Dugo me nije bilo i mogu vam reci da mi je nedostajalo sve ovo. Necu vas sad gusiti pricom gde sam bila i sta mi se sve izdesavalo, samo cu reci da me stiglo sve od selidbe do bolnice :(
Uglavnom, u mojoj kuci, poslednjih par nedelja, slabo se kuvalo, jos slabije slikalo i jos kad bi mogla reci i da se slabo jelo ;) Jelo se uglavnom brzinski - po picerijama, restoranima, kioscima brze hrane sto znaci i da je bilo vremena i volje, jednostavno nije bilo materijala za neki novi post.
I evo kako je to izgledalo kod mene:
Pile peceno na konzervi piva
Sastojci:
mesavina zacina:
1 kasika soli
1 kasika braon secera
1 kasika paprika
½ kasika bibera
ostalo:
1 pile (preporucena tezina za ovaj recept je oko 1,800 gr - moje je bilo oko 1,300)
limenka piva
1 kasika maslinovog ulja
Priprema:
Ocistiti i isusiti pile. Pripremiti mesavinu zacina.
Sipati 1-1/2 kasicicu zacina u unutrasnjost pileta, a zatim jos 1/2 kasicice u gornji deo tj. unutrasnjost u delu oko vrata.
Premazati pile maslinovim uljem (potrudite se da celo pile bude lepo prekriveno uljem) pa ga, sa spoljasnje strane, posuti sa 2 kasike mesavine zacina (ja sam ga natrljala rukama).
Otvoriti limenku piva, istresti 1/3 (oko pola solje), pa na povrsini limenke napraviti jos nekoliko rupa otvaracem za konzerve ili makazama.
Sipati 2-1/2 kasicice mesavine zacina u limenku sa pivom ( u tom trenutku pivo ce se zapeniti). Staviti pile na limenku i to tako da se limenka nadje u utrobi pileta. Batkove pileta povucite napred, a krila unazad - pile treba da izgleda kao da sedi na limenci.
Stavite pile u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 1, 5 sat.
Ovako pripremljeno pile mozete peci i na grilu, ali mora biti pod poklopcem ili ceo rostilj mora biti umotan folijom tako da nigde ne ulazi vazduh i da se sva para zadrzava unutra.
Najtezi deo je skinuti peceno pile sa vruce limenke, tu ce vam dobro doci pomoc jer je najlakse ako neko pridrzava limenku dok vi vucete pile (ili obrnuto). I obavezno zastitite ruke!
Pivski hleb
Sastojci:
2 1/2 kasicice suvog kvasca (ja sam stavila celo pakovanje)
0,33 l piva (jedna limenka)
1 kasika secera
2 kasike istopljenog maslaca
2 solje visenamenskog brasna
1 1/2 solja integralnog brasna
1 ravna kasika soli
* solja je 240 ml
Priprema:
Zagrejati pivo, dodati secer, maslac i suvi kvasac pa ostaviti da odstoji desetak minuta da se kvasac aktivira.
U medjuvremenu izmesati visenamensko brasno, integralno brasno i so. Dodati aktivirani kvasac i umesiti testo. Po potrebi dodati jos malo brasna (meni je testo bilo malo lepljivo ali nisam odmah dodavala brasno, ostavila sam da naraste a zatim ga premesila na stolu posutom brasnom i tada je bilo sasvim ok). Staviti testo u ciniju podmazanu uljem, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
Kad se testo udvostruci prebaciti ga na radnu povrsinu posutu brasnom i premesiti. Oblikovati po zelji i prebaciti na pleh postavljen papirom za pecenje. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se ponovo udvostruci (ja nisam cekala da se udvostruci, ostavila sam ga da raste samo dok se rerna ne zagreje).
Ukljuciti rernu da se zagreje na 230 stepeni (moze i malo slabija temperatura jer je moj hleb vec nakon 20-ak minuta potamnio vise nego sto je trebalo). Zatim na povrsini hleba napaviti tri reza pa staviti hleb da se pece narednih 20-25 minuta ili dok lepo ne porumeni. Izvaditi ga iz rerne i ostaviti da se hladi najmanje 15 minuta pre secenja.
Korica mi je delovala jako tvrda kad sam ga izvadila iz rerne pa sam ga lagano umila vodom i umotala u krpu.
