Sunday, July 4, 2010

Sve boje cokolade


Cokolada u tri nivoa... tamna, mlecna i bela na jednom mestu! Bez dodatnih biskvita, podloga... znaci krem i samo krem pa ako ste ljubitelj cokolade i kremastih slastica onda je ovo nesto bas za vas :)


Potrebno:
100 gr cokolade za kuvanje
100 gr mlecne cokolade
100 gr bele cokolade
60 ml hladne vode
1 kasika zelatina
5 zumanaca
1/2 dl secera
240 ml punomasnog mleka + 1,5 kasika tecnog margarina (240 ml half and half)
1,2 l slatke pavlake


Priprema:
Obruc kalupa od 23 cm blago premazati uljem pa ga staviti na tacnu (najbolje plasticnu zbog hladjenja u zamrzivacu).
Sve tri vrste cokolade izrendati, u zasebne cinije, pa pripremiti zamenu za half and half (ako je, kao ja, ne mozete kupiti u prodavnici). Znaci, od 240 ml punomasnog mleka oduzeti 2 kasike, a zatim sipati 1,5 kasiku otopljenog margarina. Ostaviti sa strane.
Zelatin preliti vodom i ostaviti da nabubri. Zumanca sa secerom penasto umutiti, miksati oko 5 minuta.
Half and half ili zamenski half and half staviti na ringlu da prokuva. Kad provri, skinuti s vatre i postepeno umesati smesu od jaja i secera pa vratiti ne laganu vatru i mesati oko 3 minuta da se smesa pocne malo zgusnjavati, ali da ne prokuva.
Skinuti masu sa sporeta, dodati nabubrelu zelatinu i dobro izmesati da se istopi. Kuvani krem sipati u posudu za merenje tecnosti pa podeliti u tri cinije, na tri jednaka dela. U svaki deo dodati drugu vrstu cokolade i brzo izmesati da se cokolada istopi. Ako se krem ohladi pre nego sto je cokolada u potpunosti istopljena staviti ga na paru i mesati da se istopi. Ostaviti cokoladne smese da se hlade na sobnoj temperaturi. Povremeno promesati. Smese ce hladjenjem poceti da se stezu.
Nakon hladjenja, umutiti 4 dl slatke pavlake pa dodati cokoladu za kuvanje, dobro izmesati pa dobijeni krem sipati u obruc na tacni. Poravnati tamni deo i staviti tacnu na 15-ak minuta u zamrzivac. U medjuvremenu umutiti novih 4 dl slatke pavlake, dodati mlecnu cokoladu pa lagano izmesati. Staviti smesu preko rashladjenog tamnog dela, poravnati pa vratiti u zamrzivac na jos 15 minuta. Isto uraditi sa preostala 4 dl slatke pavlake i belom cokoladom pa, kad je nanesete na mlecnu cokoladu, vratiti na jos 15 minuta u zamrzivac. Nakon toga prebaciti u frizider (najbolje je ostaviti preko noci), ostaviti par sati da se dobro rashladi i stegne. Zatim, tankim nozem, okruziti izmedju obruca i torte pa otvoriti obruc.
Moze se posluziti takva, a moze se, po zelji, premazati slatkom pavlakom ili slagom.
Tortica se moze otvoriti i nakon hladjenja u zamrzivacu i odmah degustirati ali je mnogo lepsa dobro rashladjena i stegnuta.


 
 

6 comments: