Jedan jesenski receptic za sve ljubitelje bundeve. Kiflice fantasticne boje i diskretnog ukusa bundeve sa punjenjem po vasoj zelji. Kod mene su ovaj put bile samo u slanoj varijanti i to kombinacija sir-sunka, ali verujem da su isto toliko fine i sa eurokremom, dzemom ili necim trecim.
Kazu da ove kiflice "mogu stajati po nekoliko dana -samo ih malo zgriješ u pećnici i savršene su!"... kod nas je ostalo samo par komada za sledece jutro i bile su odlicne i bez zagrevanja.
Potrebno:
400 - 500 gr pirea od pecene bundeve
700 gr brasna50 gr svezeg kvasca
1 jaje
2 kasike secera
2 dl mleka
so
10 gr praska za pecivo
Premaz:
1 zumanceoko 2 kasike mleka
oko 50 gr maslaca iseckanog na male komadice
Fil:
sirsir-salama
eurokrem
dzem...
Priprema:Bundevu iseci na vece komade, ocistiti od semenki pa poredjajti u pleh. Peci na 180 stepeni dok ne omeksa. Ostaviti bundevu da se ohladi, zatim odstraniti potamnele delove, pa odvojiti meso od kore. Meso bundeve izmiksati u pire.
Rastopiti kvasac u mleku sa secerom i malo brasna. Izmesati pire od bundeve, brasno, aktiviran kvasac, prasak za pecivo, so i jaje. Umesiti testo pa ostaviti na toplom da se podigne.
Podignuto testo prebaciti na radnu povrsinu, premesiti pa podeliti na 4 dela. Svaki deo razvaljati u krug, a zatim iseci na 8 trouglova. Na svaki trouglic staviti komadic maslaca i fil po zelji pa saviti kiflice. Poredjati kiflice na pleh postavljen papirom za pecenje, premazati zumancem izmucenim sa malo mleka (po zelji posuti susamom ili kimom) pa peci na 180 dok ne porumene.
Pumpkin Rolls
(recipe adapted from here)
Dough:
400 - 500 gr pumpkin puree
700 gr flour
50 gr fresh yeast
1 egg
2 tablespoons sugar
2 dl milk
salt
10 gr baking powder
Egg wash:
1 egg yolk
little milk (about 2 tablespoons)
butter cut into small pieces (about 50 gr)
Filling:
ChesseCheese-Salami
Nutella
Jam…
Cut pumpkin into large pieces. Scrape out seeds and place pieces on a baking sheet. Bake on 180 degrees C until pumpkin is soft. Let it cool. Then, remove dark parts and scrape the soft pulp from the skin. Puree in a food processor.
Dissolve yeast in the 2 dl of milk with sugar and litt flour. Mix pumpkin puree, flour, dissolved yeast, baking powder, salt and egg. Knead the dough, and then, set in a warm place to rise. Remove dough from bowl and place on a floured work surface. Knead the dough again and divide into 4 pieces. Roll out the first piece into a flat circle. Cut into 8 triangles, place the butter and filling on each rectangle, fold over the dough and pinch edges together (roll from the wide edge to the topp - like Croissants). Repeat with remaining dough. Place rolls on a parchment lined baking sheets.
Brush each roll with a egg yolk-milk mixture (sprinkle with sesame or cumin if you wish) and bake on 180 degrees C until golden brown.
Prekrasno izgledaju, vjerujem da su posebnog ukusa.Sve pohvale za recept i fotografije.
ReplyDeleteNedavno sam kupila i probala po prvi puta kombinaciju jabuke i bundeve u đemu, odlično, oduševila sam se.
Lijep pozdrav.
Lijepe kiflice, i lijepo ukomponovane sa onom narandzastom soljom!
ReplyDeleteunos rollos muy apetecibles, de calabaza tienen que estar buenísimos.
ReplyDeletebesos guapa
Sjajno izgledaju!
ReplyDeleteVolim sve vrste kiflica;))jako mi se sviđa ideja sa bundevom!
POZZ
Pa ovo je ideja, obožavam bundevu i kiflice. Sjajno.
ReplyDeletePravila sam ih i kiflice su zaista posebne a tebi su savrseno ispale :)
ReplyDeleteSvi su u svetu bundeva osim mene. Volim one male dekorativne, volim i velike sočne, ali nikako ne znam da izaberem koju da kupim. Nekako uvek se zalepim za one koje nisu slatke. Odlične kiflice!
ReplyDeletejako lijepe kiflice
ReplyDeleteMa prekrasne su! Bravo!
ReplyDeletePrimamljivo izgledaju i nisu 1001 varijanta kiflica koje izgleda vladaju ovim prostorima. Kada bi ovaj čas sve nestalo, a ostali ovi blogovi, neki novi stanovnici Zemlje mislili bi da u ex Yu živimo isključivo od kiflica i kojekakvih kolača. Pa se ne bi ni čudili da smo izumrijeli. Ovo su ipak sasvim drukčije kiflice, jako mi se sviđaju i sastojci, a o divnoj boji da i ne govorim.
ReplyDeletesuper kiflice i sutra ih pravim ! :): Imam u frižideru kockice bundeve i dio ću iskoristiti za ove divne kiflice. Već znam da ih neću uspjeti ovako lijepo zamotati kao što si ti ali moram ih kušati. Odličan recept i prekrasno izgledaju !
ReplyDeleteKako su predivne, oduševile su me intenzivnom bojom. Stvarno izgledaju preukusno. :)
ReplyDelete