Tuesday, November 16, 2010

Lisnate rolnice/Puff pastry rolls

Please scroll down for English version 

Uhvatio me neki virus pa se vec dva dana vucem po kuci kao polomljena. Trudim se da se ne dam, ali nesto mi bas i ne ide pa zato necu odugovlaciti sa uvodom...  Iskreno, i nemam sta pametno da kazem a "bolje je mudro cutati nego glupo zboriti" zar ne?
Ove rolnice pravljene su odavno i veoma su nam se svidele pa ako volite ovakva peciva toplo preporucujem.


Potrebno:
1 kg brasna
1 svezi kvasac
1 kasika secera
1 kasika soli
oko 6 dl mleka
3 jaja
50 ml ulja
200 gr margarina

Fil:
kecap
sunka
rendani sir
oregano


Priprema:
Rastvoriti kvasac u 200 ml mlakog mleka sa 1 kasikom secera i 1 kasikom brasna. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Dodati brasno, 2 jaja, ulje, so pa postepeno naliti mleko i zamesiti testo. Ostaviti na toplom dok se ne udvostruci.
Podeliti testo na tri jednaka dela, zatim svaki deo podeliti na 6 jednakih delova. Razviti svaki deo u manji krug (velicine tanjira).
Istopiti margarin.
Premazati 1 krug topljenim margarinom pa poklopiti sledecim krugom i njega premazati margarinom. Nastaviti: krug-margarin-krug-margarin-krug-margarin-krug. Za svaku rolnu potrebno je 6 krugova testa. Poslednji nemojte mazati margarinom. Ponavljajte sa ostatkom testa formirajuci jos dve ovakve grupice testa.
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Zatim uzeti prvu grupu pa je razviti u pravougaonik. Premazati kecapom, posuti origanom pa rasporediti sunku i sir. Saviti rolat. Isto uraditi sa preostale dve grupe testa.
Iseci svaki rolat na kriske debljine 1,5 - 2 cm.
Veliki pleh obloziti papirom za pecenje pa poredjati rolnice. Svaku rolnicu premazati umucenim jajetom. Peci dok ne porumene.

 
English version:
Puff pastry rolls
(recipe adapted from here) 

Dough:
1 kg flour
50 gr fresh yeast
1 tablespoon sugar
1 tablespoon salt
about 6 dl milk
3 eggs
50 ml oil
200 gr margarine

Filling:
ketchup
ham
grated cheese
oregano

Preparation:
Dissolve yeast in 200 ml lukewarm milk with 1 tablespoon sugar and 1 tablespoon flour. Let it rest for 10 minutes. Then add flour, 2 eggs, oil, salt and gradually add lukewarm milk. Knead the dough. Let it rise in a warm place until double.
Divide the dough into 3 equal parts. Now, divide each part into 6 equal parts. Roll each part into a small circle (size of a dinner plate).
Melt the margarine.
Then, brush 1 circle of the dough with the melted margarine. Place another circle of the dough on the top of the first sheet, then brush with the melted margarine. Then, continue: dough-maragrine-dough-margarine-dough-margarine-dough. You will need 6 pieces of the dough for each roll. Do not brush last one. Repeat with the remaining dough to make two another groups of dough.
Preheat oven to 200 degrees C.
Then, take first group and roll into rectangle. Spread ketchup over, sprinkle with oregano, then arrange ham and cheese and roll. Repeat with the remaining dough.
Cut each roll into slices 1,5 - 2 cm.
Line a baking pan with parchment paper. Place rolls in a prepared baking pan. Brush each roll with beaten egg. Bake until golden brown.

27 comments:

  1. Za virus mi ništa ne pričaj, ja sam neupotrebljiva već nedelju dana... Uhvatila sam od rodbine neki grip, šta li je već... :(
    A rolnice deluju diiivno :))

    ReplyDelete
  2. Jooj nadam se da se kod mene nece razvuci na nedelju dana. Klinci su jedva izdrzali da me gledaju u krevetu onih par sati dok me tresla temperatura)... samo vuku za rukave "mama, ustani" ;)
    Drzim palceve da brzo ozdravis :)))

    ReplyDelete
  3. Ako ti znači, moja majka je par sati imala visoku temperaturu i sutradan ništa :)) k'o dren...
    Ja nisam imala temperaturu i drži me nedelju dana :P

    ReplyDelete
  4. Želim ti da što prije ozdraviš.
    Rolice izgledaju fantastično, sve pohvale!!!

    ReplyDelete
  5. Obožavam ovakve grickalice, a u tvojoj izvedbi izgledaju posebno slasno. :)
    Nadam se da će viroza brzo proći da će ti se vratiti energija. :)

    ReplyDelete
  6. Prelijepe su; Zahtijeva malo truda ali za ovakve stvari se uvijek isplati.
    Cestitam na nagradi!

    ReplyDelete
  7. Moja teta pravi nešto slično i ja i obožavam :))) predivni su ti!

    ReplyDelete
  8. Super su, lisnato tijesto volim u apsolutno svim kombinacijama, a ovdje još i šunka i sir! Fenomenalno!
    Pridružujem se naravno željama za brz oporavak!

    ReplyDelete
  9. Odlicnoooo, deluje jako dobrooo. Svrati do mene, imam malu nagradu za tebe

    ReplyDelete
  10. Divne su ti rolnice. Ja od ovog testa pravim kroasane, doduse ide malo vise margarina - 250g. Delim na 16 jufkica pa premazujem po 7 i dobijem dve gomilice od 8 naslaganih "tacnica"
    Sada si mi dala super ideju i za novi fil i za novi oblik od tog testa.

    Nadam se da ti je danas puno bolje. Nemam dece, ali se secam da smo mi bili jako tuzni kada je mama bolesna i da ona jadnica od nas nikada nije mogla da odlezi koliko treba, bez obzira na pomoc tate i nane. Mama je mama :)

    ReplyDelete
  11. Predivne su ti rolnice.

    ReplyDelete
  12. Hvala devojke na nagradama i na zeljama za brzo ozdravljenje.
    Kod mene situacija kao kod Tinine mame, danas se vec mnogo bolje osecam... nadam se da cu sutra osvanuti ko nova :)
    Taci i kod nas je bila slicna situacija tako da se danas cesto setim svoje mame :)

    ReplyDelete
  13. Ovo su jako fine rolnice i super dođu u svakoj prilici . Jako dobro i lijepo izgledaju !

    Žao mi je zbog virusa i nadam se da sada već prolazi ! Brzo ozdravljenje ti želim i da ubrzo opet budeš fit !

    ReplyDelete
  14. Awesome and entertaining article. I support you

    ReplyDelete
  15. Very useful information you shared in this article, nicely written!

    ReplyDelete
  16. I’ve enjoyed browsing this blog posts. Hope you write again

    ReplyDelete
  17. Woah! It’s simple article, yet effective for who will read this.

    ReplyDelete
  18. I really need to to thank you for this good read!! I loved every bit of it.

    ReplyDelete
  19. Definitely a good blog, Thank you for sharing. Keep on blogging

    ReplyDelete
  20. Thank you for the good information you share with us.

    ReplyDelete
  21. This is an awesome motivating article.

    ReplyDelete
  22. thank you for sharing such a great bog it is very helpful.

    ReplyDelete
  23. I’m very pleased to discover this site. Thank you!!

    ReplyDelete
  24. Very informative article also check my blog post.

    ReplyDelete