350 gr svinjske masti
350 gr secera
4 jaja
2 dl mleka
2 vanili secera
2 praska za pecivo
1 kg ostrog brasna
Priprema:
Izmiksati mast i secer, dodati jaja jos kratko miksati pa dodati mleko, vanili secer, prasak za pecivo i na kraju brasno. Brasno sam dodala rukom i umesila mekano testo, a isto to se moze uraditi i mikserom.
Od testa oblikovati male kobasice pa ih prebaciti u spric i istiskivati na pleh.
Peci na 180 stepeni oko 10-ak minuta. Keksici treba da ostanu svetli tako da vreme pecenja prilagodite prema svojoj rerni.
Radila sam samo polovinu smese i dobila tri pleha keksica. Jedino sto sam promenila u receptu je dodatak arome badema u jedan deo i dodatak kakaa i arome kafe u drugu polovinu smese. Od recepta sam odstupila i kad je brasno u pitanju i to mi je zadalo poprilicne poteskoce. Ovde ne postoji podela brasna na tipove vec se za sva peciva, kolace i ostale djakonije koristi visenamensko brasno tako da ja nemam neki izbor i svaki recept prilagodjavam tome. Kod nekih recepata nista se ne menja na stvari dok kod drugih sve ode u propast.
Kod ovih keksica je bio problem sto nisu hteli da se odvoje od sprica. Nije bilo trika da ih istisnem u pleh i da ostanu zalepljeni na njemu, bukvalno sam svaki, uz pomoc nozica ili rukama, skidala sa otvora i lepila nazad u pleh. Mislila sam da ce nabori, nastali pipkanjem nepecenih kesica, ostaviti trag i na pecenim ali to se, u vecini, nije dogodilo. Pecenjem se sve nekako stopilo, slepilo i na kraju su sasvim pristojno izgledali.
I upravo sada, dok kucam ovaj post i prebacujem recept ovamo, skontam da se keksici istiskuju na nepodmazan i nepostavljen pleh :( Moj je bio oblozen papirom za pecenje pa se pitam da li ih je zbog toga bilo nemoguce odlepiti od sprica, mozda su se zbog masnjikavog papira dodatno klizali? Ako neko ima ideju u cemu je bio problem tu sam :)
Do nekih novih keksica veliki pozdrav!
S obzirom na izgled keksića ne bih ni pomislila da je bilo problema u izradi. Baš mi se sviđaju! Što je najgore, imam tu spravicu i nikad ju nisam koristila.
ReplyDeleteMeni je isto nekako logično staviti keksiće na papir za pečenje, tako da bih sigurno pogriješila, kao i ti.
Baš sam danas naišla na taj Snježanin post i maštala o tom "keksomatu" :) Verovatno bih se i ja navukla, možda je bolje da ga ne kupujem :) Divni su ti keksići :)
ReplyDeleteJako fini i jednostavni keksići :)
ReplyDeletePrelijepo izgledaju! I ja imam tu spravicu, koristim je samo za izradu keksića za Božić, klinci ih obožavaju:)
ReplyDeleteUgodan vikend:)
What's for dessert?, i ja je imam godinama a ovo je prvi put da pravim te keksice. A sto se poteskoca tice, bas sam kod Snjeze videla da je i ona imala problema kad je zamenila ostro brasno tako da verujem da tu, ipak, nije bio problem u papiru.
ReplyDeleteMila, ja sam se navukla na sve vrste keksica i one sa aparaticem i one bez njega :)
Hrvoje, jako su jednostavni i veoma brzo se pripremaju.
Zondra, hvala! Cekam Bozic da vidim tvoj recept jer cu definitivno morati iskopati neki recept koji ce se lakse stancati, znaci neki sa visenamenskim brasnom :)
Vrijeme je da i ja izvučem svoj keksomat, ima valjda dvije godine da ga nisam koristila. Jedno vrijeme sam samo s njim pravila kekse. Iz mog iskustva vidjela sam da ovisi o samom stroju (prvi koji sam imala bio je sav plastični i bio je fantastičan, keksi su sami ispadali i imali su prekrasne oblike, ali plastika je plastika, i od prekomjerne upotrebe je pukao jedan od glavnih dijelova; drugi koji sam kupila je sav metalni i ni izbliza nisam njime zadovoljna), ali ovisi i o receptu. Ja sam mislila da je bolje da je tijesto što čvršće, ali nije. Treba naći baš pravu mjeru kad je u pitanju čvstoća tijesta, ni premekano ni prečvrsto.
ReplyDeletePokušaj s ovim receptom, s njim sam imala najviše uspjeha od kad imam ovaj novi, metalni stroj
http://www.coolinarika.com/preview/recept/ruzice-s-cimetom/
Mogu ti reći da ti ovo sam mašinicom odlično ide, ja sam probala par puta(ne baš uspešno), od 20 keksica, 3-5 mi izgledaju ok, a ostali kao neki spljošteni biskviti
ReplyDeleteSjajan recept:)
ReplyDeletePravim ih često,imam nekoliko proverenih recepta.Staviću neki uskoro.Tvoji su baš dobri,prijali bi mi sad uz jutarnju kaficu :)
ReplyDeleteI da,nikako na papir,direktno na pleh.
ReplyDeleteMoje iskustvo kaže, obvezno na suh pleh, nikakvih papira ni podmazivanja! Da i ja sam ih radila i sa glatkim brašnom ali je malo lakše s oštrim!
ReplyDeletekrasno izgledaju! ja baš nisam luda za keksima, imam 2 vrste koje volim raditi pa gotovo uvijek samo njih i pečem. Nemam ovaj špric za keksiće, ali me podsjeća na nešto slično što je radila baka :)
ReplyDeleteOdavno nismo pravile kekse za spric. A nekad su bili bas popularni u nasoj porodici... Bas su divni! :)
ReplyDeleteDajana, moj keksomat je kombinacija plastike i metala i uopste mi se ne cini los. Koliko shvatam po komentarima, pogresila sam jedino sto nisam istiskala direktno na pleh pa cu to zapamtiti za sledeci put. Hvala ti za ovaj link, ne secam se da sam do sada vidjala spric keksice sa krem sirom u sastojcima, sad me bas zainteresovalo :)
ReplyDeleteveverice, ako imas ostrog brasna probaj ovaj recept. Moji, i uz sve probleme, vizuelno uopste nisu lose ispali :)
mywanderingspoon, hvala i pozdrav :)
Irena, cekam i tvoje receptice :) Ovo za pleh pamtim zasigurno ;)
Snjezo, uopste ne kapiram kako sam taj podatak previdela. Na brzinu sam preletela recept, popisala sve, od sastojaka do temeparture rerne, a ceo onaj pleh sa kolacicima na tvojim fotkama, kao i objasnjenje o istiskivanju istih mi je promaklo. Ma nije ni vazno kako su ipali, vazno da su se oni lepo poruckali i da su moji degustatori bili zadovoljni :)
Tamara, i meni je dugo trebalo da ih prihvatim ali kad sam shvatila svu lepotu keksica sad samo tragam za novim receptima :)
Miki, hvala! Cini mi se da popularnost ove vrste keksica nikad ne prolazi, bas kao sto rece Tamara, mirisali su jos u kuhinjama nasih baka ;)
Drago mi je da si opet ovdje Mihaela, keksići su super!
ReplyDeleteJoj baš sam i ja ovih dana planirala da pravim ove keksiće jer sam imala par puta problema sa vađenjem (pravljenim po drugim receptima) i nekako sam odustala... sada sam taman skupila hrabrosti opet da probam a vidim i ti si imala problema...uh... ipak ću probati ovih dana ... Tvoji izgledaju zaista super!
ReplyDeleteSavršeni su, obožavam ovakve keksiće ♥
ReplyDeleteDivno izgledaju, odličnoooo!
ReplyDeleteHvala Nado!
ReplyDeletemaslinka, ti mozes da nabavis ostro brasno, a upozorena si na tiskanje direktno u pleh tako da verovatno neces imati ovakvih problema :)
jacomaco, Nale hvala :)
prije par godina sam kupila ovaj keksomat i totalno se razočarala kad sam prvi put radila, onda je neko vrijeme stajao tako u špajzu dok nisam naišla na recept gdje je jasno pisalo da se istiskuju direktno na pleh, nisam mogla da vjerujem kako glupa greška... od onda ga mnogo koristim, a baš imam u planu jednu turu ovih dana
ReplyDeletetvoji su odlični i ne vidi se da si imala nekih problema
Evo stavila sam recept,nadam se da ces biti zadovoljna http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2011/11/keksomat-keksicispritz-cookies.html
ReplyDeleteHvala Irena, upravo idem sa tvog bloga :)
ReplyDeleteTesto u frizider da se ohladi i onda nema problema. Testo koje je toplo postaje zitko/gumasto zato se tesko odvajaju od keksomatA
ReplyDelete