Saturday, October 16, 2010

Homemade Ferrero Rocher

Please scroll down for English version

Ovim kuglicama ne treba dugacak uvod, mislim da dovoljno govori pogled na presek :)


Potrebno:
100 gr lesnik napolitanki
150 gr lesnika
200 gr Nutelle (ja sam koristila crunch verziju krema)
150 gr cokolade za kuvanje ili mlecne cokolade
4,5 kasike ulja


Zagrejati rernu na 180 stepeni. Lesnike rasporediti u pleh pa staviti u rernu na 8-10 minuta. Izvaditi ih, ostaviti da se prohlade, skinuti im opnu, a zatim ih fino iseckati.
Napolitanke grubo izlomiti, dodati seckane lesnike i Nutellu pa sve fino izgnjeciti rukama da se poveze. Uzimati po kasicicu smese i oblikovati malene kuglice (ako vam je smesa premekana ostavite je 15-30 minuta u frizideru pre oblikovanja kuglica). Sloziti ih na tacnu pa ih staviti u frizider na 45 minuta (moje su stajale oko dva sata) da se dobro stegne i rashlade.
Istopiti cokoladu sa uljem na laganoj vatri pa umakati rashladjene kuglice. Ostaviti glazuru da se stegne a zatim posluziti.


Ako vam je u kuci pretoplo (kao sto je meni) obavezno ih drzite u frizideru.
Od ove smese dobila sam 38 kuglica. 
 

English version:
Homemade Ferrero Rocher
(recipe adapted from here)
 
100 g hazelnut wafer biscuits, crushed
150 g hazelnuts
200 g Nutella (I used crunchy hazelnut chocolate spread)
250 g semi-sweet dark chocolate (or milk chocolate) (I used 150 gr chocolate+4,5 tablespoons oil)
 
Preheat the oven to 180C. Spread out the hazelnuts on a rimmed baking sheet and roast them in the oven for 8-10 minutes, until they are warmed through and aromatic. Remove from the oven and let cool and rub their skins off with a tea towel. Finely chop the hazelnuts. Combine the wafer biscuits, chopped hazelnuts. Add Nutella and mix them with hands. Roll approximately 1 heap teaspoon of the mixture into ball. Repeat and you should get around 30-40 balls depending on the size. (If the mixture is not firm enough to roll, put it in the refrigerate for 15-30 minutes until it's firm enough to roll into balls.)
Put them in the refrigerator for 45 minutes to firm up. Melt the dark chocolate and let it cool. Remove the balls from the refrigerator and dip them into the melted chocolate until well coated.
Let them set in room temperature or in the refrigerator if the weather is too hot.

22 comments:

  1. Potpisujem kašičicu!! Super izgleda!!

    ReplyDelete
  2. Neodoljivi... Ovo cu da isprobam prvom prilikom!

    ReplyDelete
  3. These look amazing, well done.

    ReplyDelete
  4. Nisam ekspert za sitne kolače, tj. ali ovo izgleda prosto ko pasulj! Samo mi je žao što nije posno pa da se može praviti za posne slavske trpeze.

    ReplyDelete
  5. Wow.. Look sooo yummy. Have to try them!

    ReplyDelete
  6. Obožavam ferrero!!! :) preslatke su!

    ReplyDelete
  7. Wow, baš su slatke, ali nije fer samo me mamiš:) Mislim da ću ih uskoro pripremiti:))

    ReplyDelete
  8. već jako dugo tražim dobar recept za ferrero rocher i još nijedan mi se nije svidio kao ovaj... ide u folder "za božić" :)

    ReplyDelete
  9. WOW. this sounds amazing! thanks for sharing

    ReplyDelete
  10. Ovo je baš nešto posebno, a i slikice isto tako!

    ReplyDelete
  11. u.. 100 x bolje od kupovnih. super :)

    ReplyDelete
  12. Thanks so much for posting this, I can't wait to try the recipe x

    ReplyDelete
  13. Ova nutela u dodoru s napolitankama me nešto jako privlači.

    ReplyDelete
  14. jučer sam ih vidjela na coolinariki i odmah sam si ih zabilježila, odlične su ti

    ReplyDelete
  15. Što je ovo finooooo....., obožavam ferrero rocher i ovaj mi se čini tako dobar ! ovo moram čuvati za neko posebno čašćenje, inače budem li ga i ovako pravila odoše moji kilogrami bez kontrole, tko bi ih prestao jesti :) Predobro !!!

    ReplyDelete
  16. Ferrero rocher mi je jedna od omiljenih slastica tako da ne moram naglašavati da si me totalno kupila s ovim receptom. Obavezno ga isprobavam uskoro. :)
    I fotke su predivne, sve izgleda vrlo elegantno. :)

    ReplyDelete
  17. radim ih po četvrti put sutra!:) daleko najbolji ferrero kojeg sam probala. fenomenalan! Hvala ti na receptu, zarazan je!

    ReplyDelete
  18. I ja sam ih pravila i zaista su divnoi !!!;)

    ReplyDelete