Kreativnost savremenih domacica, i kod ovih peciva, dovela je do velikih pomeranja, kako u izgledu tako i u samom receptu. Pojavili su se recepti obogaceni sirom i kiselom pavlakom, punjeni bademima i cokoladom, a najnoviji hit su i Lussekatter muffinsi. Ista stvar je i sa oblikovanjem. Danas se ova peciva mogu pronaci u svim mogucim oblicima i velicinama iako se najveci broj, ponavljam, i dalje pojavljuje u vidu slova S.
Recept koji sledi je jedan od najjednostavnijih i, verovatno, najstarijih.
Lussekatter
Potrebno:
75 gr maslaca
2,5 dl mleka
25 gr kvasca
5 gr safrana
75 gr secera
1/4 kasicice soli
1 kasicica kardamoma
oko 500 gr brasna
1 jaje
saka suvog grozdja
1 jaje
saka suvog grozdja
Priprema:
Istopiti maslac, dodati mleko pa, po potrebi, ostaviti da se malo rashladi. U mlaku tecnost izmrviti kvasac i ostaviti sa strane desetak minuta. U medjuvremenu pripremiti prosejati brasno.
Nakon toga smesi mleka, maslaca i kvasca dodati so, secer i kardamom pa lagano dodavati brasno dok ne dobijete mekano testo koje se ne lepi za prste. Umeseno testo premazati sa malo ulja, staviti u ciniju, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruci.
Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu, podeliti na jednake delove i oblikovati zeljeno pecivo. Negde pred kraj oblikovanja testa ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Ovaj put necu posebno dopisivati kako sam koje pecivo oblikovala, drzacu se onoga da slika govori vise od 1000 reci :)
Oblikovana peciva sloziti na pleh oblozen papirom za pecenje i ostaviti na toplom mestu da nadolaze jos nekih 15 minuta. Nakon toga ih premazati umucenim jajetom, ukrasiti suvim grozdjem i staviti u zagrejanu rernu. Peci 10-15 minuta, u zavisnosti od rerne (moji su se pekli tacno 13 minuta).
Oblikovana peciva sloziti na pleh oblozen papirom za pecenje i ostaviti na toplom mestu da nadolaze jos nekih 15 minuta. Nakon toga ih premazati umucenim jajetom, ukrasiti suvim grozdjem i staviti u zagrejanu rernu. Peci 10-15 minuta, u zavisnosti od rerne (moji su se pekli tacno 13 minuta).
* Kako je safran najskuplji zacin na svetu mnogi se odlucuju da ga u potpunosti ili jednim delom zamene gurkemeie zacinom. Na taj nacin se svakako postize zeljena boja, ali se mnogo izgubi na ukusu.
* Safran mozete sa malo secera izdrobiti u avanu kako bi bili sigurni da ce se u potpunosti istopiti.
Na mojim slikama tragovi safrana su, ovaj put, ekstra vidljivi jer sam, nehotice (jureci decu), kesicu sa safranom, umesto u tecnost, istresla direktno u brasno.
LUSSEKATTER - OBLIKOVANJE
JULEGRIS - BOZICNO PRASE
JULEKYSE - BOZICNI POLJUBAC
LUSSEKATT - DJAVOLJA MACKA
SOLDATGUTT - DECAK VOJNIK
GULLVOGN - ZLATNA KOCIJA/KOLICA
LUCIAKRONE - LUCIJINA KRUNA
Ako vam se ni jedan od ponudjenih oblika nije dopao samo pustite masti na volju, sigurno necete pogresiti !!!
I na kraju - izvolite, posluzite se!
Lussekatter saljem Dilajli, ovomesecnoj domacici igrice Ajme, koliko nas je. Tema je safran.
Jako si nam lijepo predstavila ova tradicionalna Švedska peciva, interesantna su jako i predivna, hvala Mihaela!
