Wednesday, October 13, 2010

Pasulj sa suvim sljivama/Bean and prune casserole

Please scroll down for English version

Pricu o pasulju sa suvim sljivama sam cula pre mnogo godina i prvo sto sam pomislila bilo je FUJ! Moj tata cesto je spominjao ovaj pasulj i tvrdio da je jedan od najboljih pasulja koje je ikada probao... Mnogo godina kasnije, kad sam se ja uhvatila varjace, i lutajuci internetom i druzeci se sa vama zavolela razne kombinacije pozelela sam da probam i ovaj pasulj jer mi vise ni izdaleka nije delovao tako odbojno.


Napravila sam ga pre par dana, bio je ukusan ali smo ocekivali mnogo intenzivniji ukus suvih sljiva... Sledeci put idem na vecu kolicinu sljiva i bice seckane kako bi ispustile sto vise sokova ;)
Nazalost, tata je kilometrima daleko tako da ne mogu da vam otkrijem da li sam potrefila verziju tog njegovog cuvenog pasulja ;)
Ovo je moja ulaznica za Ajme, koliko nas je igricu koju je osmislila monsoon. Domacica je Tanja, a tema je pasulj, socivo i bob.


Potrebno:
500 gr pasulja
1 kasicica sode bikarbone
100 gr seckanog luka
100 gr rendane sargarepe
1 kasicica vegete
12 suvih sljiva
2 kasike ulja
1 kasicica crvene paprike
so
1 kasicica seckanog persuna


Priprema:
Pasulj preliti vodom, dodati sodu bikarbonu i staviti kuvati. Kad provri ostaviti ga da kuva 20-ak minuta. Procediti i isprati pasulj pa ga premestiti u serpu. Naliti 1 litar hladne vode, dodati luk, sargarepu i vegetu pa kuvati na laganoj vatri dok pasulj ne omeksa (povremeno dodati male kolicine vode ako je potrebno - ja sam morala).
U medjuvremenu potopiti suve sljive u vodu. Kad pasulj omeksa, ocediti sljive pa ih staviti na zagrejano ulje. Kratko ih proprziti pa dodati crvenu papriku, promesati i sipati u pasulj. Kuvati sve zajedno jos desetak minuta, posoliti po ukusu i posuti persunovim listom.


English version:
Bean and prune casserole
(recipe adapted from here)

500 gr bean
1 teaspoon baking soda
100 gr onion, chopped
100 gr carrot, grated
1 teaspoon allspice
12 prunes
2 tablespoon oil
1 teaspoon paprika powder
Salt to taste
1 teaspoon persley

Place beans in a pot with water and baking soda, bring to a boil and then simmer for 20 minutes. Drain and rinse the beans. Put the drained beans in a pot and cover with 1 liter fresh cold water. Add onion, carrot and allspice. Simmer on medium-low heat until beans are tender (add small amount of water if necessary).
In the meantime place prunes in a small bowl and cover with water. Then, heat the oil in a small saucepan, add drained prunes and fry for a few minutes. Add paprika powder, stir and put in the beans. Cook for another 10 minutes, add salt to taste and sprinkle with persley.
Serve hot!

11 comments:

  1. Ovu kombinaciju cu definitivno da probam. Cula sam o suhim sljivama i mesu, za ovo jos ne.

    ReplyDelete
  2. Ja po prvi put cujem za pasulj i sljive...ali izgleda ukusno!

    ReplyDelete
  3. Cula sam za ovu kombinaciju, ali nisam se usudila nikad da probam. A sad kad ti kazes da je dobro, probacu.

    ReplyDelete
  4. Odlično izgleda! Ja pripremam boraniju sa suvim šljivama i ukus je fantastičan, mogu misliti kako je slatkast ukus ovog pasuljčića:)))

    ReplyDelete
  5. Zbilja mi je ova kombinacija novost, ali vjerujem da je fina. Jedino me, onako malo, brine što nisi stavila i neki znak upozorenja za ovo jelo. Kao, ne treba jesti usred dana, prije nekog važnog sastanka, skupa i slično; putovanja; odlaska doktoru ili u koino, kazalište. Jer kombinacija suhih šljiva i graha mora da je vatrometno-trčeći neobuzdana!

    ReplyDelete
  6. Pasulj je omiljeno jelo mog supruga i u svetost te namirnice nesmem da diram osim da dodam još koje suvo rebro ili butkicu ili još neku kobasicu. Nikad čula, nikad videla, svašta nešto novo naučim od svih vas. A kako Katarina kaže, oprez sa ovim jelom!

    ReplyDelete
  7. Čula sam za ovo jelo i uvek sam imala želju da probam ,deluje tako pikantno. Obavezno ću napraviti :))).

    ReplyDelete
  8. Pasulj i suve sljive sam i sama kombinovala u nekoj varijanti zapecenog pasulja i meni je jako fina... Moram probati i ovako...

    ReplyDelete
  9. :) Vreme za pasulj! I ja sam ga juce kuvala. Nisam probala pasulj sa suvim sljivama, ali verujem da je odlicno, jer cesto radim gulas od soje sa suvim sljivama i suvim grozdjem i to je odlicno! Probacu i ovo.

    ReplyDelete
  10. ja nikad nisam čula za ovakvu kombinaciju, no kako volim sve da probam i ovo će jednom biti isprobano kod mene

    ReplyDelete
  11. Ovu kombinaciju šljiva i graha do sada nisam isprobala i svakako mi djeluje jako interesantno. Vjerujem i u okus, to mora biti dobro. A meni gledajući ga ovdje kod tebe super izgleda !! Jako dobro pripremljeno !

    ReplyDelete