Thursday, November 24, 2011

Lussekatter - Safran peciva

Lussekatter ili saffransbullar su skandinavska slatka peciva sa safranom ukrasena suvim grozdjem. Izuzetno popularna u Svedskoj, nista manje u Norveskoj, tradicionalno se pripremaju za dan Svete Lucije, 13.decembar, ali moze se reci da je poslednjih godina ceo period adventa obelezen mirisom ovih peciva.


Mogucnosti za oblikovanje popularnih zutih peciva su bezbrojne iako je najcesci, a ujedno i najjednostavniji, oblik slova S. Ostali tradicionalni oblici (koje sam se potrudila da prikupim u danasnjem postu), u najvecem broju slucajeva, simbolizuju Svetu Luciju i Bozic, koji nakon nje, sledi. Primeticete da neki od oblika, vizuelno, nemaju bas mnogo veze sa onim sto bi trebalo da predstavljaju ali objasnjenja o ovom delu pripreme peciva su veoma stura tako da nisam uspela pronaci odgovor na pitanje zasto je tako.


Kreativnost savremenih domacica, i kod ovih peciva, dovela je do velikih pomeranja, kako u izgledu tako i u samom receptu. Pojavili su se recepti obogaceni sirom i kiselom pavlakom, punjeni bademima i cokoladom, a najnoviji hit su i Lussekatter muffinsi. Ista stvar je i sa oblikovanjem. Danas se ova peciva mogu pronaci u svim mogucim oblicima i velicinama iako se najveci broj, ponavljam, i dalje pojavljuje u vidu slova S.
Recept koji sledi je jedan od najjednostavnijih i, verovatno, najstarijih.

Lussekatter
Potrebno:
75 gr maslaca
2,5 dl mleka
25 gr kvasca
5 gr safrana
75 gr secera
1/4 kasicice soli
1 kasicica kardamoma
oko 500 gr brasna

1 jaje
saka suvog grozdja

Priprema:
Istopiti maslac, dodati mleko pa, po potrebi, ostaviti da se malo rashladi. U mlaku tecnost izmrviti kvasac i ostaviti sa strane desetak minuta. U medjuvremenu pripremiti prosejati brasno. 
Nakon toga smesi mleka, maslaca i kvasca dodati so, secer i kardamom pa lagano dodavati brasno dok ne dobijete mekano testo koje se ne lepi za prste. Umeseno testo premazati sa malo ulja, staviti u ciniju, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruci.
Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu, podeliti na jednake delove i oblikovati zeljeno pecivo. Negde pred kraj oblikovanja testa ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Ovaj put necu posebno dopisivati kako sam koje pecivo oblikovala, drzacu se onoga da slika govori vise od 1000 reci :)
Oblikovana peciva sloziti na pleh oblozen papirom za pecenje i ostaviti na toplom mestu da nadolaze jos nekih 15 minuta. Nakon toga ih premazati umucenim jajetom, ukrasiti suvim grozdjem i staviti u zagrejanu rernu. Peci 10-15 minuta, u zavisnosti od rerne (moji su se pekli tacno 13 minuta).

* Kako je safran najskuplji zacin na svetu mnogi se odlucuju da ga u potpunosti ili jednim delom zamene gurkemeie zacinom. Na taj nacin se svakako postize zeljena boja, ali se mnogo izgubi na ukusu.
* Safran mozete sa malo secera izdrobiti u avanu kako bi bili sigurni da ce se u potpunosti istopiti. 
Na mojim slikama tragovi safrana su, ovaj put, ekstra vidljivi jer sam, nehotice (jureci decu), kesicu sa safranom, umesto u tecnost, istresla direktno u brasno.


LUSSEKATTER - OBLIKOVANJE

JULEGRIS - BOZICNO PRASE


JULEKYSE - BOZICNI POLJUBAC


LUSSEKATT - DJAVOLJA MACKA


SOLDATGUTT - DECAK VOJNIK


GULLVOGN - ZLATNA KOCIJA/KOLICA


PRESTENS HÅR -SVESTENIKOVA KOSA

JULEKAKE - BOZICNI KOLAC


LUCIAKRONE - LUCIJINA KRUNA


Ako vam se ni jedan od ponudjenih oblika nije dopao samo pustite masti na volju, sigurno necete pogresiti !!!

Ovako su izgledala zavrsena peciva, neposredno pred pecenje.


I na kraju - izvolite, posluzite se!


Lussekatter saljem Dilajli, ovomesecnoj domacici igrice  Ajme, koliko nas je. Tema je safran.

