Friday, October 29, 2010

Halloween keksici/Halloween cookies

Please scroll down for English version

Ove preslatke keksice za  ovogodisnju Noc vestica pronasla sam na fantasticnom blogu In search for inspiration!!!  Fini, prhki, punjeni pekmezom od kajsije... Jack`O`Lantern keksici odusevili su moju decu i izgledom i ukusom. Hvala Josipa!!!


Potrebno: 
250 gr brasna
120 gr maslaca
malo soli
2 pune kasike secera u prahu
1/2 kasicice vanili secera (ja sam koristila Bourbon)
7 kasika hladnog mleka
tvrdji dzem od kajsija za punjenje 


Priprema:
Izmesati brasno, so, secer i vanili secer. Dodati maslac iseckan na male kockice pa mesati prstima dok ne dobijete mrvicastu masu. Zatim dodati mleko pa umesiti mekano testo (po potrebi dodati 1 kasiku mleka vise nego sto stoji u receptu).
Umotati testo u plasticnu foliju pa staviti u frizider na 10 minuta.
Prebaciti testo na radnu povrsinu, blago posutu brasnom, pa razviti sto je tanje moguce, na otprilike 4 mm. Okruglim ili kockastim sekacem rezati oblike. Prekriti ih plasticnom folijom da se ne bi susili dok ”rezbarite” keksice.
Manjim nozicem, na polovini isecenih krugova, seci oci, nos i usta (ja sam noz drzala malo ukoso, bas kako je Josipa savetovala jer mi je tako bilo najlakse a vi nadjite polozaj koji vama odgovara).
Na sredinu neisecenih keksica stavljati po malo dzema od kajsije, pa ih poklopiti ”izrezbarenim” delovima. Rubove pazljivo pritisnuti viljuskom da se zalepe. Redjati keksice na pleh postavljen papirom za pecenje.
Peci na 200 stepeni oko 8-10 minuta ili dok rubovi blago porumene (nemojte ih prepeci jer ce biti pretvrdi).


English version:
Halloween cookies
(recipe adapted from here)

250 g all-purpose flour
120 g butter
pinch of salt
2 heaped tbsp powdered sugar
1/2 tsp vanilin sugar
7 tbsp cold milk
firm apricot jam for the filling

Combine flour, salt, sugar, vanilin sugar in a bowl. Add butter cut into small cubes. Blend with your fingers until you get rough crumbs. Add milk, mix with your hands until you form a ball. If needed, add 1 more tbsp of milk. Wrap it into cling film and leave in the fridge for about 10 minutes. Place the dough on a lightly floured surface, roll it into a circle as thin as you can (about 4 mm). With a round cookie cutter, cut as much circles as you can get. Cover them with cling film so that they don`t get dry while you`re carving. With a small paring knife, carve jack`o`lantern faces on half of your cookies. You have to find the best way to do this on your own.
Spoon a small amount of apricot jam on your uncarved cookies (1 cm from the sides, do not put lots of jam because it will boil while baking and could pour out from the cut-out parts), carefully place cookie with the carved face on it and press the sides with a fork to seal any gaps. Transfer to greaseproof paper.
Bake on 200 Degrees C for about 8-10 minutes or until the sides are brownish (do not overbake because they will be hard!).

11 comments:

  1. Što si ovo dobro napravila, svaki put me iznenadiš koliko truda utrošiš i kako to lepo izgleda! Bravooo! Stvarno slatko

    ReplyDelete
  2. Baš dobro izgledaju i tako su simpatični

    ReplyDelete
  3. baš su simpatični ovi keksići, predobra ideja, zapamtit ću je ako mi ikad ustreba

    ReplyDelete
  4. Ajme, kako sam se ugodno iznenadila kad sam došla na tvoj blog! Predivno su ti ispali i hvala na povjerenju i lijepim riječima za blog! I ja ću ih raditi sutra, jedva čekam da ih nećakinje vide. :)
    P.S. Super ideja za bourbon vaniliju, obožavam ju. ;) Stavljam link na blog na ovaj post. ;)

    ReplyDelete
  5. Odliča mi je ta Josipina ideja, keksići baš famozni!

    ReplyDelete
  6. Majstorski si napravila ove keksiće, predivni su i preslatki ! Ne sumnjam niti u okus, odličan je recept.
    Tako su slatki, zbilja plijene pažnju !!

    ReplyDelete
  7. I ja sam ih vidjela kod Josipe i oduševili su me. Prekrasni su u tvojoj izvedbi. :)

    ReplyDelete