Thursday, August 5, 2010

Cokoladni rolat

Nisam vas jos uvek pocastila za rodjenje mog sincica pa se ovim rolaticem iskupljujem :) Ovo je definitivno rolat broj 1 na nasoj trpezi pa je samim tim i odlican izbor za ovu priliku!!!


Potrebno za biskvit:
6 jaja
6 kasika secera
3,5 kasike brasna
1,5 kasika kakaa

Potrebno za fil:
250 g maslaca (margarina)
100 gr secera u prahu
100 g cokolade
2 jaja
100 gr kristal secera

Potrebno za glazuru:
150 g cokolade
4,5 kasike ulja


Priprema:
Umutiti sneg od belanaca, dodati secer, jedno po jedno zumance i dobro izmiksati. Brasno prosejati sa kakaom pa umesati pazljivo varjacom u smesu od jaja i secera. Sipati u pleh od rerne oblozen papirom za pecenje pa peci na 180 stepeni. Pecen biskvit istresti na kuhinjsku krpu i urolati.
Za fil umutiti jaja sa kristal secerom. Premestiti ciniju sa umucenim jajima u posudu sa kipucom vodom pa skuvati fil na pari. Ostaviti da se ohladi. Nakon toga izraditi maslac sa secerom u prahu, dodati rastopljenu cokoladu, dobro izmiksati pa dodati smesu od jaja i secera i jos malo sve umutiti.
Ohladjen biskvit preseci na pola po duzini (ili ga ostaviti u komadu) pa premazati pripremljeni filom i ponovo uviti u dva manja (ili jedan veci) rolatica. Rolatice i spolja premazati tankim slojem fila pa ostaviti u frizideru da se dobro rashlade ili ih staviti na kratko u zamrzivac.
Na laganoj vatri istopiti cokoladu sa uljem, ali paziti da ne prokuva pa lagano preliti rasladjene rolatice (rolat).Ostaviti da se glazura stegne pa, po zelji, ukrasiti sa malo bele cokolade.

Na slici je jedan veliki rolat tj. nisam presecala biskvit na dva dela kako bi dobila dva manja rolatica iako, moram priznati, manji rolatici jos privlacnije izgledaju.
U originalnom receptu u fil se dodaju sveza jaja koja izbegavam, ali ako niste uplaseni od salmonele to ce uveliko olaksati posao :)





12 comments:

  1. :))) Moram priznati da mi se svidja tvoja verzija sa filom koji se priprema na pari, vrlo lepo izgleda na slicicama i drago mi je da je ovaj rolatic bio izbor za ovako posebnu i radosnu priliku...jos jednom sve najlepse tebi i tvojima!;))) puse

    ReplyDelete
  2. Prekrasan rolat:)))
    Znači li to pun pogon, već:)) Polako, odmaraj se, uživaj u svakom trenutku,... sve tako brzo prođe.. djeca brzo rastu:)))

    ReplyDelete
  3. čokoladno je uvijek dobro, odličan ti je rolat

    ReplyDelete
  4. Iskrene čestitke na pridošlici. Bebiron će morati malo da bude na mleku pre nego što proba sve ove divne recepte.
    Dopada mi se fil na pari...čokolada odlična, kao i dekoracija.

    ReplyDelete
  5. Čokolada na sve strene. Odlično izgleda. Volim fil na pari... Pozdrav :)

    ReplyDelete
  6. Probajte obavezno... odlican je!!!
    Snjezo daleko je to od punog pogona... mama je jos uvek tu pa odradjuje skoro sve poslove a ja se tek pomalo promuvam po kuhinji :)))
    Jelena hvala ti! Nadam se da ce jesti bar za nijansu bolje nego njegov brat :)
    mignonne, hvala ti na ovoj divoti!!! Kiss

    ReplyDelete
  7. Epa hvala što si nas počastila ovakvom lepotom. Predivan je!!!

    ReplyDelete
  8. CESTITAM OD SRCA DRAGA MIHAELA NA SINČIĆU ! Imam i ja jednog malog anđela od 8 meseci :-)))) ! Uživaj u njemu a mi ćemo u tvojim divnim receptima! Rolat je savršen! Veliki pozdrav !

    ReplyDelete
  9. Čestitke na sinčiću, prekrasna bebica. U tvom postu sa sretnom vijesti pisala sam komentar koji je nestao jednim pogrešnim klikom. Želim mu sve najbolje u životu zajedno sa vama.
    Rolat je prekrasan, pravi kvalitetni čokoladni rolatić.

    ReplyDelete
  10. Hvala puno devojke! Uzivajte u rolaticu :)))

    ReplyDelete
  11. Onakav dečko definitivno zaslužuje rolat ovog kalibra! ODLIČAN! :)

    ReplyDelete