Friday, October 15, 2010

Chic Raffaello

Please scroll down for English version

Jos jedna varijanta cuvenih kokos kuglica...


Potrebno:
1,5 dl slatke pavlake
150 gr smedjeg secera
1 kasicica arome butter vanilla
100 gr maslaca
50 gr bele cokolade
200 gr mleka u prahu
200 gr kokosa + oko 80 gr za valjanje gotovih kuglica
15 komada plazma keksa
70-80 gr przenih lesnika


Priprema:
Kokos, lesnik i plazma keks samleti u blenderu. Mozete ih mleti svaki posebno ili lagano dodavati malo po malo sastojaka dok se sve fino ne usitni.
Zagrevati slatku pavlaku sa smedjim secerom na laganoj vatri dok se secer u potpunosti ne istopi. Kad je secer istopljen dodati maslac i belu cokoladu pa jos malo mesati da se istope. Skinuti s vatre, dodati mleveni keks sa lesnikom i kokosom i mleko u prahu a zatim dobro promesati smesu. Ostaviti da se rashladi par minuta pa oblikovati kuglice i valjati u kokos.

Kuglice se mogu zamrznuti... Kad vam padne secer izvadite ih iz zamrzivaca i ostavite na sobnoj temperaturi da omeksaju.


U originalnom receptu kolicina slatke pavlake je znatno manja ali ja sam odjednom dodala sav keks i smesa je postala pretvrda tako da sam zagrejala jos slatke pavlake i naknadno je dodala pa vam takav recept i prenosim.


English version:
Chic Raffaello
(recipe adapted from  here)

1,5 dl heavy cream
150 gr brown sugar
1 teaspoon butter vanilla extract
100 gr butter
50 gr white chocolate
200 gr milk powder
200 gr coconut flakes + about 80 gr for rolling balls
about 150 gr biscuits
70-80 gr roasted hazelnuts


Place coconut flakes, hazelnuts and biscuits in a food processor or blender and grind it.
Heat heavy cream with brown sugar on a medium-low heat until the sugar is completely dissolved. Then, add butter and white chocolate, heat until disssolved. Remove from the heat, add coconut mixture, milk powder and stir well.
Set aside to cool for a few minutes, then shape into small balls and roll in coconut flakes.

8 comments:

  1. Ooo, svidja mi se ova chic verzija sa mlevenim lesnicima, plazmom i belom cokoladom...na ovaj nacin ih jos nisam pravila, ali sudeci po sastojcima sigurno su jako fine!;)))

    ReplyDelete
  2. Ovo je nešto posebno! Najbolja verzija za koju znam do sada:) Odlične fotke:)

    ReplyDelete
  3. fantastične, baš igledaju nježno :)

    ReplyDelete
  4. super i hvala ti za ovaj recept ! baš sam u potrazi za nečim ovakvim sa posebnim naglaskom na "mogu se zamrznuti" :) i evo ga ovdje kod tebe.
    Kuglice su prekrasne,jako lijepo i dobro izgledaju !

    ReplyDelete
  5. U receptu se spominje mleko u praku pa zatim u opisu pripreme ga nema nigde, sta sa njim?

    ReplyDelete
  6. Izvinjavam se za ovaj propust i hvala sto ste mi skrenuli paznju :)
    Mleko u prahu se dodaje zajedno sa kokosom i keksom, ispravila sam i u receptu.

    ReplyDelete
  7. Thanks for the recipe! Another question - the ingredients list "1 tsp vanilla extract butter". Is that the same as vanilla extract?

    ReplyDelete
  8. Recipe states 1,5 dl heavy cream - what does dl mean

    ReplyDelete