Friday, May 28, 2010

Zagorske strukle

Evo i mojih prvih strukli!!! Prvih, u svakom smislu te reci... prvi put ih pravim i prvi put ih degustiram :)
Meni je priprema strukli oduvek izgledala kao dug i mukotrpan posao u kojem uspeh nije bas svaki put zagarantovan. Medjutim... da sam znala koliko je ovo jednostavno i fino odavno bi se nasle na nasem stolu:)))
Ovo je moja ulaznica za FBI rukavice, igricu koju je osmislila mamajac a u okviru koje ovaj mesec istrazujemo blog In T&T kitchen.


Potrebno za testo:
250 gr brasna
pola kasicice soli
1 jaje
1 kasika ulja
100 ml mlake vode

Fil:
500 gr svezeg sira
100 ml kisele pavlake (milerama)
soli po ukusu
1 jaje
ulje
slatka ili neutralna pavlaka (meni je otislo oko 1,5-2 dl)


Priprema:
U ciniju sipati brasno, dodati so, jaje, ulje i vodu pa zamesiti mekse, ali pomalo zilavo testo. Oblikovati polulopticu, malo je spljostiti, premazati uljem i ostaviti da miruje oko 30 minuta.
Na sto staviti stolnjak, posuti brasnom, staviti testo na sredinu pa razviti oklagijom. Dalje nastaviti lagano vuci rukama dok ne dobijete tanku koru (a moze slobodno ostati i malo deblja).
Izmesati sastojke za filovanje pa ih namazati na jednu polovinu kore. Ostatak kore poprskati uljem, pa pomocu stolnjaka, zaviti strudlicu.
Rubom tanjura seci savijacu na komade duzine 7-7,5 cm.

Secenje

Isecena strukla

Pristaviti vodu u dubljoj serpi i posoliti. Kad provri spustiti sve strukle istovremeno (ja sam ih slozila na tanjir i onda na brzinu, jednu po jednu, ubacila u vodu). Kad isplivaju na povrsinu kuvati ih 2-3 minuta.
Kuvane strukle sloziti u vatrostalnu ili keramicku posudu, preliti slatkom ili neutralnom pavlakom (prelila sam slatkom pavlakom tako da sve strukle budu prekrivene tecnoscu, meni je otislo oko 2 dl pavlake) pa zapeci na 200 stepeni oko 30-40 minuta.
Mogu se servirati i preprzene na maslacu i prezlama.

Moja kora za strukle ostala je malo deblja (namerno) jer sam kontala da ce mi biti previse fila (sto ne volim) i nama se bas tako dopalo... bilo je dovoljno nafilovano, ali je bilo i sasvim dovoljno testa. Ukoliko vise volite punooo sira, obavezno razvucite testo malo tanje.





11 comments:

  1. Jako mi se dopada kako su ti ispale. Imala sam priliku da probam strukle u Koprivnici i bile su mi WOW, i moj utisak je da testo za strukle treba da bude deblje nego ono na sta smo mi navikli kad je recimo gibanica u pitanju.

    Hvala na ucescu i veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  2. Svaka čast. Ja ću te štrukle praviti za jedan drugi post. Veoma mi se dopadaju i tvoje i Tadejine.

    ReplyDelete
  3. Uh svaka čast koliko volim štrukle nikad ih ne pravima li mislim da se treba i u to upustiti,

    ReplyDelete
  4. Stvarno odlično izgledaju, još ako je prvi put..fenomenalno! Bravo!

    ReplyDelete
  5. Hvala devojke! Za mene je ovo nesto novo i potpuno drugacije i definitivno "usvajam" ovaj recept :)))

    ReplyDelete
  6. Mmmmm... fantasticno si ih napravila! Svaka cast :)

    ReplyDelete
  7. Prekrasno su ti ispale, kao mali praščići :), baš kak treba biti! I ja volim da je tijesto deblje, mene zato tanko razvlačenje tijesta osim kao vještina ne impresionira, jer ja ionako volim deblja, mekša i sočnija tijesta. Hvala ti puno na isprobavanju i drago mi je da ste zadovoljni. :)

    ReplyDelete
  8. ja jednostavno obožavam štrukle. super su ti ispale

    ReplyDelete
  9. maslinka, ovo je stvarno mmmmmm :)
    Shangri La Food, od sad ih i ja definitvno obozavam :)))
    Tadeja, da sam znala kako su dobre odavno bi ih mesila... hvala ti na korektnom i odlicnom receptu!!!

    ReplyDelete
  10. Uh, jako su si ih fino napravila, i sad kada gledam fotkice tako bih se rado posluzila...!;)))

    ReplyDelete
  11. Od ove ture nemam s cim da te ponudim, zovem sledeci put :)))

    ReplyDelete