Prhke kiflice
(prenosim recept u originalu)
Sastojci:
1 čaša piva
1 čaša ulja
4 čaše mekog brašna
1 čaša oštrog brašna
1 vanilin šećer
džem, za punjenje
prah šećer, za umakanje
Postupak:
U sud za mešenje sipati brašno i vanilin šećer. Dodati pivo i ulje, izmešati varjačom a zatim umesiti rukom. Testo je meko i masno, lepo se radi, ne lepi se.
Podeliti testo na 10 loptica, po 120-125 g svaka. Lopticu malo rastanjiti rukama a zatom oklagijom razvući u krug prečnika 20 cm. Iseći na osam trouglastih delova. Na svaki staviti po malo džema i umotati, rastežući trougao da bude što duži.
Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok rubovi kiflica ne dobiju blago zlatan ton. Ne smeju puno potamneti, treba da ostanu što svetlije. Vruće kiflice obilno uvaljati u prah šećer. Ohladjene čuvati u zatvorenoj kutiji. Od ove mere dobije se 80 malih kiflica, za dva velika pleha po 40 komada.
Kod mene sa visenamenskim brasnom i bez greske pa ako, kao ja, ne mozete pronaci ostro i meko brasno znate da necete omasiti ni ovako ;)
Tnx Majo!!!
English version:
Grilled or Oven Roasted Beer Can Chicken
(recipe adapted from here)
Ingredients:
Prepare a spice rub with the following ingredients:
1 tablespoon kosher salt
1 tablespoon brown sugar
1 tablespoon paprika
1/2 tablespoon black pepper
Remaining Ingredients:
1 whole chicken (about 4 lbs.)
1 can of beer (12 oz.)
1 tablespoon olive oil
The spice rub (3-1/2 tablespoons)
Directions:
Begin the process by cleaning the chicken and patting it dry. Prepare the simple spice rub, sprinkle 1-1/2 teaspoons of the rub inside the large cavity of the chicken; then sprinkle another 1/2 teaspoon of the rub inside the neck cavity.
Coat the chicken with the olive oil (or vegetable oil); make sure that the entire bird is covered.
Sprinkle 2 tablespoons of the rub over the exterior of the chicken. Cover the surface evenly.
Pour out one-third of the can of beer (about one-half cup). Create several holes in the top of the beer can in order to vent the can properly, allowing steam to be released when the chicken is cooked.
Add the final 2-1/2 teaspoons of the rub mixture to the remaining beer in the can. This may cause the beer to foam over slightly.
Hold the chicken held upright with the large opening facing down; then slide the chicken over the beer can, taking care not to tip the can. Pull the legs forward and tuck the wings behind the bird (unless the wing tips are missing).
Place the chicken in the oven or on the grill. If you are grilling the chicken, cook it over medium heat with the grill cover closed. If you are roasting the chicken in the oven, cook it at 350ºF.
For both cooking methods, cook the chicken about 1-1/2 hours. To ensure proper doneness, make sure the temperature of the thigh is 170ºF, as measured with a reliable meat thermometer.
Remove the chicken from the grill or oven, tent with foil, and allow it to rest for 15 to 20 minutes before carving. The temperature of the meat will continue to rise, reaching a safe temperature of 180ºF in the thickest part of the thigh.
To remove the chicken from the beer can, use several layers of folded paper towels in each hand to insulate skin from the hot chicken and beer can. Hold the bottom of the beer can firmly with one hand and pull the chicken off the can with the other. Carve the chicken and serve.
Beer bread
(recipe adapted from here)
Ingredients:
2 1/2 teaspoons active dry yeast
12 oz. beer (warmed up to luke warm) - the darker the beer the darker and more beer flavor your bread
1 tablespoon Sugar
2 tablespoons butter, melted
2 cups all purpose flour
1 1/2 cups whole wheat flour
1 tablespoon salt
Directions:
In a small bowl add the warmed beer, sugar, butter and active dry yeast. Let it sit for about 10 minutes to let the yeast dissolve.
While you are waiting for the yeast to dissolve mix together the all purpose flour, whole wheat flour and salt. Once the yeast is dissolved, add it into the dry ingredients and knead the dough. Add more flour if that necessary. Place your dough into a greased bowl and cover to let rise.
Once the dough has doubled in size, dump it onto a flour surface and punch it. Then knead it for about 1-2 minutes.
Place your dough into parchment paper or a silpat on a baking sheet and shape into the form you'd like it to be in the end. Tuck the sides under after you've achieved the shape you'd like. That will stretch the top out a bit.
Cover it loosely and let it rise until it has doubled in size again.
Preheat oven to 450 degrees. While waiting for your oven to preheat, slice 3 slits down the top of your loaf.
Once your oven reaches 450 degrees, put your loaf in for about 20-25 minutes until your loaf is a nice golden brown. Let rest at least 15 minutes before cutting into.
Shortcrust Pastry Kiflice
(recipe adapted from here)
Ingredients:
1 cup (250 ml) beer
1 cup sunflower oil
4 cups cake flour
1 cup flour
1 vanilla sugar
jam or thick marmalade, for the filling
icing sugar
Directions:
1. Whisk together flour and vanilla sugar. Add beer and oil, stir with a wooden spoon, then kneed the dough by hands. A dough should be easy to work with, it shouldn't be sticky, but soft and fat.
2. Divide the dough into 10 balls, about 120-125 g each. Flatten it by your hands, then roll out to 20 cm diameter circle using rolling pin. Cut into 8 triangles, place 1/3 tsp of jam onto each one. Fold. Reffer to this link for folding technique.
3. Bake in the oven preheated to 180-200°C for about 18-20 minutes, or until dough starts to get golden. They should not get golden brown, but keep light gold color instead. While still hot, roll baked kiflice into icing sugar, thoroughly. The dough itself has no sweeteners at all, so roll kiflice into sugar well. Once cooled, store in an airtight container.
Kako mi je drago ponovo čitati tvoj post. Mislila sam na tebe i pitala se je li sve u redu i kad ćeš nam se vratiti. Najvažnije je da si tu i da je sve ok :)Ova tvoja ulaznica je odlična, a posebno su mi zanimljive ove predivno prhke kiflice!
ReplyDeleteOhhoho, ajde hvala Bogu!! :))..malo sam se već zabrinula za tebe, baš mi je drago da si opet tu..
ReplyDeleteSve što si nam prikazala, sve mi izgleda savršeno, ali ove prhke kiflice posebno dobro izgledaju i baš bi mi pasala jedna sad uz prvu jutarnju kavu..
Odlično sve!
kiflice izgledaju prekrasno, spremne za uzivanje u jedno nedjeljno poslijepodne!
ReplyDeleteSuper slike i sve odlično izgleda, samo što ja ne volim pivo pa se nikad nisam usudila probati takvu hranu
ReplyDeleteBaš si mi nedostajala i mislila sam na tebi, drago mi je da si opet tu i to sa tako finim receptićima... Pozdrav :)
ReplyDeleteDraga moja dobro nam došla!!NAJZAD!! Sve izgleda famozno - baš kao što sam i navikla od tebe!! VELIKI POZDRAV!! :-*
ReplyDeleteDobro ti došla natrag! I vidim, u punom stilu. Obično više trzam na slane recepte jer slatkih ionako ima cijelo more i od slatkog se ne živi, ali ove tvoje kiflice su mi otkriće! Konačno kiflice koje se ne dižu satima i za koje ne treba hiljadu godina pripreme! A k tome - izgledaju predivno. Bilježim s veleikim veseljem!
ReplyDeleteDraga Mihaelice, dobro nam se vratila! Jako si mi nedostajala i bas sam se odusevila kada sam videla tvoj post na listi blogova! Drago mi je da se sada sve sredilo i da cemo se opet druziti.
ReplyDeleteRecepti su odlicni i od svega bih bas po malo gricnula.
Nisam pisala pravila za igricu, ali ako podjemo od toga da svakako negde nalazimo recepte a manji deo sami osmislimo, mislim da ne bi trebalo da smeta sto si postovala Majin receptic, specijalno sto ne vidim da je ona postovala isti.
Jos jednom, srecan povratak! :***
Kiflice izgledaju prekrasno a ovaj način pečenja pileta nikad nisam vidjela,jako zanimljivo priznajem. Piletina izgleda jakoo lijepo i njamii:)
ReplyDeleteDobro došla nazad, lijep ti pozdrav:)
Njavaznije da si ti opet tu..i da su nedace prosle.Sada cekamo da nas svojim divnim receptima i jos ukusnijim slikama redovno pocastis:)
ReplyDeleteBaš sam se pitala gde si :) I mene čeka selidba, već mi se diže kosa na glavi...