ReplyDeleteOvo mi je jako interesantno i uzivam gledajuci kako si to sve uspela da oblikujes i zaista deluje bogato tj. praznično... Bravo za trud i želju da ovo podeliš sa nama... Ne brini za tragove šafrana, to im daje posebnu draž još kada znamo da su klinci "krivi" za to, ma, sladje je tako:)
ReplyDeleteMoram i priznati da sam ih i očekivala jer su ipak tradcionalni deset s šafranom i zahvaljujem na ovako lijepoj ulaznici.
ReplyDeleteObožavam ova peciva,iako ih pravim samo u obliku slova 's'.Super što si nam pokazala i ostale oblike.
ReplyDeleteObožavam postove posut ovog u kojem naučim nešto o gastro kulturi drugih zemalja. Super!
ReplyDeleteznam za ova peciva i jako mi se sviđaju oblici koje si napravila, prekrasni su. A vjerujem i jako ukusni!
ReplyDeleteJoš prošle godine sam ih vidjela i jako mi se sviđaju. Jako su lijepi svi oblici koje si se potrudila napraviti.
ReplyDeleteSvaka cast na trudu da nam prikazes pravljenje svih tradicionalnih oblika. Peciva su zaista divna i probacu ih jendom. samo jos da nabavim kardamom.
ReplyDeletePozdrav!
Posto znam da nije ni malo lako slikati postupak pripreme, zongliranje sa testom i aparatom je posebna disciplina:), svaka cast na ovom postu. Izuzetno poucan, detaljan i sa uzivanjem sam ga procitala.
ReplyDeleteSvaka ti čast što si nam predstavila sve oblike. Izgledaju jako dekorativno, a čini mi se da su i jako ukusni.
ReplyDeleteVolim ovakva peciva s porijeklom. Jako mi se sviđaju.
ReplyDeleteJela sam ih i super su, a tvoje fotke kao i uvijek prekrasne!!!
ReplyDeleteBaš su lepi oblici :)
ReplyDeleteSviđa mi se ovaj tip testa, budu jako mekani kad se ispeku :)
Pravila sam ova peciva i jako su mi se svidela a u ovom postu posebno su me oduševili svi ovi predivni oblici. Super si ih napravila, svaka čast!
ReplyDeletePrekrasno si napravila ova peciva i približila nam ih , od porijekla do postupka izrade. Baš mi je interesantno. Iako si nehotice šafran stavila direktno u tijesto meni se sviđa što je tako, baš je dalo lijepu boju i "crtice" po tijestu. Vjerujem i da su peciva jako ukusna, budem li imala neku priliku sigurno ću ih isprobati !
ReplyDeleteDivna peciva koje si ti strucno obradila ..!!!!
ReplyDeleteJako lijepo. Sviđa mi se recept i postupak izrade. Maštovito!
ReplyDeleteVolim nesvakidasnji oblik peciva - krasni su!
ReplyDeletedivno, divno, sve odreda, peciva su privlačna izgledom kao i okusom, lijep prikaz postupka u slikama, sad sam i sama dobila još neke ideje :)
ReplyDeleteVeć treći ili četvrti put dolazim da ostavim kometar i uvek nešto iskrsne.....uf
ReplyDeleteDivna su ti peciva, a fotografije pripreme savršene. Baš mi me zaineresovala. Zapamtiću i potrudiću se da napravim,.
:)))
micro touch titanium trimmer - The tinium art
ReplyDelete› tech › micro-touch-tit-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin titanium pipe › titanium density tech › titanium bolt micro-touch-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin › tech titanium mountain bikes › titanium nitride gun coating micro-touch-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin-tin
very goood website thanks for sharing for this article CIAO
ReplyDelete토토
프로토
안전놀이터
스포츠중계
ReplyDelete스포츠토토티비
토토사이트
Wow! It is really so useful and so knowledgeable post. Thanks for share. Keep Posting, Good Job.
ReplyDelete토토
배트맨토토
먹튀검증
I truly value this superb post that you have accommodated us. I guarantee this would be helpful for a large portion of the general population.