Sunday, January 3, 2010

Comlek

Please scroll down for English version

Jos jedno makedonsko jelo koje sam isprobala u okviru ovomesecnih kuvarijacija!
Veoma interesantno jelo, kao i vecina makedonskih jela koje sam imala priliku da isprobam! Moram naglasiti da bi sledeci put napravila jednu malu izmenu a to je izostavljanje safrana (koji inace volim), jer mi se ovde nije bas uklopio, a i moji su bili istog misljenja.


Potrebno:
1 kg teletine
1 kg crnog luka u sto manjim glavicama
7-8 cenova belog luka
250 ml belog vina
1 velika kasika safrana
ulje, vegeta, biber, 1-2 lista lovora

Meso iseci na velicinu malih glavica luka, posuti vegetom i ostaviti par sati ili, najbolje, preko noci da odstoji.
Ocistiti luk i beli luk pa u zemljanu posudu redjati obe vrste luka i meso. Zaciniti, preliti vinom, dodati malo ulja, lovor i na kraju  sve posuti safranom.
Poklopiti ili prekriti folijom, ukoliko posuda nema poklopac, pa peci u rerni na 180 stepeni oko dva sata.


English version:
Comlek
(recipe adapted from here)

1 kg veal
1 kg small onions (like shallots)
7-8 garlic cloves
250 ml White vine
1 tablespoon shaffron
oil, salt, pepper, 1-2 bay leaves

Cut meat into pieces the size of a onion. Sprinkle the salt over the meat pieces and let them stand for a few hours or overnight.
Peel garlic cloves. In the earthen ware dish add meat, garlic cloves and shallots. Add salt and pepper to taste, vine, little oil, bay leaves. Sprinkle with shaffron. Cover and bake for abort 2 hours on 180 degrees C.

5 comments:

  1. Meni je čomlek fantastičan. Dobro jelo i sigurno ću ga praviti opet.

    ReplyDelete
  2. I meni se jelo svidelo ali mi safran nije bas legao :)
    Hvala Jasenka i Snjezo :)

    ReplyDelete
  3. Super ti je ispao!
    Nama šafran nije smetao, sigurno ćemo još raditi!

    ReplyDelete