Sunday, March 13, 2011

Bajadera-Cremini

Please scroll down for English version

Ovaj recept pronasla sam jos krajem prosle godine i pripremila ga odmah sutradan. Od tada je radjen mnogo puta i svaki put je originalna verzija prezivljavala sitne promene dok nismo dobili slatkis koji nam se u potpunosti dopao.
Cremini sam po fotkama i objasnjenjima sa interneta dozivela kao italijansku verziju cuvenih Kras cokoladica, ali ako ste u potrazi za kopijom originala ovaj recept to ipak nije. Ovaj slatkis sastavljen je od mlecne i bele cokolade sa dodatkom lesnika.
Veoma jednostavno, brzo i ukusno.


Sastojci:
300 gr mlecne cokolade
300 gr bele cokolade
160 gr lesnika
1 kasicica arome lesnika
1/2 kasicice arome badema


Priprema:
Prvo pripremiti lesnik pastu: staviti lesnik u food procesor i samleti dok ne dobijete finu, glatku pastu (ostavite procesor da sitno mlevene lesnike melje sve dok ne pocnu pustati masnocu i pretvarati se u kasu).


Pripremiti pleh ili kalup (ja koristim praznu kutiju od sladoleda od 2 l), obloziti dno i stanice aluminijumskom folijom i ostaviti sa strane.
Istopiti 150 gr mlecne cokolade na pari ili na laganoj vatri. Dodati 1 kasiku lesnik paste i 1/2 kasicice arome lesnika. Dobro izmesati i sipati u pripremljen kalup. Staviti u zamrzivac na 10-ak minuta ili dok se cokolada u potpunosti ne stegne.
Zatim istopiti belu cokoladu. Od lesnik paste odvojiti 1 kasiku a ostatak staviti u istopljenu belu cokoladu. Dodati i aromu badema, lepo izmesati pa preliti sloj mlecne cokolade. Staviti u zamrzivac da se i beli sloj stegne.
Na kraju istopiti ostatak mlecne cokolade, dodati sacuvanu kasiku lesnik paste i ostatak lesnik arome. Izmesati, preliti stegnut sloj bele cokolade i ostaviti u frizideru 1 sat. Nakon toga izvaditi kalup iz frizdera, odstraniti foiju i ostrim nozem iseci na stanglice. Vratiti u firizder i cuvati do sluzenja.
Desetak minuta pred posluzenje izvaditi bajaderice iz frizidera da malo omeksaju.


Najveci problem kod ovih cokoladica je njihovo cuvanje... na sobnoj temperaturi se brzo tope, a isto tako ne mogu se konzumirati ni direktno iz frizidera jer su veoma tvrde pa je najbolje izvaditi ih par minuta pre serviranja da se samo blago opuste.
Obicno u svaki deo sa mlecnom cokoladom dodam po rebro tamne cokolade kako bi malo pojacala boju. A ako ste u mogucnosti da nabavite gotovu hazelnut pastu mozete preskociti mlevenje lesnika i dodatno si olaksati pripremu.

English version:
Bajadera-Cremini
(recipe adapted from here)

Ingredients:
300 g milk chocolate
300 g white chocolate
160 g hazelnuts
1 teaspoon hazelnut extract
1/2 teaspoon almond extract

Preparation:
First make hazelnut paste: place hazelnuts in a food processor and grind it until you get fine, soft paste.
Prepare cca 20*20 cm pan or mold. Line bottom and sides of pan with aluminium foil and set aside.
Melt 150 g milk chocolate over a water bath or over a low high. Add 1 tablespoon of hazelnut pasta and 1/2 teaspoon hazelnut extract, stir well and pour into prepared pan (mold). Place in freezer for about 10 minutes or until firm.
Then, melt white chocolate. Reserve 1 tablespoon of hazelnut paste, rest of paste mix with melted white chocolate. Add almond extract, stir well and pour over the first layer. Freeze until firm.
At last, melt 150 gr milk chocolate. Add 1 tablespoon hazelnut paste and 1/2 teaspoon hazelnut extract, stir well, pour over the second layer and refrigerate for 1 hour.
After 1 hour remove Cremini-Bajadera from a pan (mold), remove foil and cut into rectangles. Keep in the refrigerator. Remove from the fridge 10 minutes before serving.