ReplyDeleteElem, i ja sam nekad davno pravila ove kiflice s pivom, bile su odlične. A nisi rekla, ili je meni promaklo, ima li neke poente u ovom piletu na pivu? Je l ima neku posebnu aromu ili sav alkohol ispari u toku pečenja?
Bas sam se obradovala tvom postu, nedostajala si mi....bitno da je sve opet ok...Dovna klopa a ja bih najvise uzivala u tom piletu :)
ReplyDeleteVratila si nam se. Baš sam mislila na tebe i kako si se snašla.
ReplyDeleteOvo pile na limenci je smehotresno. Mislim da kao takvo treba da se iznese na sto, pa nek ga gosti secckaju i reckaju na limenci. I mene zanima ukus.Da li to pivo nešto menja?
Nadam se da ćeš nam češće svraćati!
Dobrodošla:))) O, koliko sam se obradovala tvojim receptićima. Ovo pilence na limenci je interesantno. Pozdrav
ReplyDeleteDobrodošla nazad :) Predivni recepti
ReplyDeleteOve prhke kiflice su mi zapele za oko a drago mi je da si i opet s nama.
ReplyDeleteUh, ovja kruh me opasno privukao, sve je inače odlično.
ReplyDeleteDrago mi je da si nam se vratila; nadam se da se sve dovelo u normalno stanje.
ReplyDeleteRecepti odlicni...posebno kiflice :-)
Bitno je da se sve sredilo i, iskreno se nadam, da ce samim time sada biti vise materijala za blogovanje :-)
ReplyDeleteSuper su mi ove kiflice.
Kiflice su super znam jer sam ih nekoliko puta radila, pile na pivi jesam ali na boci tako da idući put isprobavam na limenci ;)
ReplyDeleteHej!
ReplyDeleteTako mi je drago da te vidim ponovno među nama. Baš sam se nedavno pitala gdje si. :)
Nadam se da je sve OK. :)
Sva jela koja nam nudiš izgledaju savršeno, a i fotke su prekrasne. :)
Hvala vam devojke, bas ste me prijatno iznenadile. Nedostajale ste mi i bas se radujem sto ste me ovako lepo docekale :)))
ReplyDeleteWhat's for dessert?, u nijednom od ovih jela ne bi provalila da je rec o pivu i sigurna sam da bi ti se dopalo :)
maxivida, pile je jako socno i ukusno, a iscedjeno jer bukvalno visi sa te limenke i sve se sliva u pleh. Ima neki poseban smek, ali, kao sto rekoh, ne bi provalila da je rec o pivu.
Masatera, i ja sam merkala to na pivskoj flasi ali se nekako nisam usudila da je gurnem u rernu pa mi je ovo sa limenkom doslo kao super ideja, a efekat je verovatno isti.
Andrea, sve je pod kontrolom samo mi je vreme jos uvek neprijatelj. I fotkanje i postovi, a bogme i ostavljanje komentara na, sada vec, pozamasnom broju blogova iziskuje vreme pa ne znam kako da se, uz sve dnevne obaveze organizujem i stignem na sve strane :( Hvala ti puno na pohvali fotki, trudim se ali nesto to meni traljavo ide. Pokusavam svaki slobodan trenutak da posvetim fotoaparatu, cak sam i neke knjige narucila ali nesto nece pa nece, moracu ja kod tebe na obuku :)
Važno je da se sve sredilo i da si se ti vratila! Dobro nam došla pogotovo ovako u velikom stilu!!!
ReplyDeletehvala ti, hvala ti, ja sam presretna, napokon sam pronašla recept za ove kiflice, baka od moje frendice ih je radila a recept je bio iz njene glave i nitko ga ne zna, nadam se da je to taj, uvijek je govorila da je tijesto s pivom. odmah ću kopirati recept
ReplyDeletemislim da pile peceno na limenci zasluzuje sve pohvale.Zazvucalo mi cudno i luckasto a boga mi tako i izgleda,no dok ne probas i ne znas.Izgleda pomalo smesno ali je jako ukusno i bravo na originalnosti,ideji.Svaka cast!!!
ReplyDelete