Moj muz nije odusevljen ovakvim tortama i bila sam ubedjena da je nece ni pogledati. Zato sam odlucila da je pripremim kad budem ocekivala neko vece drustvo... Nekako na pocetku meseca, najavili su mi se prijatelji koje dugo nisam videla i to je bilo to. Tortu sam napravila u toku dana, uvece je izvadila iz kalupa i ostalo je jos samo da je sutradan ukrasim. Taman kad sam je smestala u frizider, moj darling izrazio je zelju da je proba. Na moje veeeeliko iznenadjenje torta mu se svidela - "sve se savrseno uklapa" bio je njegov komentar.
I meni se svidela ukusom ali nisam bila zadovoljna zutim filom. Nisam dobro procitala Melitin recept u kome lepo stoji da se slag lupa sa toliko i toliko kolicine vode + slagfix. Malo mi jeste bila sumnjiva kolicina vode pa sam stavila 3,5 dl na 3 kesice slaga (bez slagfix-a) ali i to je bilo mnogo pa je fil ostao malo redji nego sto je trebalo. I dobila sam mnogo fila tako da je dosta virio iz kalupa, sa manjom kolicinom slaga bio bi malo nizi i taman popunjavao formu. Koru nisam prskala mlekom (jer sam zaboravila) ali bila je lepo meka i krckava u isto vreme. Nisam u potpunosti ispratila Melitin recept, jedan deo tj. puding umesto gustina, usvojila sam iz drugog recepta. Sve u svemu, sigurno cu ponovo praviti ovu tortu sa ovim malim izmenama kad je zuti fil u pitanju.
Ovo je moja ulaznica za igricu Kuvarijacije.
10 belanaca
280 gr secera
280 gr pecenih, iseckanih lesnika
2 kasike kakaa
Cokoladni fil:
5 zumanaca
1 jaje
50 gr cokolade za kuvanje
150 gr secera
250 gr margarina
Vanila fil:
4 zumanca
2 pudinga od vanile ili 5 kasika gustina
1 vanili secer (ja sam koristila Bourbon)
6 kasika secera
7 dl mleka
3 slaga ili 2,5 dl slatke pavlake
2,5 dl mleka za slag
Priprema:Prvo napravite oba fila.
Izmesati zumanca, jaje i secer pa kuvati na pari zajedno sa izlomljenom cokoladom. Ostaviti da se ohladi pa dodavati margarin iseckan na male komadice neprestano miksajuci dok ne dobijete glatku masu. Izmiksan fil ostaviti u frizideru do zavrsnice.
Izmesati zumanca, vanili secer, secer i puding (gustin) sa soljom mleka (od 7 dl mleka namenjenih za kuvanje fila). Ostatak mleka staviti da prokuva pa lagano sipati smesu od pudinga (gustina) i skuvati krem. ostaviti da se ohladi.
Umutiti slag sa mlekom ili umutiti slatku pavlaku. Krem od vanile izmiksati pa postepeno dodavati slag i miksati dok se sve ne sjedini.
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Umutiti belanca, postepeno dodajuci secer, u cvrst sneg. Na kraju dodati lesnike i kakao pa pazljivo izmesati. Okrugli kalup promera 22 cm obloziti papirom za pecenje, sipati smesu i peci (cesto proveravajte da se ne prepece). Kad zabodete cacakalicu u sredinu i izadje suva biskvit je pecen.
Ohladjen biskvit poprskati sa malo mleka (a i ne morate) pa ga smestiti na tacnu za posluzivanje. Oko biskvita staviti obruc kalupa u kom je pecen pa naneti cokoladni fil. preko cokoladnog naneti vanila fil pa staviti tortu u frizider do sluzenja.
Pred posluzivanje skinuti obruc i ukrasiti tortu.
