Ove kolacice nisam radila odavno, ali kako recept vec mesecima cuci u arhivi odlucila sam da ga sredim i objavim. Verovatno su se mnogi od vas sretali sa ovim dekorativnim kolacicima koji sem sto lepo izgledaju imaju i fantastican ukus. Sastavljeni su od cistih orasa, badema, malo secernog sirupa i par kapi boje, pa tu nema sta da ne valja zar ne :)
Da ne duzim, idemo na recept...
Masa od badema (crveni deo):
250 gr badema
250 gr secera
100 ml vode
malo crvene boje
1 kasicica margarina
Masa od orasa (zeleni deo):
250 gr orasa
200 gr secera
100 ml vode
malo zelene boje
malo cokolade
Priprema:
Skuvati sirup od secera i vode za obe mase. Zamesiti masu sa bademima pa dodati komadic margarina. Odmah odvojiti jednu cetvrtinu ove smese i ostaviti sa strane a ostatak obojiti u crveno. Podeliti smesu na pet delova i oblikovati loptice pa i njih ostaviti sa strane.
Zatim zamesiti masu od orasa sa skuvanim secernim sirupom pa dodati zelenu boju. Podeliti i zelenu smesu na pet delova.
Izmedju dva komada plasticne folije ili kese za zamrzivac razvaljati petinu bele smese pa obmotati crvenu lopticu. Isto uraditi i sa zelenom smesom pa obmotati oko bele.
Loptice ostaviti preko noci u frizideru da se stegnu.Sutradan ih izrezati na kriske (od svake polovine seci 3-4 kriske), po potrebi stranice izglancati nozem. Istopiti malo cokolade pa cackalicom praviti kospice na svakoj kriskici lubenice. Ostaviti sa strane da se cokolada stegne pa posluziti.
Povedite racuna pri dodavanju sirupa jer, bar u mom slucaju, ponekad ova kolicina bude previse. Dva puta mi se desilo da se masa od orasa previse razredila... orase i bademe uvek meljem u food procesoru pa, pretpostavljam, da su mozda u ta dva slucaja ostali malo krupnije mleveni i da je to bio razlog premekane smese. Naravno, i to moze da se resi naknadnim dodavanjem orasa, a mozete jednostavno dodati malo po malo sirupa dok ne dobijete povezanu smesu.
English version:Watermelon
Almond dough:
250 g ground almonds250 g sugar
100 ml water
1 teaspoon margarine
few drops of red food coloring
Walnut dough:
250 g ground walnuts
200 g sugar
100 ml water
few drops of green food coloring
Preparation:
Almond dough: Combine sugar and water in a small pot, cook over medium heat until sugar is dissolved. Remove from heat, add almonds and margarine and stir well. Then, take ¼ almond dough and set aride. Rest of the dough color with red coloring and knead well. Divide into 5 equal parts and shape each piece into ball.
Walnut dough: Combine sugar and water in a small pot, cook over medium heat until sugar is dissolved. Remove from heat, add walnuts and green coloring. Stir well. Divide into 5 equal parts.
Then, divide white almond dough into 5 equal parts.
Beetween two pieces of plastic wrap roll first piece of white almond dough into a circle. Wrap red ball in the white dough. Then, roll first piece of green dough into a circle (use plastic wrap) and wrap red-white ball into it. Repeat with remaining dough.
Place balls on a tray and refrigerate overnight.
Next day cut each ball in half. Slice each half into 2-3 slices.
Melt chocolate. Dip toothpick into chocolate and make seeds on watermelon slices.
hehehe! odlično izgledaju! Nisam nikad probala napraviti, ali sam pravila jagode (recept je skoro pa identičan) :))
ReplyDeleteSastojci su odlični tako da i ovaj desert ne može biti nego ukusan,njamii krasno izgleda!
ReplyDeleteUgodan vikend i kiss Mihaela.
Hehehehe dobre strale lubeničice !! Medene su !!!:-))
ReplyDeleteprelijepe su ti lubenice :)
ReplyDeletenemoj molim te da te prečesto nema, uživam u tvom blogu :)
Mama ih je stalno pravila kada sam bila mala i tada su bile hit. Zaista izgleda jako bojeno, ali kada se čovek udubi u recept sastojci su tako dobri i kvalitetni da nema straha od boja koje se koriste jer je kolač kvalitetan.
ReplyDeleteŽelim ti sreću na poslu i samo opušteno, sve se da stići, a obaveze malo prerasporedi i biće sve ok.
Prelepe su!!!!
ReplyDeletePredobre su ti. Eh, kako mi se prijede lubenica, a gde da je nađem u ovo doba:)))
ReplyDeletehahahaha.. ove lubeničice često srećem na svadbama.. gdje ljudi (čitaj- kuharice) rade sve i svašta da kolači izgledaju (pre)šareno..
ReplyDeleteNikada nisam imala baš ništa protiv jestivih boja (dapace, i sama ih cesto koristim) ali te lubenice su uvijek izgledale najgore na citavom pladnju kolaca, kao sastavljene zbrda-zdola.. Ove tvoje su upravo onakve kakve mislim da bi svake trebale biti.. Uredne, precizne i zaista profesionalno napravljene.. Svaka čast!!
Jako mi se dopada prva fotografija, to pozadinsko svetlo je odlicno!
ReplyDeleteSrecno na poslu i znam da ces cim se malo uhodas pronaci i vremena za blog i nas :)
Lubenice izgledaju fenomenalno... Nikad ih nisma jela ali sudeci po sastojcima bi mi se mogle jako svidjeti! :) Srecno na poslu!:)
ReplyDeletelubenice su GENIJALNE...
ReplyDeletesvaka čast.
želim ti da se brzo aklimatiziraš na poslu i brzu i bezbolnu selidbu..
čekamo te :)
Ajme obožavam ovakve kolačiće koje ti bude žao pojesti kako slatko izgledaju!
ReplyDeleteSuper su lubenice, odlične i dekorativne !
ReplyDeleteObzirom na povratak na posao i selidbu definitivno ćeš biti prezauzeta i želim ti da selidbu uspješno i brzo riješiš, a u posao se brzo uhodaš i ubrzo nam opet češće budeš ovdje !
divan ti je blog!:) pratiiim. julietspen.blogspot.com
ReplyDeleteSuper su lubenice. Falit će mi tvoji postovi. Znam kako je to kada se seliš, držim fige za manje stresa više uživancije :)
ReplyDeleteselidba je veliki stres, pa ti želim da se ne stresiraš previše :) Lubenice su preslatke.
ReplyDeleteMihaela, lubenice su ti divne!
ReplyDeleteVeć ćeš nam se ti vratiti kada selidba bude iza tebe :)
Krasne su :)
ReplyDeleteOh woww. kreativnost na vrhu! Odlicno!
ReplyDeleteToliko slatko..
ReplyDeletenadam se da je i jednostavno:)
PUSA