Tuesday, August 17, 2010

Argentinske empanade

Ne mogu garantovati da ih bas po ovom receptu prave i u Argentini ali ako to i ne rade svakako bi trebali probati ;) Jednako dobre i vruce i hladne... toplo preporucujem :)))


Potrebno za testo:
400 gr brasna
2 kasicice soli
2 kasicice crvene paprike
100 gr hladnog margarina
140 ml hladne vode

Potrebno za fil:
1 glavica luka
400 gr mlevene piletine
2 dl soka od paradajza
so, biber, vegeta


Priprema:
U cinijici izmesati brasno, so i crvenu papriku pa dodati margarin iseckan na listice i mesati prstima dok ne dobijete sipkavu, mrvicastu smesu. Dodati hladnu vodu pa zamesiti tvrdje testo. Podeliti testo na 24 dela pa od svakog komadica testa oblikovati malu lopticu.


Oblikovane loptice prekriti prozirnom plasticnom folijom ili najlon kesom i ostaviti da odstoje 20 minuta. 
U medjuvremenu pripremiti fil. Na malo ulja izdinstati iseckan luk, dodati mleveno meso i kratko ga proprziti. Naliti paradajz sok i krckati dok sva tecnost ne ispari. Dodati zacine pa ostaviti sa strane da se malo prohladi dok pripremate tetso za punjenje.

Odstojalo testo rastanjiti tanko oklagijom tako da dobijete krug precnika oko 12 cm (ja ih obicno tanko razvijem ne mareci toliko za velicinu).


Na svaki krug staviti kasiku fila vodeci racuna da meso ne ide po ivicama kruga kako bi se kasnije testo lakse zalepilo.


Preklopiti svaki krug na pola tako da dobijete polukrugove.


Visak testa oko polukruga mozete smotati u vencic ali vodite racuna da dobro polepite testo.


Ili krajeve pritisnite viljuskom da se testo dobro zalepi a zatim odrezite nepravilne rubove.


Dobijete empanade prebacite u pleh prekriven papirom za pecenje i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni pa pecite 20 minuta.




9 comments:

  1. Jeg elsker pai og pasties. De er deilig !!!!! Besòs !!!!

    (Me encanta la empanada y las empanadillas.
    Son deliciosas. Besos !!!!!)

    ReplyDelete
  2. Mihaela, bacila sam oko na empanade vec duze vreme i sve nesto trazim recept originalni i nikako da ih napravim. Pa sam se pitala neko koristi nargarin pa puter pa mast i tako i ostade recept nenepravljen. Odlicno su ti ispale! Super je sto su male za goste taman kao meze a i super se zamrzavaju. Volim jela koja mogu da odledim za 5 minuta kada se nema vremena za kuvanje. Poljubac za bebirona i njegovog brata!

    ReplyDelete
  3. baš odlično izgledaju, a kako mi se čini i odličnog su okusa

    ReplyDelete
  4. ma ovo je super, baš kako kaže jelena super meza za goste

    ReplyDelete
  5. Izgledaju vrlo primamljivo, volim ovakve male paketice sa nekim finim punjenjem...a ovi tvoji mi se cine kao vrlooo ukusni.;))
    p.s. primecujem da je i blog dobio novi dizajn!;)))

    ReplyDelete
  6. Takk skal du ha Maria!!!
    probajte devojke, nas su odusevile i bas ih cesto pravim samo nikako da sve poslikam :)
    Jelena, od kad sam ga dobila uvek ih pravim po ovom receptu i skroz smo zadovoljni, ali kad sam ga objavila na Coolki secam se da je bio jedan komentar da je zena probala neki recept gde u testo ide mast i skroz se razocarala... e sad recepti su razliciti a i ukusi :)))

    ReplyDelete
  7. Mihaela, listam sad sve zaostatke koje imam kod tebe. Recept za receptom, a imaš mjesec dana staro dijete. Kako to izvodiš?
    Svaka čast. Empanade zvuče i izgledaju bajno! :)

    ReplyDelete
  8. Tadeja, baka jos uvek nije otisla kuci pa ima ko da dadilja :) Neki receptici su od ranije pa ih sada samo pustam :)))

    ReplyDelete