Potrebno za kolac:
250 gr brasna2 kasicice sode bikarbone
1/2 kasicice praska za pecivo
malo soli
2 kasicice cimeta
1/2 kasicice djumbira
2 jaja
150 gr smedjeg secera
115 ml ulja
4 rendane jabuke
Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Pripremiti pleh, podmazati ga ili obloziti papirom za pecenje (ja sam koristila okrugli pleh 22 cm promera)
Izmesati brasno, sodu bikarbonu, prasak za pecivo, so, cimet i djumbir (ja sam sve to zajedno prosejala).
Penasto izmiksati jaja sa secerom, dodati ulje i brasno sa zacinima. Na kraju umesati rendane jabuke. Sipati smesu u pripremljen pleh i peci oko 45-60 minuta, proveriti cacakalicom.
Potrebno za saum:
4 belanca
215 gr smedjeg secera
malo soli
Zagrejati rernu na 230 stepeni.
Sipati belanca i secer u plasticnu posudu pa kratko lupati na pari, tek toliko dok se pod prstima vise ne osete kristali secera. Skinuti sa pare, dodati malo soli i nastaviti miksanje dok ne dobijete cvrst sneg, nekih 10-ak minuta. Sneg naneti oko torte pa je gurnuti u rernu na dva, tri minuta ili dok ne poprimi malo bojice.
Moja torta je bila rascupana jer mi se dopao taj neuredni izgled pa su bodlje malo brze i jace tamnile dok ostatku snega, odnosno delu ispod cupkica, ne bi skodilo da je poprimilo jos malo boje i stvorilo jos malo jacu koricu.
Izostavila sam djumbir, jer sam u poslednjem trenutku shvatila da ga nemam u kuci i dodala sam ovo kratko pecenje snega na kraju. Znaci, ukoliko zurite ili nemate zelju da vas sneg dobije koricu, pecenje slobodno izostavite. U tom slucaju, saum mozete namazati kroz sredinu kolaca ili po njegovoj povrsini, kao sto je Tamara objasnila u svom postu.
U mom receptu se i vreme pecenja malo razlikuje od Tamarinog, a evo zbog cega: moj kolac pecen je u nesto manjem kalupu od onog koji je ona koristila i pekla sam ga skoro pun sat jer mi je sve vreme cackalica izlazila vlazna. Dvoumila sam se da li je vlazna zbog jabuka ili je kolac nepecen ali sam ipak resila da ostane u rerni. Ako je suditi po fotkama, cini mi se da je Tamarin kolac bio nesto vlazniji dok je moj zapeceniji (a cini mi se da sam ja koristila i mnogo tamniji secer), ali biskvit nije isusen, bas naprotiv, mekan je i socan.
Moram jos samo dodati da je nama saum bio mnogo sladak tako da cu sledeci put malo smanjiti kolicinu secera.
Kolač izgleda fantastično baš kao iz neke kuharice!
ReplyDeleteSve pohvale!
Lijep pozdrav:)
jako mi je drago što si ga isprobala! i nadam se da si zadovoljna :) Meni se dopada ovo što si zapekla šaum u pećnici, probat ću idući puta tako. Sudeći po boji mislim da si koristila tamniji šećer, da. Hvala još jednom, zaista divno izgleda :)
ReplyDeleteovo prekrasno izgleda. socno i ukusno :).
ReplyDeleteIako ne volim šaum, moram priznati da ti ovi zapečeni vrhići izgledaju lijepo.
ReplyDeleteSviđa mi se,lepo izgleda.
ReplyDelete"Snimila" i zabilježila sam već Tamarin recept, i moracu ga definitivno isprobati. U tvojoj izvedbi je fantastičan, a ideja sa zapečenim šaumom mi je odlična! Pozdrav! :)
ReplyDeleteI tebi je jako fino ispao:) Volim ovakve kolace;)
ReplyDeleteWow, divno si ga napravila. Odlican je i ja sam ga osacovala. Odlican ti je. Pozdrav
ReplyDeletesviđa mi se što si zapekla ovaj šaum. inače nisam baš ljubitelj, ali ga lakše progutam kad je malo zapečen. kolač izgleda super, kombinacija okusa mora da je sjajna!
ReplyDeleteFino baš fino i drugačije s šaumom.
ReplyDeleteMajstorica, svaka čast, super si ga napravila i slažem se s Monikom, sviđa mi se što ga zapekla! Odlično!
ReplyDeleteJako lijepo ! I meni je Tamarin kolač zapeo za oko, a u tvojoj izvedbi sa šaumom na vrhu je baš prekrasan. Super !
ReplyDeleteSuper izgleda. Baš dobra ideja zapećei šaum.
ReplyDeleteI meni se \tamarin kolac jako dopao. Predivno si ga napravila! :) I jako mi se dopada ideja da zapeces saum.
ReplyDeleteVolim ovakve jednostavne, brze i ukusne recepte, koje je uvijek dobro imati pri ruci.
ReplyDeleteja baš volim zapečeni šaum, odlično si to odradila i prekrasno izgleda
ReplyDelete