U nastavku prenosim Tanjin detaljan recept, od reci do reci:
Potrebno je:
- odmeriti 500g brasna, a potrosicete otprilike 450g :)
- 1 kasicica soli i 1 kasicica secera
- pola kockice kvasca (20-25g) + kasicica secera
- 250ml toplog mleka; od toga odvojiti 50ml za narastanje kvasca
- 1 jaje- zumance ide u testo, belance za premazivanje
- 80ml ulja
- 175g margarina; meni je najlepsi Dijamant za fina peciva - necemo o losim stranama, na zalost je neizbezan u ovom receptu :(
- 250-300g sira i 1 jaje za fil
- krupna morska so i kim za posipanje.
U brasno se doda ostatak toplog mleka, ulje i zumance i na kraju narastao kvasac, pa se sve lepo izmesa - izbucka kratko varjacom. Dobije se jedna premekana smesa, koja jos uvek ne lici na testo sa kojim bi moglo da se uopste radi. Onda se uzme od onih preostalih 100g sakom malo brasna, varjacom malo pomeri testo pa sipa brasno na slobodno mesto i opet varjacom, malo izmesi testo. Sledi uzimanje sledece sake brasna, koja se podmetne malo ispod i preko testa i sada se rukom kratko zamesi testo jer vrlo brzo pocinje da se lepi za ruku. Cim pocne da se lepi, prekida se mesenje. Treci put, cistom rukom uzme se malo brasna, podigne se testo drugom pa pospe dno posude delom brasna iz sake, spusti testo, i ostatak brasna se natrlja odozgo po testu i sa svih strana. Testo se pokrije krpom i ostavi da odstoji oko pola sata, otprilike dok se kolicina ne uduplira.
Cela ova prica je u cilju da se zamesi sto mekse testo, jer sto je testo mekse, finalni proizvod je meksi, duze opstaje kao takav i sporije se susi.
Nakon sto se testo udupliralo, istrese se na radnu povrsinu koju nije potrebno pobrasniti jer vec ima brasna na samom testu. Podeli se na osam jednakih delova pa se svaki premesi i formira 8 jufki (jufka - mala lopta od testa) tako sto se krajevi od spolja prebacuju ka sredini dok se ne dobije oblik lopte, pa se okrene da glatka strana bude odozgo.
Zatim se svaka jufka razvalja u "tacnicu" i cetiri tacnice se premazu margarinom (utrosi se tridesetak grama margarina) pa se poklope sa one nenamazane cetiri. Preciznije, spojene su margarinom po dve tacnice testa, tako da na kraju imamo 4 dela testa. Svaki deo testa se razvalja u krug i podeli na 8 trouglova. Trouglovi se malo recnu da bi se kiflica lakse zamotala, pa se filuju smesom sira i jajeta.
Dok se kiflica mota, samo malo se razvuce testo pa se zamotana kiflica ubaci u pleh za pecenje sa onim vrhom podvucenim ispod. U pleh se redjaju po horizontali 4 kiflice, po vertikali osam ... bar je tako uslovljeno mojim dimenzijama pleha. Izmedju kiflica se ne ostavlja preveliki prostor da bi sve stale. Moze da se pece u dve ture, ako neko ne voli kad se kiflice spoje zbog narastanja tokom pecenja.
Preostalo belance se dobro umuti viljuskom u cvrst sneg, pa se svaka kiflica obilno premaze njime. Najlakse je to uraditi silikonskom cetkom, mada je nana viljuskom prebacivala taj sneg od belanaca na kiflice. Zatim se preko kiflica pospe morska so i kim, ali ne mora nista, mi smo ih kod nane jeli samo premazane belancem. Od preostalog margarina se seckaju komadici i redjaju po kiflicama. Na svaku kiflicu se stavi jedan. Margarin moze unapred da se isecka na 32 komada. Kiflice nakon pravljenja idu na pecenje, ne narastaju. Peku se 15 - 20min. Temperatura zavisi od rerne, kod mene je to 175C kod moje nane 200C.