32 comments:

  1. moram da probam!:)

    ReplyDelete
  2. savršena, svaka čast na ovakvoj bajaderi! totalno primamljiva :) bravo!

    ReplyDelete
  3. Fantastično izgledaju bajaderice, a kako su fino i pedantno isečene, svaka čast!

    ReplyDelete
  4. Moram priznati da su mi od svih koje sam do sada videla ove najprimamljivije. :)

    ReplyDelete
  5. Izgledaju prekrasno, koja bi to dimenzija pleha bila?

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. A daj, kako ti mogu izgledati ovako savršeno, nije fer :)
    p.s. prethodni komentar sam obrisala zbog malog tipfelera :)

    ReplyDelete
  8. Bajaderice predobro izgledaju, ma kako si ih samo lepo isekla i poredjala...hvala puno na recepticu, moracu da ih isprobam prvom prlikom!;)))

    ReplyDelete
  9. Ma predivne su Mihaela, baš predivne!Pamtim ih!

    ReplyDelete
  10. Ja ih obožavam,a ove tvoje izgledaju savršeno, sve pohvale!!!
    Kiss i ugodan početak novog tjedna ti želim.

    ReplyDelete
  11. Svidja mi se sto nema keksa u njima. Kako si ih samo savrseno izrezala!

    ReplyDelete
  12. Oh kako ti ovo dobro napravis..fantasticno izgleda!!!

    ReplyDelete
  13. Mihaela, bajadera ti izgleda fenomenalno. Kao da si je laserom sekla. Nadam se da ulaziš u štos sada kada si ponovo na poslu. Par bajaderica za kolege kao mali mito.

    ReplyDelete
  14. Čini se jednostavno, a rezultat ne mogu niti opisati. Kao kupovne..PUSA!

    ReplyDelete
  15. ovo izgleda pre savršeno, zakon zakon, svaka čast ;)

    ReplyDelete
  16. Mihaela SAVRSENSTVO!!!Tako si ih precizno isekla,izgledaju kao kupovne.Sve pohvale,draga!!

    ReplyDelete
  17. Prelepe slike, savršeno isečeno :)

    ReplyDelete
  18. :D,super,svi su primjetili kako su napravljene kao pod konac!!! kada sam ih ugledala sjetila sam se "Dadeta" sa Majinog bloga i njegovih bajadera !!:D

    ReplyDelete
  19. Kako su samo savrseno isjecene! Prelijepe su, a recept je odlican! Sve pohvale Mihaela! :)

    ReplyDelete
  20. Bajaderice možda okusom nisu iste originalu ali izgledom to sigurno jesu ! Izgledaju tako dobro i baš originalno, a vjerujem i u odličan okus !!

    ReplyDelete
  21. WOW pa izgledaju zbilja kao prave bajadere. Ovo mi zvuči kao recept koji bi me oborio s nogu. Obavezno ga isprobam. :)

    ReplyDelete
  22. potpisujem andrein komentar! jako mi se sviđa recept jer se radi samo o čokoladi, bez šećera, bez šećerhih sirupa, masnoća itd. a izgledom je prekarasn!

    ReplyDelete
  23. Došla sam ovamo ponukana pohvalama na Cooketi i bogme dobro da sam došla.Ovo je prvi post koji sam pročitala i sad sebacam na istraživanje tvog bloga ( vidim da ću dosta vremena provesti pred ekranom :-) ),i evo imaš novog čitatelja.Već mi sline cure kad samo pomislim što ću sve tu naći :-) !!!

    ReplyDelete
  24. Wow, Mihaela, ovo izgleda kao original!! Predivno!!

    ReplyDelete
  25. Ah kako me obuze sreca kad nadjoh ovaj recept! Secam se jos kao dete sam volela bajadere a kada sam i poslednji put jela? Davno .davno i eto sad opet uskoro.Hvala!

    ReplyDelete
  26. Hello Michael! How wonderful to come upon your blog.

    I found you by going down the blog chain.

    I have a great friend in Boden/Often(?). and LOL! I don't expect you to know him.

    You have a lovely blog and so much to make.

    I would love to subscribe to your blog by email or rss but can't find where to do it.

    Charlie (female)

    ReplyDelete
  27. divno izgledaju, baš bi mi dobro došlo par komada

    ReplyDelete
  28. Koja je to veličina kutije za sladoled od 2 kile?

    ReplyDelete