Wednesday, December 30, 2009

Gingerbread cookies

Please scroll down for English version

Poslednjih dana uzasno mi je lose, ne mogu da se sastavim sama sa sobom pa tako i ovi keksici nisu dobili svoj pravi izgled (kakav ulazak u Novu godinu, ha?)...
Napravila sam kekse jos pre nekoliko dana i planirala da ih isaram i ukrasim, ali zaista nisam imala snage :(
Pre mesec dana u igrici FBI rukavice koju je osmislila mamajac u istragu je usao blog Sweet Corner.
Sweet Corner je predivan blog sa gomilom odlicnih recepata i jos boljih slicica i na samom pocetku izdvojila sam gomilu stvari koje zelim da isprobam, ali eto, nije se dalo...
Ovo sto sam isprobala je za svaku pohvalu... Hvala na odlicnim receptima!!!


Potrebno:
750 gr brasna
1 prasak za pecivo
5 gr mlevenog djumbira
3 gr melevnog muskatnog orascica
2 gr pimenta
2 gr cimeta
205 gr maslaca sobne temperature
235 ml melase (meda ili javorovog sirupa)
220 gr braon secera
120 ml vode
1 jaje
par kapi arome vanile

Ukrasavanje:
150 gr secera u prahu
sok od limuna
jestive boje


Izmesati brasno, prasak za pecivo i zacine u ciniji. Posebno izmiksati maslac, melasu, secer, vodu, jaje i aromu vanile. U homogenu smesu dodavati, malo po malo, smesu od brasna i zacina pa zamesiti testo. Podeliti testo na tri jednaka dela, svaki uviti u plasticnu foliju pa staviti u frizider na najmanje tri sata.
Nakon toga, radnu povrsinu obilno posuti brasnom, istresti prvu lopticu testa i nju obilno posuti brasnom, a oklagiju i modlice umociti u brasno kako se ne bi lepilo. Razviti testo, seci razne oblike modlicama pa ih stavljati u pleh oblozen papirom za pecenje i peci oko desetak minuta na 175 stepeni. Moraju biti jos mekani kad se izvade iz rerne. Ostaviti pecene keksice da se ohlade, a zatim ih ukrasavati.

Izmesati secer u prahu sa limunovim sokom, podeliti u nekoliko posudica, pa u svaku posudu dodati drugu boju. Dobro izmesati, staviti smesu u plasticnu kesu za zamrzivac, odrezati malu rupicu na jednom kraju i ukrasavati keksice. Ostaviti ih preko noci da se glazura stegne.



English version:
Gingerbread cookies
(recipe adapted from here)

750 gr flour
10 gr baking powder
5 gr ground ginger
3 gr ground nutmeg
2 gr piment
2 gr cinnamon
205 gr soft butter
235 ml molasses (honey or maple syrup)
220 gr brown sugar
120 ml water
1 egg
few drops of vanille flavor

Frosting:
150 gr powder sugar
fresh lemon juice
food color

In a large bowl whisk together the flour, baking powder and spices. Mix well butter, molasses, sugar, water, egg and vanille flavor. Gradually add the flour mixture and knead the dough. Divide the dough in 3 equal pieces, wrap each piece in plastic wrap and refrigerate for at least 3 hours.
On a very floured table roll out the dough. Using cookie cutters, cut out shapes. Place cookies on the cookie sheet and bake for 10 minutes at 175 degrees C. remove the cookies from the oven and let them cool.
Stir together powder sugar and lemon juice. Divide in equal parts and tint each part With desired food color. Place the frosting in a pantry bag and decorate cookies. Let frosting drain.

4 comments:

  1. Mi smo svi kod kuce prosle nedelje bili bolesni i nista mi nije bilo kao po planu tako da... Zelim ti brz oporavak i tebi i tvojima sve najbolje...

    ReplyDelete
  2. Želim ti brzi oporavak i sve najbolje u novoj godini...

    Keksi su svejedno super :)

    ReplyDelete
  3. odlicno su keksici, a tebi zelim da brzo ozdravis i sve najbolje u Novoj 2010!! hvala ti sto si ih isprobala!

    ReplyDelete
  4. Hvala na lepim zeljama :)
    I ja vama zelim sve najbolje i puno srece u Novoj 2010.

    ReplyDelete