Sunday, October 24, 2010

Pljeskavice od lece/Lentil Patties

Please scroll down for English version

... sa finim prelivom od kisele pavlake i lime-a.  Moram priznati da je moj dragi u ovim pljeskavicama sve vreme trazio meso i ostao razocaran kad ga nije pronasao, ali istovremeno preliv ga je odusevio ;)


Potrebno:
1 kasika maslinovog ulja
1 iseckan jalapeno
2 cena belog luka, iseckana ili zgnjecena
1 manji luk, iseckan
1 sargarepa, iseckana na kockice
2,5 dl kuvane lece
1 jaje + 1 umuceno belance
1/4 solje (od 2,5 dl) prezli
1 kasika kima

Preliv:
sok od 2 lime-a
4 pune kasike kisele pavlake sa mnjim procentom masnoce
so


Priprema:
Zagrejati maslinovo ulje pa dinstati jalapeno, luk, beli luk i saragrepu dok ne omeksaju. Izdinstano povrce izmesati sa kuvnom lecom, dodati jaje, prezle i kim (smesa ce biti dosta vlazna i malo lepljiva).
Uzimati smesu kasikom, oblikovati kuglice pa ih, zatim, spljostiti u pljeskavice (ja sam dobla tacno devet komada kako se i navodi u originalnom receptu). Isprziti pljeskavice na malo maslinovog ulja da dobiju koricu i malo porumene sa obe strane.

Preliv: Izmesati kiselu pavlaku sa sokom od lime-a pa posoliti po ukusu. Posluziti uz pljeskavice.


Umesto jalapena upotrebila sam svezu crvenu papriku i izostavila sam cilantro.
Ove pljeske saljem Tanji, domacici igre Ajme, koliko nas je koju je osmislila monsoon.

English version:
Lentil Patties
(recipe adapted from here)

1 Tbs olive oil
1 jalapeno, minced
2 cloves garlic, minced
1 small onion, chopped (about 1/4 cup)
1 carrot, peeled and cut into a small dice
1 cup cooked lentils
1 egg + egg white, beaten
2 Tbs cilantro, chopped
1/4 cup breadcrumbs
1 Tbs + 1 tsp cumin, divided

2 limes, juiced
4 Tbs reduced fat sour cream
salt

To make the patties: Heat the oil in a large skillet or frying pan. Sauté the jalapeno, garlic, onion, and carrot until they are soft, about 3 minutes. Add the cooked vegetable mixture to a large bowl and mix in the lentils, egg, cilantro, breadcrumbs, and 1 Tbs cumin. The mixture should be pretty wet and a little sticky.
From tablespoon sized portions of the lentil mixture into rounds, then use your hand to press them into a patty shape that’s about the size of a half-dollar coin around and a half inch high (you should get about 9 patties). Place your frying pan back over medium-high heat and add the patties. Cook for about 2 minutes or until the bottom has browned and formed a thin crust. Flip and cook for another 2 minutes.

To make the dressing: Whisk together the lime juice, sour cream, 1 tsp cumin, and salt to taste.

12 comments:

  1. Odličan recept i krasne fotografije, sve pohvale!!!

    Lijep pozdrav iz kišne Rijeke.

    ReplyDelete
  2. Dopada mi se recept. Pokusavam uvesti vegetarijanski dan u mojoj porodici (3 muskarca). Mozda mi sa ovim i uspije!

    ReplyDelete
  3. Odlična ideja za sočivo! Posle 4 meseca eksperimentisanja na blogu, na moj sto je konačno stigao pasulj sa mesom, tj. meso sa pasuljem, pa dragi ne mora da da ga traži.

    ReplyDelete
  4. Slažem se s Jelenom, odlična ideja, bilježim!

    ReplyDelete
  5. mmm.. odlično. ili kao samostalno jelo ili kao prilog

    ReplyDelete
  6. Sviđaju mi je ove polpete, osobito što si stavila čili papričicu. Leća i ljutkasto odlično se slaže.

    ReplyDelete
  7. Moram priznat da me naziv baš nije privukao, no fotografije su prvoklasne! Stvarno fino izgledaju! Pozdrav!

    ReplyDelete
  8. odlično, bilježim si ovaj receptić

    ReplyDelete
  9. super ! recept je odličan , i ja ga bilježim i zasigurno isprobavam. Vjerujem da je preljev poseban iako su meni i pljeskavice isto takve !

    ReplyDelete
  10. Crvenu leću obožavam u svakoj kombinaciji tako da moram isprobati ove pljeskavice. Oduševile su me fotografije. :)

    ReplyDelete
  11. mislim da ce se ove polpete uskoreo naci na mom stolu...fino izgleda!

    ReplyDelete