepare cake tin. Lightly grease and line the bottom and sides of a round 12 inch springform tin with greaseproof baking paper or parchment paper). Wrap two layers of foil around the tin to prevent water seeping in. Find a large baking dish that will fit the springform tin. Fill the empty baking dish 1/4 of the way full with water and place the baking dish with water (don’t put the lined springform tin in just yet) in the centre rack of an oven and switch it on to 160C/325F.
Melt cream cheese, butter and milk over a double boiler-use whisk to get out any lumps. Cool the mixture over an ice bath. Fold in the flour, the cornflour, 6 egg yolks, lemon juice and mix well. Whisk 6 egg whites with cream of tartar until foamy. Add in the sugar and whisk until soft peaks form and there is no liquid egg white at the bottom.
Add one third of the egg white mixture to the cheese mixture to loosen. Then add the rest in third batches and mix well and ensure that the egg whites are thoroughly combined gently by folding-there should be no streaks at all. Divide the batter evenly in two and in one bowl, sift the cocoa in it and combine well using a folding action.The most important thing is that the two batters must be of the same consistency for this cake to work.
This is the fun bit. Take your lined springform tin and place tablespoons of cream coloured batter in a circle in the centre of the tin (see picture). Then take 3 tablespoons of the chocolate batter and place in the centre. Keep adding circles and the batter will spread of its own accord.
It is very important that you don’t tilt the tin, the batter will just spread by itself if they’re of the same consistency. Keep adding 3 tablespoon circles of batter until both of the batters are used. If you don’t divide them evenly like I did and I had too much cream batter left over, I just stopped adding it and baked the leftover separately as I didn’t want to ruin the zebra effect.
Carefully transfer the cheesecake into the water bath in the oven making sure not to tilt the cheesecake. Bake cheesecake in the water bath for 1 hours or until a skewer inserted in the centre comes out clean and the top is golden brown at 160 degrees C (325 degrees F). Chill thoroughly.

Souffle Cheesecake Cups
(recipe adapted from here)

Ingredients:
125g cream cheese
60ml milk
40ml canola oil
3 egg yolks
40g caster sugar
20ml lemon juice
30g cornflour, sifted
3 egg whites
70g caster sugar

Preparation:
Preheat oven to 150°C. Line 15 muffin holes with paper cups (use a 12-hole muffin tray plus 3 more in a 6-hole tray, or fill the remaining batter in a remekin). Place a large tray of hot water inside the oven just below the shelf where the cheesecakes are to be baked.
Soften cream cheese with milk and oil in a bowl placed over simmering water, or in a double-boiler. Whisk until smooth, remove from heat and let cool until lukewarm.
Beat egg yolks with 40g sugar until combined, beat in lemon juice. Gradually whisk in cheese mixture to combine. Lightly whisk in sifted cornflour, mix well.
Beat egg whites until foamy. Then gradually beat in 70g sugar, spoonful by spoonful, until firm but just under stiff peaks stage.
Fold 1/3 of the egg white mixture into the cheese mixture until thoroughly mixed in. Repeat two more times with the remaining egg white mixture.
Spoon batter into the prepared muffin cups, filling each cup nearly to the rim.
Place the muffin tray on the shelf just above the tray of hot water.
Bake for 35-40 minutes, or until the tops of the cheesecakes are lightly browned.