Ovaj recept pronasla sam jos krajem prosle godine i pripremila ga odmah sutradan. Od tada je radjen mnogo puta i svaki put je originalna verzija prezivljavala sitne promene dok nismo dobili slatkis koji nam se u potpunosti dopao.
Cremini sam po fotkama i objasnjenjima sa interneta dozivela kao italijansku verziju cuvenih Kras cokoladica, ali ako ste u potrazi za kopijom originala ovaj recept to ipak nije. Ovaj slatkis sastavljen je od mlecne i bele cokolade sa dodatkom lesnika.
Veoma jednostavno, brzo i ukusno.
300 gr mlecne cokolade
300 gr bele cokolade
160 gr lesnika
1 kasicica arome lesnika
1/2 kasicice arome badema
Prvo pripremiti lesnik pastu: staviti lesnik u food procesor i samleti dok ne dobijete finu, glatku pastu (ostavite procesor da sitno mlevene lesnike melje sve dok ne pocnu pustati masnocu i pretvarati se u kasu).
Istopiti 150 gr mlecne cokolade na pari ili na laganoj vatri. Dodati 1 kasiku lesnik paste i 1/2 kasicice arome lesnika. Dobro izmesati i sipati u pripremljen kalup. Staviti u zamrzivac na 10-ak minuta ili dok se cokolada u potpunosti ne stegne.
Zatim istopiti belu cokoladu. Od lesnik paste odvojiti 1 kasiku a ostatak staviti u istopljenu belu cokoladu. Dodati i aromu badema, lepo izmesati pa preliti sloj mlecne cokolade. Staviti u zamrzivac da se i beli sloj stegne.
Na kraju istopiti ostatak mlecne cokolade, dodati sacuvanu kasiku lesnik paste i ostatak lesnik arome. Izmesati, preliti stegnut sloj bele cokolade i ostaviti u frizideru 1 sat. Nakon toga izvaditi kalup iz frizdera, odstraniti foiju i ostrim nozem iseci na stanglice. Vratiti u firizder i cuvati do sluzenja.
Desetak minuta pred posluzenje izvaditi bajaderice iz frizidera da malo omeksaju.
Obicno u svaki deo sa mlecnom cokoladom dodam po rebro tamne cokolade kako bi malo pojacala boju. A ako ste u mogucnosti da nabavite gotovu hazelnut pastu mozete preskociti mlevenje lesnika i dodatno si olaksati pripremu.
English version:
Bajadera-Cremini
(recipe adapted from here)
Ingredients:
300 g milk chocolate
300 g white chocolate
160 g hazelnuts
1 teaspoon hazelnut extract
1/2 teaspoon almond extract
Preparation:
First make hazelnut paste: place hazelnuts in a food processor and grind it until you get fine, soft paste.
Prepare cca 20*20 cm pan or mold. Line bottom and sides of pan with aluminium foil and set aside.
Melt 150 g milk chocolate over a water bath or over a low high. Add 1 tablespoon of hazelnut pasta and 1/2 teaspoon hazelnut extract, stir well and pour into prepared pan (mold). Place in freezer for about 10 minutes or until firm.
Then, melt white chocolate. Reserve 1 tablespoon of hazelnut paste, rest of paste mix with melted white chocolate. Add almond extract, stir well and pour over the first layer. Freeze until firm.
At last, melt 150 gr milk chocolate. Add 1 tablespoon hazelnut paste and 1/2 teaspoon hazelnut extract, stir well, pour over the second layer and refrigerate for 1 hour.
After 1 hour remove Cremini-Bajadera from a pan (mold), remove foil and cut into rectangles. Keep in the refrigerator. Remove from the fridge 10 minutes before serving.
SAVRŠENA JE!!!
ReplyDeletemoram da probam!:)
ReplyDeletesavršena, svaka čast na ovakvoj bajaderi! totalno primamljiva :) bravo!
ReplyDeleteFantastično izgledaju bajaderice, a kako su fino i pedantno isečene, svaka čast!