Pekla sam ih na 200 stepeni, bas kao njena nana :)
- Nisam iskoristila sav margarin, ostao mi je mali komadic, od neki 20-30 grama ali ni tako nismo imali primedbi. Kiflice su neverovatno mekane, najveci deo je planuo pre nego sto su uspele da se ohlade.
Uglavnom, da ne duzim mnogo, novi blog dobio je svoju adresu pa, ako zelite, mozete skoknuti i tamo. Za sada su na novoj adresi dva stara recepta za koje sam procenila da su privukli najvise paznje za vreme mog blogovanja na ovoj adresi, a samim tim i vise puta isprobavani na razlicitim adresama. Varovatno kontate da su u pitanju Munchmallow i Ferrero Rocher :)
Jos uvek sredjujem novi blog i pokusavam da, od samog pocetka, bolje organizujem stvari tako da cu, dok tamo sve ne legne na svoje mesto, i dalje postavljati recepte ovde.
Nadam se da moja odluka nece uticati na nase druzenje i da cemo nastaviti da se "vidjamo" i na novoj adresi.
Sada mi je krivo što ih ja nisam pravila....fine su ti.
ReplyDeleteA te tufne mi se jakooo svidjaju, obožavam ih :)
I ja :)
ReplyDeleteProbaj kiflice nekom drugom prilikom, jako su fine.
Vredi ih praviti, odlicne su. Lepo izgledaju :)
ReplyDeleteKiflice izgledaju sjajno, uvjerena sam da su izvrsne. jako mi se sviđa ova šalica u pozadini. ja totalno patim na točkice :) što se tiče promjene adrese, sviđa mi se novo ime bloga. kratko je, jednostavno i ulazi u uho, a to je važno. sretno s organizacijom recepata! :)
ReplyDeleteI meni su se kiflice svidjele, a ti si svoje jako lijepo napravila !
ReplyDeleteNaravno da se vidimo i na novoj adresi.... :)
iako sam jako željela da ih napravim nisam stigla zbog nekih zdravstvenih problema
ReplyDeletetvoje kiflice su jako lijepe
nova adresa ti je super i naravno čitam te i tamo
Kiflice su zaista dobre i svidja mi se kako si ih fino "upakovala u kompoziciju":) Tačka do tačke tačkica...:)
ReplyDeletePosetila sam te na novoj adresi i nastavljamo druženje:) Pozzzz
mmmm... kako fino izgledaju! :)
ReplyDeletestavljam si odmah novu adresu u praćenje ;) i jako se radujem budućim receptima.
ReplyDeletekifleki su ti prekrasni!
Koji si kvasac koristila? Doduše, ti nisi više na ex-Yu teritoriji, ali ovde je nepisano pravilo da suvi kvasac nikad nije kao svež, i totalno je nepredvidivo da li će i koliko da se aktivira. Sva moja iskustva sa suvim su bila takva, nikad nisam mogla da se oslonim da će mi nešto ispasti dva puta isto, ako pravim sa suvim kvascem, pa sam i prestala da ga koristim. Kupim sveži, trošim odmah, ili zamrznem odmah.
ReplyDeleteTo sve kažem, zato što možda može biti da je kvasac razlog da ti kiflice nisu otišle još malo u visinu. Možda i način motanja, deluje mi da su tvoje umotane nepečene kiflice bile nekako tanke a duguljaste? Ali jako lepo izgledaju u svakom slučaju, a ukus im je bogovski. Odoh na novi blog :)
Danas uzivamo u finim kiflicama, a tufnasti dezen na soljici, tanjiricu i stolnjaku je tako meden... nova adresa spremljena na sigurno, citamo se i tamo.;)) kiss
ReplyDeleteOdlične su ti kiflice :))
ReplyDeletePratićemo i novi blog :))
Krasno izgledaju. Spremila adresu novog bloga. Čitamo se.
