Sunday, October 24, 2010

Pljeskavice od lece/Lentil Patties

Please scroll down for English version

... sa finim prelivom od kisele pavlake i lime-a.  Moram priznati da je moj dragi u ovim pljeskavicama sve vreme trazio meso i ostao razocaran kad ga nije pronasao, ali istovremeno preliv ga je odusevio ;)


Potrebno:
1 kasika maslinovog ulja
1 iseckan jalapeno
2 cena belog luka, iseckana ili zgnjecena
1 manji luk, iseckan
1 sargarepa, iseckana na kockice
2,5 dl kuvane lece
1 jaje + 1 umuceno belance
1/4 solje (od 2,5 dl) prezli
1 kasika kima

Preliv:
sok od 2 lime-a
4 pune kasike kisele pavlake sa mnjim procentom masnoce
so


Priprema:
Zagrejati maslinovo ulje pa dinstati jalapeno, luk, beli luk i saragrepu dok ne omeksaju. Izdinstano povrce izmesati sa kuvnom lecom, dodati jaje, prezle i kim (smesa ce biti dosta vlazna i malo lepljiva).
Uzimati smesu kasikom, oblikovati kuglice pa ih, zatim, spljostiti u pljeskavice (ja sam dobla tacno devet komada kako se i navodi u originalnom receptu). Isprziti pljeskavice na malo maslinovog ulja da dobiju koricu i malo porumene sa obe strane.

Preliv: Izmesati kiselu pavlaku sa sokom od lime-a pa posoliti po ukusu. Posluziti uz pljeskavice.


Umesto jalapena upotrebila sam svezu crvenu papriku i izostavila sam cilantro.
Ove pljeske saljem Tanji, domacici igre Ajme, koliko nas je koju je osmislila monsoon.

English version:
Lentil Patties
(recipe adapted from here)

1 Tbs olive oil
1 jalapeno, minced
2 cloves garlic, minced
1 small onion, chopped (about 1/4 cup)
1 carrot, peeled and cut into a small dice
1 cup cooked lentils
1 egg + egg white, beaten
2 Tbs cilantro, chopped
1/4 cup breadcrumbs
1 Tbs + 1 tsp cumin, divided

2 limes, juiced
4 Tbs reduced fat sour cream
salt

To make the patties: Heat the oil in a large skillet or frying pan. Sauté the jalapeno, garlic, onion, and carrot until they are soft, about 3 minutes. Add the cooked vegetable mixture to a large bowl and mix in the lentils, egg, cilantro, breadcrumbs, and 1 Tbs cumin. The mixture should be pretty wet and a little sticky.
From tablespoon sized portions of the lentil mixture into rounds, then use your hand to press them into a patty shape that’s about the size of a half-dollar coin around and a half inch high (you should get about 9 patties). Place your frying pan back over medium-high heat and add the patties. Cook for about 2 minutes or until the bottom has browned and formed a thin crust. Flip and cook for another 2 minutes.

To make the dressing: Whisk together the lime juice, sour cream, 1 tsp cumin, and salt to taste.

12 comments:

  1. Odličan recept i krasne fotografije, sve pohvale!!!

    Lijep pozdrav iz kišne Rijeke.

    ReplyDelete
  2. Dopada mi se recept. Pokusavam uvesti vegetarijanski dan u mojoj porodici (3 muskarca). Mozda mi sa ovim i uspije!

    ReplyDelete
  3. Odlična ideja za sočivo! Posle 4 meseca eksperimentisanja na blogu, na moj sto je konačno stigao pasulj sa mesom, tj. meso sa pasuljem, pa dragi ne mora da da ga traži.

    ReplyDelete
  4. Slažem se s Jelenom, odlična ideja, bilježim!

    ReplyDelete
  5. mmm.. odlično. ili kao samostalno jelo ili kao prilog

    ReplyDelete
  6. Sviđaju mi je ove polpete, osobito što si stavila čili papričicu. Leća i ljutkasto odlično se slaže.

    ReplyDelete
  7. Moram priznat da me naziv baš nije privukao, no fotografije su prvoklasne! Stvarno fino izgledaju! Pozdrav!

    ReplyDelete
  8. Odlicno, interesantno i sve pohvale

    ReplyDelete
  9. odlično, bilježim si ovaj receptić

    ReplyDelete
  10. super ! recept je odličan , i ja ga bilježim i zasigurno isprobavam. Vjerujem da je preljev poseban iako su meni i pljeskavice isto takve !

    ReplyDelete
  11. Crvenu leću obožavam u svakoj kombinaciji tako da moram isprobati ove pljeskavice. Oduševile su me fotografije. :)

    ReplyDelete
  12. mislim da ce se ove polpete uskoreo naci na mom stolu...fino izgleda!

    ReplyDelete