250 gr maslaca sobne temperature
200 gr secera
1 kasicica ekstrakta vanile
malo soli
kora 1 narance
1 jaje
400 gr brasna
20 gr kakaa
po zelji kasicica instant kafe
60 gr rendane gorke cokolade
1 belance
Potrebno za glazuru :
150 g tamne cokolade
2 kasike ulja
1/2 kasicice instant kafe
Priprema:
Umutiti maslac, secer, ekstrakt vanile, so i rendanu koru narance u kremastu smesu. Dodati zumance, malo mutiti pa dodati i belance. Kad je smesa lepo povezana dodati brasno i umesiti testo. Testo podeliti na dva dela, pa u jedan deo dodati kakao, kafu (po zelji), rendanu cokoladu i dobro izmiksati. Drugi deo ostaje beo. Oblikovati polulopte od oba dela (po potrebi dodati jos malo brasna) pa svaki deo zasebno umotati u plasticnu foliju i staviti u frizider na sat vremena.
Nakon toga izvaditi testo iz frizidera, radnu povrsinu obilno posuti brasnom pa razviti oba testa (svako za sebe) na dimenzije 25*35 cm. Dobijenu koricu bele boje premazati belancem, pa na nju poloziti tamnu koricu koju, takodje, treba premazati belancem. Slozeno testo preseci na pola. Jednu polovinu staviti na vrh druge polovine tako da se dobiju cetiri reda boja. Slozeno testo vratiti u frizider na 30 minuta.
Rashladjene pruge staviti u pleh postavljen papirom za pecenje pa peci 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
U medjuvremenu pripremiti glazuru tako sto se cokolada sa uljem i kafom rastopi na pari. Preliti rastopljenu cokoladu preko vrucih, pecenih kolacica. Ostaviti da se ohladi pa seci na duze stanglice.
No comments:
Post a Comment