ReplyDeleteTufnice su me osvojile a kiflice mi se jako sviđaju kako su ti ispale :)
ReplyDeletePredivne su! Danas na sve strane fantasticne kiflice!!! :)
ReplyDeleteUzivanje i kod tebe u prelepoj izvedbi kiflica.Poseticemo te i na novoj adresi!!Pozz
ReplyDeleteNova adresa. Da napišem komentar pa odo da vidim. Razumem te u potpunosti. Ja sam se vraćala i revidirala recepte da su svi po istom kalupu, sklanjala brdo nepotrebnih slika da recept bude povezan. Treba čoveku vremena, evo emni preko godinu dan, da naže svoj stil na blogu a onda pomisli e što ne mogu ovo ponovo.
ReplyDeleteZnači družimo se dvostruko baš fino kao i tvoje kiflice fine.
ReplyDeleteOdlične su kiflice,sviđa mi se tačkasti aranžman.Idem i ja na novu adresu,puno sreće!
ReplyDeleteNe vidim nikakav problem što nisu otišle u visinu. Ne sumnjam u ukus, a lepe su i ovako vitke i duguljaste. Još jutros sam se prijavila da pratim i novi blog.
ReplyDeleteI meni se dopada tvoja verzija kiflica...Fino stilizirano!
ReplyDeleteMihaela, hvala ti sto si ih isprobala!
ReplyDeleteBas su lepe, kao i ove tufnice, i nema veze sto ne lice na moje. Svako ima neki svoj stil motanja ;) Mozda ti vise razvuces testo u sirinu kad pakujes fil i umotavas. Ja ih uopste ne razvlacim jer je trougao zasecen na vrhu, pa samo preklopim i zalepim ivice a onda duzinski malo vucem i motam. Onda budu po sredini debeljusne. :)
Novu adresu odmah pamtim, pa se kuckamo i tamo.
:***
Draga, i tvoje izgledaju savršeno kao i Majine :)
ReplyDeleteVeli pozdrav i srećni budući praznici :*
Naravno da te pratim i dalje:)
ReplyDeleteDevojke, hvala na podrsci :) Pusa!
ReplyDeleteMajo, koristila sam svezi kvasac, mislim da je problem samo u motanju. Da, bas kao sto kazes, moje su jos u pripremi bile tanke a duguljaste. Pravice se ponovo sigurno pa cu se malo vise potruditi oko motanja, bas mi se svidjaju te vase debeljuskaste :)
Tanja, draga, hvala tebi na odlicnom receptu. Usvajam ga :)
Minja, lepo je videti te :) Srecni praznici tebi i tvojoj porodici.
Thanks for Nice and Informative Post. This article is really contains lot more information about This Topic. Feel free to visit my website; 카지노사이트링크
ReplyDeleteI think this blog is full of really good information. l visit every day and leave a comment. 토토
ReplyDeleteThe cool things here. I am very satisfied to see. Thank you for your writing. 토토
ReplyDeleteIf you keep it like this, I ll visit you every day. I will continue to grow. If this part is maintained 토토
ReplyDeleteNice information, valuable and excellent design, as share good stuff with good ideas and concept 메이저검증
ReplyDelete
ReplyDeleteI really like your writing so so much! percentage we keep in touch more about your post on AOL? I require a specialist in this house to solve my problem. May be that is you! Having a look ahead to peer you. 바카라사이트
Interesting topic for a blog. I have been searching the Internet for fun and came upon your website. Fabulous post.
ReplyDelete토토사이트링크
Hi, you look like you' I want to join you. I hope we can do it together next time.
ReplyDeleteHi, You have done an excellent job. Lot will be benefited in this web site.
ReplyDeleteI am very thankfull to you for sharing this fantastic article, Useful to us
ReplyDeleteI am hoping to view the same high-grade blog posts from you. Keep on Writing
ReplyDeleteBookmarked this website, This site contains valuable information. Thanks..
ReplyDelete