Saturday, July 3, 2010

Knedle sa cokoladom/Chocolate dumplings

Please scroll down for English version


... ili jabukama. Kao deca, obozavali smo ovaj slatkis ali ne i sljive koje su se krile u untrasnjosti... onda je mama pocela da eksperimentise sa punjenjem i ovo su postale nase omiljene knedlice koje danas i sama pripremam :)
Vremenom sam pronasla i ovaj brzinski recept za testo i, od tada, je pripremanje knedli postalo mnogo jednostavnije i brze!


Potrebno:
190 gr krompir pirea iz kese
3 kasike griza
6 dl hladne vode
3 kasike ulja
1 jaje
300 gr brasna
1 kasicica soli

Potrebno za fil:
150 gr cokolade
ili…
2-3 jabuke
secer
cimet


Priprema:
Izmesati u ciniji pahuljice krompira i griz pa preliti sa hladnom vodom. Dodati ulje, jaje, so i brasno pa umesiti testo. Testo istresti na radnu povrsinu posutu brasnom, malo izmesiti pa istegnuti u “rolat”. Rukama umocenim u brasno kidati komade testa (ili ih iseckati nozem) pa u svaki staviti kocku cokolade i dobro umotati da cokolada ne viri iz testa. Treba raditi malo brze jer se testo opusta ako dugo stoji. Spustati knedlice u kipucu vodu i kuvati 10-15 minuta tj. dok ne isplivaju na povrsinu. Kuvane knedle vaditi iz vode i spustati na preprzene prezle, griz, uvaljati u orase ili vec po zelji…
Za fil od jabuka izrendati 2-3 jabuke, poseceriti po zelji i kratko prodinstati. Skinuti s vatre, dodati cimet i ostaviti da se ohladi pa puniti testo.


English version:
Chocolate dumplins

190 gr instant mashed potatoes (potato flakes)
3 tablespoons semolina
6 dl cold water
3 tablespoons vegetable oil
1 egg
300 gr flour

150 g chocolate (milk or dark (semisweet) chocolate)
or 2-3 Apples, sugar and cinnamon to taste

4 tablespoons butter
4-5 tablespoon bread crumbs

In a large bowl combine potato flakes, semolina and salt. Add water, oil, egg and flour. Knead to form soft dough. Remove the dough on the floured table and roll into a salami shape. Using lightly floured hands, take a portion of dough and pat it flat. Place a chocolate cube in the centre of each dough rund. Bring up the sides of the dough around filling and press edges to seal.
Carefully drop the dumpings into the boiling, salted water and cook for 10-15 minutes over medium heat.
Meanwhile, melt the butter in a large frying pan over low heat, add the breadcrumbs and allow them to brown a little.
Drain the cooked dumplings well, put into the crumb mixture and stir gently to coat.

For apple filling… coarsely grate apples, sprinkle sugar an cinnamon over and cook until tender. Let cool.

2 comments:

  1. Interesantno je da i ja testo za njoke i knedle pravim od pirea iz kesice ali tako sto pire skuvam s duplo manjom kolicinom vode od propisane i dodam brasna odokativno, dovoljno da se dobije knedlasto testo. Bez jaja, samo malo soli da ne bude bljutavo. Odlicna ideja za cokoladu, mozda cu da probam.

    ReplyDelete
  2. Predivno izgleda... Pamtim pa pravim :)

    ReplyDelete