Please scroll down for English version
Po broju mojih slika sigurno zakljucujete da su mi se ovi keksici jako svideli. Veoma jednostavna priprema, odlican ukus i fino izgledaju... pa sta bi jos covek mogao pozeleti :)
Potrebno za testo:
113 gr maslaca, sobne temperature
70 gr secera u prahu, prosejanog¼ kasicice soli
1 kasicica ekstrakta od vanile
175 gr brasna, prosejanog
Potrebno za punjenje keksica:
2 kasike (28 gr) maslaca, sobne temperature
56 gr cokolade za kuvanje, iseckane na sitnije komadice
1 kasicica svetlog kukuruznog sirupa ili meda
Priprema:
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Veliki pleh obloziti papirom za pecenje.
Izmiksati penasto maslac, secer, so i ekstrakt od vanile (miksati oko 2 minuta). Dodati brasno pa jos malo miksati da se sve poveze.
Vaditi smesu kasicicom pa oblikovati kuglice velicine oraha. Redjati kuglice u pripremljen pleh sa razmacima oko 2,5 cm izmedju njih.
Vratiti u rernu i peci jos 7-9 minuta ili dok rubovi keksica ne porumene. Izvaditi i ostaviti da se ohlade.
U serpici izmesati cokoladu, maslac i kukuruzni sirup (med) pa istopiti na laganoj vatri ili na pari (ne treba da prokuva). Kad se sve istopi i poveze skinuti sa vatre. Puniti praznine na ohladjenim keksicima pa ostaviti da se cokolada stegne a zatim uzivati :)
U originalnom receptu stoji da je ova kolicina fila previse za ovaj broj keksica, ja nisam imala viska. Bilo je taman, za poslednji keks sam bukvalno nagrebala fil iz posudice.
Od ove kolicine dobila sam 17 keksica koji su na brzinu nestali ;)
English version:
Chocolate thumbprints
(recipe adapted from here)
Cookie dough:
½ cup (113g/1 stick) unsalted butter, room temperature
½ cup (70g) confectioners' sugar, sifted
¼ teaspoon salt
1 teaspoon pure vanilla extract
1 ¼ cups (175g) all-purpose flour, sifted
Filling:
2 tablespoons (28g) unsalted butter, room temperature
56g (2oz) semisweet chocolate, chopped
1 teaspoon light corn syrup
Preheat the oven to 180ºC/350ºF; line two baking sheets with baking paper.
Start by making the dough: in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, beat together the butter, sugar, salt, and vanilla on medium-high speed until smooth, about 2 minutes. Beat in flour, beginning on low speed and increasing to medium high, until a dough forms – it won’t be sticky.
Roll dough by teaspoonfuls into balls, and place 2.5cm (1in) apart onto prepared sheets. Bake for 10 minutes, remove from oven, and press thumb* into tops of cookies to make indentations. Return to oven, and bake until light brown on the edges, 7 to 9 minutes more. Remove to a wire rack to cool.
Make the filling: combine chocolate, butter, and corn syrup in a small heatproof bowl. Set over a pot of simmering water; stir occasionally until melted and smooth. Allow to cool slightly. When cookies are cool, fill the thumbprints with the chocolate mixture – there will be some filling left, even though I halved the filling recipe without halving the dough recipe.
* I used this measuring spoon to make the indentations on the hot cookies
Malecna ručica :) Kladim se da se i njemu sviđaju keksići :)
ReplyDeleteA stvarno deluju jako primamljivo čak i meni, a ja nisam fan keksića :))
Prekrasni su :))) a i zadnja slika je preslatka :)
ReplyDeleteMoj sincic ti je od one dece sto vise brljave sa hranom nego sto stvarno pojedu, ali kad god mama slika on moja nesto da pomeri ili namesti, tek toliko da i on malo ucestvuje :)))
ReplyDeleteNi ja nisam bila odusevljena keksicima sve do nedavno, sad svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujem da stvarno postanem, kao sto ti kazes, fan :)
Hvala!!! Kucale smo u isto vreme :)
ReplyDeletePrekrasno, slažem se!!!
ReplyDeleteAli ove slatke male ručice su mi najslađe!
Pa to on u stvari aranžira i namešta, ti samo slikaš ;) :))
ReplyDeleteMoja sestra od ujaka je pravi fan ovog tipa kolača, obzirom da može da ih jede svaki dan, ceo dan :P Od nje sam i usvojila ovaj termin :D
Ali lepo deluju, svakako :))
super keksići,jednostavni, atraktivnog izgleda, sigurno i ukusni !
ReplyDeleteA mala ručica....., divna slika, divna !!
Odlicni su!
ReplyDeletePravim slicne keksice,isto testo samo bez punjenja i mnogo je dobro i zarazno, pogotovo uz caj.
Uuuuuuuuuuu...baš mi dobro izgledaju! Savršeno, zapravo! Pišem... :))
ReplyDeletePredivno, zadnja slika mi je posebno fantasticna!
ReplyDeletePredivno izgledaju a posebno mala rukica :)
ReplyDeleteRučica je tako ljupka da bi je čovjek preko ekrana gricnuo! :))
ReplyDeleteI keksići naravno! Baš za Timnu! :) Odlično!
Krasni keksići ali moramo priznati najslađa je zadnja sličica i ručica na njoj ;)
ReplyDeleteTako su nežni i beli onako pahuljasti, a ručica kao što Tadeja reče da se ištipka i izljubi!
ReplyDeleteWhen I make thumbprint cookies I use different preserves to fill them. But really look forward to trying your version of cookie. Thanks!
ReplyDeleteJako privlačni,volim ovakvesuhe keksiće uz čaj ili kavu.
ReplyDeleteVrlo lepi, ali meni su još sladji sad kad vidim čija ručica pipka te male, okrugle dugmiće:)
ReplyDeletekeksići su odlični, kao i zadnja slikica preslatka
ReplyDelete