ReplyDeleteFantasticno.
ReplyDeleteMoram priznati da su mi od svih koje sam do sada videla ove najprimamljivije. :)
ReplyDeleteIzgledaju prekrasno, koja bi to dimenzija pleha bila?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteA daj, kako ti mogu izgledati ovako savršeno, nije fer :)
ReplyDeletep.s. prethodni komentar sam obrisala zbog malog tipfelera :)
Bajaderice predobro izgledaju, ma kako si ih samo lepo isekla i poredjala...hvala puno na recepticu, moracu da ih isprobam prvom prlikom!;)))
ReplyDeleteMa predivne su Mihaela, baš predivne!Pamtim ih!
ReplyDeleteMa, jednostavno fantazija.
ReplyDeleteJa ih obožavam,a ove tvoje izgledaju savršeno, sve pohvale!!!
ReplyDeleteKiss i ugodan početak novog tjedna ti želim.
Svidja mi se sto nema keksa u njima. Kako si ih samo savrseno izrezala!
ReplyDeleteOh kako ti ovo dobro napravis..fantasticno izgleda!!!
ReplyDeleteMihaela, bajadera ti izgleda fenomenalno. Kao da si je laserom sekla. Nadam se da ulaziš u štos sada kada si ponovo na poslu. Par bajaderica za kolege kao mali mito.
ReplyDeleteuh super izgleda ogladnila sam
ReplyDeleteČini se jednostavno, a rezultat ne mogu niti opisati. Kao kupovne..PUSA!
ReplyDeleteovo izgleda pre savršeno, zakon zakon, svaka čast ;)
ReplyDeleteMihaela SAVRSENSTVO!!!Tako si ih precizno isekla,izgledaju kao kupovne.Sve pohvale,draga!!
ReplyDeletePrelepe slike, savršeno isečeno :)
ReplyDelete:D,super,svi su primjetili kako su napravljene kao pod konac!!! kada sam ih ugledala sjetila sam se "Dadeta" sa Majinog bloga i njegovih bajadera !!:D
ReplyDeleteKako su samo savrseno isjecene! Prelijepe su, a recept je odlican! Sve pohvale Mihaela! :)
ReplyDeleteBajaderice možda okusom nisu iste originalu ali izgledom to sigurno jesu ! Izgledaju tako dobro i baš originalno, a vjerujem i u odličan okus !!
ReplyDeleteWOW pa izgledaju zbilja kao prave bajadere. Ovo mi zvuči kao recept koji bi me oborio s nogu. Obavezno ga isprobam. :)
ReplyDeletepotpisujem andrein komentar! jako mi se sviđa recept jer se radi samo o čokoladi, bez šećera, bez šećerhih sirupa, masnoća itd. a izgledom je prekarasn!
ReplyDeleteDošla sam ovamo ponukana pohvalama na Cooketi i bogme dobro da sam došla.Ovo je prvi post koji sam pročitala i sad sebacam na istraživanje tvog bloga ( vidim da ću dosta vremena provesti pred ekranom :-) ),i evo imaš novog čitatelja.Već mi sline cure kad samo pomislim što ću sve tu naći :-) !!!
ReplyDeleteWow, Mihaela, ovo izgleda kao original!! Predivno!!
ReplyDeleteAh kako me obuze sreca kad nadjoh ovaj recept! Secam se jos kao dete sam volela bajadere a kada sam i poslednji put jela? Davno .davno i eto sad opet uskoro.Hvala!
ReplyDeleteHello Michael! How wonderful to come upon your blog.
ReplyDeleteI found you by going down the blog chain.
I have a great friend in Boden/Often(?). and LOL! I don't expect you to know him.
You have a lovely blog and so much to make.
I would love to subscribe to your blog by email or rss but can't find where to do it.
Charlie (female)
divno izgledaju, baš bi mi dobro došlo par komada
ReplyDeleteKoja je to veličina kutije za sladoled od 2 kile?
ReplyDelete