English version:Paganini
(recipes adpted from here and here)
For the base:
10 egg whites
280g/ about 10 oz sugar
280g/ about 10 oz roasted, finely ground hazelnuts
2 Tbsp baking cocoa powder
Chocolate filling:
5 egg yolks, and 1 whole egg
50 g/1.75 oz dark chocolate
150g/ 5.25 oz sugar
250g/ about 9 oz butter or margarine, unsalted
Vanilla filling:
4 egg yolks
5 Tbs corn starch or 2 x 40g vanille pudding (powder)
1 vanilla sugar (9g/0.32 oz)
6 Tbs sugar
0.7 l/ 3 cups milk
1 cups whipped cream, whipped + 1 stabilizer
(I use the whipped cream powder, 3 x (40g/1.41oz) with about 1 cups milk)
First make the two fillings.
Mix egg yolks, egg, and sugar until nicely incorporated, and then cook, with chocolate, in a double boiler. Cool down completely, and then add butter, or margarine cut into thin slices, and mix until smooth. Let it sit in the fridge until needed.
Mix egg yolks, vanilla sugar, sugar, and corn starch with about half cup milk (taken from the 3 cups). Let the remainder of milk boil, and when it comes to boil, pour in the mixture, and stir constantly until nice and thick. Cool down completely, and then gradually add the whipped cream, whipped with stabilizer. Vanilla cream, when cooled may be very tough to mix, and blending the whipped cream in can be a bit challenging, so add the whipped cream, mix a little, then cool again, and mix some more until smooth.
Preheat oven to 395 F. Mix egg whites until stiff, slowly adding sugar, then hazelnuts with cocoa powder. Bake in a large spring form pan (8"), or a square 9”x13” baking pan. Either use parchment paper, or grease the dish before baking. Baking time depends on your oven, check often. As usual, it is done when the toothpick comes out clean.
Cool down the cake, then poke it all over, and soak (but not to much) with milk. Put the cake on a stand of your choice, then put the spring form ring part back on (or around it, you know), and then put the fillings, that’s how you get perfect layers, and everything is kept in place, and evenly spread. When ready to serve, or giveaway (yeah, right), you just do the finishing touch. Fist top it with the chocolate filling, then vanilla, then decorate as you wish; whipped cream on the top works the best, but you can also sprinkle the top with coarse ground hazelnuts.
Ma baš je prekrasna!.. ja sam već negdje komentirala, ali evo, ja sam prezadovoljna ovom torticom..ukusan biskvit i obje kreme..nije previše zahtjevna a preukusna je. I u tvojoj izvedbi baš predivna!
ReplyDeletemeni ova torta izgleda prekrasna i vjerujem da je jakoo fina, njamii!
ReplyDeleteSve pohvale!!!
Ugodan vikend.
Ne mogu docekati da se moja tortica rashladi do sutra, pa da mogu konacno da je probam i fotkam...danas se samo divim vasim izvedbama.;)) Na slici se nista ne primecuje da je fil bio redji, ali sam prateci vase komentare ipak smanjila kolicinu slatke pavlake kad sam pripremala, tako da obruc nije bio potreban...javljam sutra utiske!;))
ReplyDeleteU kako ti je lijepo ispao paganini. Izgelda savršeno. :)
ReplyDeleteDivna tortica, divna! :)
ReplyDeleteVauuu prekrasno ti je uspijela !
ReplyDeleteZvuci jako 'muzicki' - nisam je pravila do sada. Hvala na receptu!
ReplyDeleteVidim da je tortica svima ispala savršeno. NEkome se manje sviđe, nekome više, ali treba uvek iati neki brzinski, nekomplikovan recept za tortu koja izgleda boli glava.
ReplyDeleteBožanstveno izgleda. Ja bih jedno parče, al da ne moram sama da pravim :)
ReplyDeleteBaš si je lepo ukrasila. Što se ukusa tiče, znam da je odličan. :)
ReplyDeleteZaista vidim da je svim ispala jako lijepa a po komentarima i jako fina.
ReplyDeleteSuper izgleda...
ReplyDeletebaš ti je odlična!
ReplyDeletePosebno lijepa!
ReplyDeletePrelijepa :)))))
ReplyDeleteBravo, prekrasno si je napravila ! A zapravo tvoj dragi sve rekao svojim komentarom "sve se savršeno uklapa" , tako i izgleda !
ReplyDeleteSavršeno izgleda :)
ReplyDelete