Wednesday, November 16, 2011

2. blogorodjendan, slatke sufnudle i kuglof

Sufnudle nisam ni pravila ni jela, sigurno ima, vise od godinu dana. Nemam ni neki ustaljen recept za ove valjuske, pravim ih otprilike pa kako kad ispadnu. A kako pouzdanih recepata, na bilo koju temu, nikad nije na odmet odlucila sam da prvi isproban recept sa Aninog bloga budu upravo sufnudle.

Naredna dva meseca, blogerke iz celog sveta, a (u najvise slucajeva) sa prostora bivse Jugoslavije motace se po Aninoj kuhinji u okviru igrice FBI rukavice, koju je osmislila mamajac.
Ana, sem sto fino kuva pravi i bozanstvene fotografije pa je pravi melem za oci navratiti u njen kutak.


Sufnudle pravljene po ovom receptu bile su, iz vise razloga, novina za mene. Po prvi put sam prezle przila "na suvo" i, iako sam verovala da ce malo krckati pod zubima, to se nije dogodilo. Lepo su se obavile oko vlaznih sufnudli i nedugo zatim omeksale tako da je bilo, cak manje, rasipanja nego po mom ustaljenom nacinu przenja prezli na vecoj kolicini ulja. Drugo, po prvi put sa dodala vanili secer direktno u prezle i, moram priznati da mi se mnogo dopao taj sistem. Odlucila sam se za bourbon vanilu pa je ceo dozivljaj vanile bio jos kompletniji.


Ana, hvala na finom recepticu :)

Pre otprilike desetak dana La casa de vainilla napunila je dve godine pa vas, u to ime, castim nasim omiljenim kuglofom. Nadam se da necete zameriti, ali u haosu izmedju krecenja, busenja i brusenja nije bilo bas mnogo vremena za pripremanje neke fine, kremaste tortice.  Popravicemo za treci rodjendan ;)

Uskoro prelazim na novu adresu ali vise o tome u sledecem postu :)


Kuglof
Potrebno:
250 gr maslaca ili margarina
300 gr secera
1 vanili secer
5 jaja
1,5 dl mleka
400 gr brasna
1 prasak za pecivo
100 gr orasa (lesnika)
1 kasika kakaa


Priprema:
Izmiksati omeksali maslac (nije veliki probelm ni ako je direktno iz frizidera) sa secerom i vanili secerom. Dodati jedno po jedno jaje, zatim mleko i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo. U ujednacenu smesu dodati mlevene orase (lesnike), dobro izmesati pa podeliti na dva dela. U jednu polovinu dodati kakao i fino izmesati da se sve lepo oboji.
Kalup za kuglof podmazati maslacem, posuti prezlama pa naizmence stavljati kasiku svetle i kasike tamne smese. Sledeci red stavljati braon smesu na zutu, a zutu na braon ili sve to preskociti i sipati obe smese u pleh a zatim izmesati drvenim stapicem ili viljuskom da se malo prosaraju.
Peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Orase (lesnike) mozete preskociti ukoliko niste ljubitelj istih ili ih, iz nekog drugog razloga, ne upotrebljavate. 


25 comments:

  1. Cestitke za tvoj Blogo-rodjendan.
    Sufnudle zvuce jako zanimljivo...

    ReplyDelete
  2. Kao prvo cestitam.Dve godine na blogu kao sto svi znamo broje cduplo;)

    Sufnudle sam sad skoro i ja napravila posto me neko podsetio na njih:)
    Suepr su ti sipale;0

    p.s. Kod mene na blogu do 23 Novembra nagrada za pobediti.Svi su dobrodosli:)

    ReplyDelete
  3. Čestitam od srca i želim još puno, puno postova u nadolazećim godinama.
    Kao mala kolače bez kreme nisam voljela, ali to se je promijenilo, tim' više što moj muž jako voli upravo takve kolače jer veli da su mu savršeni uz prvu jutarnju kavu!

    ReplyDelete
  4. Čestitke na blogorođendanau. Krasna kuglof.

    ReplyDelete
  5. Čestitam blogorođendan! Divne slike,a kuglof volim u svakoj varijanti.

    ReplyDelete
  6. krasne kreacije iz tvoje kuhinje, i čestitam ti na blogorođendanu, radujem se tvojim budućim receptima i lijepo je opet gledati tvoje fotke i čitati postove :)

    ReplyDelete
  7. Cestitam na blogorodjendanu! Zelim ti jos mnogo divnih recepata i da budu sto cesci:)
    Kuglof deluje jako socno i slazem se sa Κάθαρσις, ovakav slatkis uz prvu jutarnju kafu je idealan.

    Hvala na isprobavanju sufnudli, prekrsano su ispale!

    ReplyDelete
  8. Čestitike za tvoj blogorođrndan a kuglof je prekrasan.

    ReplyDelete
  9. Srećan blogorođendan. Ja pre neki dan napravila šufnudle i sama ih pojela, ovi moji ne vole. Potrošila teglu džema na njih, ja baš ne umem da se umerim kad je o tome reč.

    ReplyDelete
  10. Sretan rodjendan i jos puno takvih ti zelim ovdje. Krasne su ti fotice!

    ReplyDelete
  11. Draga sretan ti 2. blogorođendan!:) I šufnudle i kuglov djeluju jako ukusno!
    Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  12. svako malo i neki blog ima rođendan. Sretan blogorođendan i tebi!! kuglof je divan!!

    ReplyDelete
  13. Draga mnoja, sretan ti blogorodjendan i zelim ti jos punooo lepih i kreativnih receptica, hvala i na finom posluzenju!:))) p.s. moracu da isprobam te sufnudle, kako me samo mamite sa njima!;D

    ReplyDelete
  14. Srećan rođendan, divno izgledaju......

    ReplyDelete
  15. Čestitam ti blogo-rođendan !! I želim da bude još puno lijepih blogo-rođendana i odličnih recepata i slikica koje sa nama dijeliš.
    Sufnudle si super pripremila, a kuglof je odličan !
    Zanima me što nam spremaš na novoj adresi, čekamo.... :)

    ReplyDelete
  16. Draga moja Mihaela, neka ti je sa srecom drugi blogorodjendanac! Zelim ti jos puno rodjendana lepih recepata i da se jos dugo druzimo! Jedva cekam da vidim kako ce to sve izgledati na novoj adresi.

    Kuglof izgleda bas divno i socno. Ne pravim kuglofe, ali sad me bas mami da isprobam ovako nesto. Lici mi na neku finu strudlicu sa orasima.

    Sufnudlice su ti isto super ispale!

    ReplyDelete
  17. Čestitam na blogorođendanu. Šufnudle su odlične!

    ReplyDelete
  18. Srecan blogorodjendan i jako mi se dopada kuglof. Zaista na prvi pogled izgleda ukusno:) Sufnudle su i na mom spisku:)

    ReplyDelete
  19. Srecan blogorodjendan!!!Slicno pravim kuglof,pa znam da je ukusan!!Poz

    ReplyDelete
  20. Cestitam jubilej!!! :) Nadam se da ces imati vise vremena za blog kad se sve te majstorije zavrse... :)

    ReplyDelete
  21. sretan blogorođendan i nek ih je još puno puuuno! šufnudle su i mene privukle, a kuglof izgleda odlično. mekano, sočno...

    ReplyDelete