24 comments:

  1. Jako si nam lijepo predstavila ova tradicionalna Švedska peciva, interesantna su jako i predivna, hvala Mihaela!

    ReplyDelete
  2. Ovo mi je jako interesantno i uzivam gledajuci kako si to sve uspela da oblikujes i zaista deluje bogato tj. praznično... Bravo za trud i želju da ovo podeliš sa nama... Ne brini za tragove šafrana, to im daje posebnu draž još kada znamo da su klinci "krivi" za to, ma, sladje je tako:)

    ReplyDelete
  3. Moram i priznati da sam ih i očekivala jer su ipak tradcionalni deset s šafranom i zahvaljujem na ovako lijepoj ulaznici.

    ReplyDelete
  4. Obožavam ova peciva,iako ih pravim samo u obliku slova 's'.Super što si nam pokazala i ostale oblike.

    ReplyDelete
  5. Obožavam postove posut ovog u kojem naučim nešto o gastro kulturi drugih zemalja. Super!

    ReplyDelete
  6. znam za ova peciva i jako mi se sviđaju oblici koje si napravila, prekrasni su. A vjerujem i jako ukusni!

    ReplyDelete
  7. Još prošle godine sam ih vidjela i jako mi se sviđaju. Jako su lijepi svi oblici koje si se potrudila napraviti.

    ReplyDelete
  8. Svaka cast na trudu da nam prikazes pravljenje svih tradicionalnih oblika. Peciva su zaista divna i probacu ih jendom. samo jos da nabavim kardamom.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  9. Posto znam da nije ni malo lako slikati postupak pripreme, zongliranje sa testom i aparatom je posebna disciplina:), svaka cast na ovom postu. Izuzetno poucan, detaljan i sa uzivanjem sam ga procitala.

    ReplyDelete
  10. Svaka ti čast što si nam predstavila sve oblike. Izgledaju jako dekorativno, a čini mi se da su i jako ukusni.

    ReplyDelete
  11. Volim ovakva peciva s porijeklom. Jako mi se sviđaju.

    ReplyDelete
  12. Jela sam ih i super su, a tvoje fotke kao i uvijek prekrasne!!!

    ReplyDelete
  13. Baš su lepi oblici :)
    Sviđa mi se ovaj tip testa, budu jako mekani kad se ispeku :)

    ReplyDelete
  14. Pravila sam ova peciva i jako su mi se svidela a u ovom postu posebno su me oduševili svi ovi predivni oblici. Super si ih napravila, svaka čast!

    ReplyDelete
  15. Prekrasno si napravila ova peciva i približila nam ih , od porijekla do postupka izrade. Baš mi je interesantno. Iako si nehotice šafran stavila direktno u tijesto meni se sviđa što je tako, baš je dalo lijepu boju i "crtice" po tijestu. Vjerujem i da su peciva jako ukusna, budem li imala neku priliku sigurno ću ih isprobati !

    ReplyDelete
  16. Divna peciva koje si ti strucno obradila ..!!!!

    ReplyDelete
  17. Jako lijepo. Sviđa mi se recept i postupak izrade. Maštovito!

    ReplyDelete
  18. Volim nesvakidasnji oblik peciva - krasni su!

    ReplyDelete
  19. divno, divno, sve odreda, peciva su privlačna izgledom kao i okusom, lijep prikaz postupka u slikama, sad sam i sama dobila još neke ideje :)

    ReplyDelete
  20. Već treći ili četvrti put dolazim da ostavim kometar i uvek nešto iskrsne.....uf

    Divna su ti peciva, a fotografije pripreme savršene. Baš mi me zaineresovala. Zapamtiću i potrudiću se da napravim,.

    :)))

    ReplyDelete
  21. micro touch titanium trimmer - The tinium art
    › tech › micro-touch-tit-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin titanium pipetitanium density tech › titanium bolt micro-touch-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin › tech titanium mountain bikestitanium nitride gun coating micro-touch-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin

    ReplyDelete
  22. very goood website thanks for sharing for this article CIAO

    토토
    프로토
    안전놀이터

    ReplyDelete
  23. 스포츠중계
    스포츠토토티비
    토토사이트

    Wow! It is really so useful and so knowledgeable post. Thanks for share. Keep Posting, Good Job.

    ReplyDelete

  24. 토토
    배트맨토토
    먹튀검증


    I truly value this superb post that you have accommodated us. I guarantee this would be helpful for a large portion of the general population.

    ReplyDelete