Monday, October 31, 2011

Punjene pecurke

Ovaj mesec sam zakazala u svemu pa tako i u ovim nasim blogerskim igricama. Sa Snjezinog bloga sam isprobala jedan jedini recept, Strukle nije bilo teorije da umesim (iako su mi jedno od najlepsih testa sa sirom) pa makar da uhvatim zadnji voz za Ajme, koliko nas je i Katarini posaljem nesto na temu majcina dusica.
Ova slika "naterala" me da ponovo probam (meni ne bas omiljene) pecurke i moram priznati da sam u potpunosti promenila misljenje o istim. Svidela mi se ova verzija sa aromaticnim maslacem, a i majcinu dusicu necu tako lako pustiti iz kuhinje :)


Ovo je jedan od retkih postova gde nema detaljnog recepta - portobello pecurke se ociste i pripreme, zatim se izradi maslac sa belim lukom, solju, biberom, persunovim listom i majcinom dusicom (ili nekim drugim zacinskim biljkama), ja sam na kraju dodala i malo rendanog sira, napunila pripremljene pecurke i sve zapekla u rerni.
Savet je da se ove pecurke peku na rostilju i sledeci put cu sigurno tako i uraditi. Danas, zbog haosa koji jos uvek vlada mojim stanom, najednostavnije mi je bilo da ih gurnem u rernu.  

Friday, October 7, 2011

Snezne grudvice

Kao sto rekoh u nekom od prethodnih postova, potpuno sam poludela za keskicima. Ovi su jedni od najboljih koje sam umesila i probala. Jednostavni, prhki keksici snezno bele boje koji se tope u ustima. Toplo preporucujem :)


Potrebno:
230 gr maslaca
1,5 solja secera u prahu
2 jaja
1,5 solja brasna
1 prasak za pecivo
3-4 solje gustina

*solja je 240 ml (1 cup)

Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 160 stepeni.
Izmiksati maslac i secer, dodati jaja. Miksati da se jaja povezu sa smesom pa dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo. Miksati dok se svi sastojci lepo ne sjedine a zatim sipati dve solje gustina i izmiksati u glatku smesu. Postepeno dodati trecu solju gustina i umesiti testo (ja sam odavde nastavila mesiti rukama). Ukoliko se testo lepi dodati jos malo gustina (meni je 3 solje bilo sasvim dovoljno). Smesa mora biti glatka i mekana, ali se ne sme lepiti za ruke.
Oblikovati malene loptice i slagati na pleh oblozen papirom za pecenje. Peci oko 15 minuta u zagrejanoj rerni.

Keksici moraju ostati bele boje pa povedite racuna o vremenu jer nisu sve rerne iste.


U originalnom receptu pise da se keksici mogu pripremati bez miksera, znaci zicom umutite maslac i secer i onda redom dodajete ostale sastojke, meni je bilo jednostavnije sa mikserom pa sam tako i radila. Isto tako, u receptu se preporucuje maslac sobne temeprature dok sam ja koristila direktno iz frizidera i, ako je suditi po fotkama, cini mi se da su moji keksici imali vise pukotina nego keksici u originalnom receptu. ne mogu da provalim da li je do maslaca ili do miksanja, ali kako su me ovi keksici kupili vec na prvi griz sigurno ce jos mnogo puta biti pravljeni u mojoj kuhinji tako da ce na red doci sve kombinacije, sa maslacem sobne temperature, bez miksera... pa kad vidim kakave rezultate daje koja kombinacija javim :)


Samo da vas obavestim da ce se u narednih nekoliko nedelja moji postovi malo prorediti jer smo trenutno u akciji renoviranja dnevnog boravka i kuhinje tako da jedva mogu nesto skuvati a o slikanju tek nema ni govora. Uzivajte u grudvicama!

Sunday, October 2, 2011

Kolac sa jabukama

Ovaj kolac je Tamarin recept. Objavila ga je pre neki dan, ucinio mi se veoma zanimljiv na prvo citanje i nedugo zatim isproban je u mojoj kuhinji, a evo i rezultata :)


Potrebno za kolac:
250 gr brasna
2 kasicice sode bikarbone
1/2 kasicice praska za pecivo
malo soli
2 kasicice cimeta
1/2 kasicice djumbira
2 jaja
150 gr smedjeg secera
115 ml ulja
4 rendane jabuke


Priprema:
Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Pripremiti pleh, podmazati ga ili obloziti papirom za pecenje (ja sam koristila okrugli pleh 22 cm promera)
Izmesati brasno, sodu bikarbonu, prasak za pecivo, so, cimet i djumbir (ja sam sve to zajedno prosejala).
Penasto izmiksati jaja sa secerom, dodati ulje i brasno sa zacinima. Na kraju umesati rendane jabuke. Sipati smesu u pripremljen pleh i peci oko 45-60 minuta, proveriti cacakalicom.

Potrebno za saum:
4 belanca
215 gr smedjeg secera
malo soli


Priprema:
Zagrejati rernu na 230 stepeni.
Sipati belanca i secer u plasticnu posudu pa kratko lupati na pari, tek toliko dok se pod prstima vise ne osete kristali secera. Skinuti sa pare, dodati malo soli i nastaviti miksanje dok ne dobijete cvrst sneg, nekih 10-ak minuta. Sneg naneti oko torte pa je gurnuti u rernu na dva, tri minuta ili dok ne poprimi malo bojice.
Moja torta je bila rascupana jer mi se dopao taj neuredni izgled pa su bodlje malo brze i jace tamnile dok ostatku snega, odnosno delu ispod cupkica, ne bi skodilo da je poprimilo jos malo boje i stvorilo jos malo jacu koricu.


Sta sam promenila:
Izostavila sam djumbir, jer sam u poslednjem trenutku shvatila da ga nemam u kuci i dodala sam ovo kratko pecenje snega na kraju. Znaci, ukoliko zurite ili nemate zelju da vas sneg dobije koricu, pecenje slobodno izostavite. U tom slucaju, saum mozete namazati kroz sredinu kolaca ili po njegovoj povrsini, kao sto je Tamara objasnila u svom postu.
U mom receptu se i vreme pecenja malo razlikuje od Tamarinog, a evo zbog cega: moj kolac pecen je u nesto manjem kalupu od onog koji je ona koristila i pekla sam ga skoro pun sat jer mi je sve vreme cackalica izlazila vlazna. Dvoumila sam se da li je vlazna zbog jabuka ili je kolac nepecen ali sam ipak resila da ostane u rerni. Ako je suditi po fotkama, cini mi se da je Tamarin kolac bio nesto vlazniji dok je moj zapeceniji (a cini mi se da sam ja koristila i mnogo tamniji secer), ali biskvit nije isusen, bas naprotiv, mekan je i socan.
Moram jos samo dodati da je nama saum bio mnogo sladak tako da cu sledeci put malo smanjiti kolicinu secera.