Thursday, August 19, 2010

Domaci Mascarpone sir/Homemade Mascarpone chesee

Please scroll down for English version

Niko nece primetiti razliku izmedju ove kucne varijante poznatog italijanskog sira i mnogo skuplje kupovne varijante! 


Potrebno:
500 ml slatke pavlake
15 ml soka od limuna (oko 1/2 limuna)


Priprema:
Slatku pavlaku zagrevati na laganoj vatri do 80-82 stepeni (otprilike do tacke kljucanja, ali ne sme da prokuva). Kad dostigne zeljenu temperaturu sipati sok od limuna, promesati jos minut na vatri pa skloniti sa strane. Ostaviti da se samo malo prohladi pa prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga premestiti u frizider na 24 sata.
Sutradan malo zgusnutu smesu sipati u cediljku na gazu i ostaviti u frizideru jos 24 sata da se dobro iscedi. Smesa se ne sme stiskati vec samo cekati da se sama iscedi.
Nakon 24 sata cedjenja sir je spreman za dalju upotrebu. Od ove kolicine slatke pavlake dobije se oko 250 gr mascarpone sira.


Original recept


English version:
Homemade Mascarpone chesee
(recipe adapted from here)

for 250 gr of mascarpone cheese:
500 ml heavy cream
15 ml fresh lemon juice

Heat cream in a heavy saucepan to 80-82 degrees C over medium-low heat (do not boil). Add the lemon juice and continue heating for one minute.
Remove from the heat, cover with plastic wrap and let it cool on room temperature. Once cooled completely, put in the refrigerator for 24 hours.
Then, line a colander with 2-3 layers of cheesecloth. Put in the refrigerator and let drain for 24 hours.

15 comments:

  1. ЈА узети у обзир рецепт Хвала.. Беситос!

    (Tomo nota de la receta.
    Gracias. Besitos!!!)

    ReplyDelete
  2. naletela sam i ja na ovaj recept i odusevila sam se....samo jos da nabavim gazu!

    ReplyDelete
  3. svaka čast.. ja nemam živaca za ovo :)

    ReplyDelete
  4. imam i ja taj recept ali još se nisam usudila da isprobam, morat ću jer sam čula da je stvarno odličan a sad vidim i od tebe preporuku

    ReplyDelete
  5. I ja se sve kanim da napravim taj cuveni maskarpone sir ali nikako ! Ovaj recept mi deluje oslican pa kad ga isprobam javljam rezultate ! POzdrav!

    ReplyDelete
  6. Hvala na ovom receptu....Mascarpone je kod nas (Australija) skup kao "Svetog Petra Maslo" Nemam pojma sta to znaci , moji roditelji su tako govorili za nesto izuzetno skupo ;-)

    ReplyDelete
  7. María Alonso recomendar! Un excelente!!! Besitos
    Devojke sir je stvarno odlican, treba samo voditi racuna da pavlaka ne prokuva.
    Jelena, ja koristim decju pamucnu pelenu (nekoristenu naravno), odlicno zavrsava posao :)

    ReplyDelete
  8. Predivno, recepti, blog, sve mi se sviđa!
    Vi ste prava umjetnica.
    Veliki pozdrav iz Hrvatske, Zondra Art

    ReplyDelete
  9. ZondraArt vase reci ulepsale su mi dan :))) Hvala od srca!!!

    ReplyDelete
  10. Evo gaaa.. našla sam ga.. :D
    I reci, kakav ti je okusom, za razliku od kupovnog mascarponea?
    Jesi li radila mascarpone za svoj tiramisu cupcakes??

    ReplyDelete
  11. Meni se mnogo dopada i skoro da se ne razlikuje od originala. Pravila sam ga par puta i posle pripremala razne slatkise s njim i nisam primetila nikakvu razliku u ukusu (i tiramisu cupcakes sam pravila sa ovom domacom varijantom). Pazi samo da ti ne prokuva jer onda izgleda kao da ima neke grudvice. Mnogo je jednostavno pa najbolje da isprobas sa manjom kolicinom slatke pavlake i vidis kakvi su tvoji utisci :)

    ReplyDelete