Tuesday, December 21, 2010

Glazirana sargarepa/Glazed Carrots

Please scroll down for English version

Ne znam da li samo meni izgleda kao da dani lete? Ne mogu verovati da smo vec na kraju decembra... pa cini mi se kao da je juce bio 1. u mesecu.
Juce, uz jutarnju kaficu, skontam da je ostalo samo jos par dana za ovomesecne igrice, a ja nista nisam pripremila za Ajme, koliko nas je, igricu koju je osmislila Snjezana. Nas domacin iliti host resio je da se ovaj mesec pozabavimo sargarepom i paskanatom i zaista sam toliko toga planirala da napravim ali eto nije se dalo :(
Ove sargarepe nam se dopadaju a pritom se i brzo spremaju tako da nije bilo dvoumljenja sta ce biti moja ulaznica za ovaj mesec ;)
Sargarepa je jos lepsa ako se nakon glaziranja zapece u rerni, a najlepse su ako uspete da se docepate mladih sargarepica ;)


Potrebno:
4 srednje sargarepe
2 kasike maslaca
2 kasike secera ili meda
nana ili majcina dusica, po zelji

Priprema:
Oljustiti i oprati sargarepu. Iseci na sitnije komade pa kuvati u slanoj vodi dok ne omeksa. Ocediti.
Istopiti maslac sa medom ili secerom, ubaciti iscedjene sargarepe i kratko promesati da se sargarepe uvaljaju u smesu ili ostvaiti malo duze da blago porumene.
Po zelji dodati kasicicu seckane nane ili majcine dusice.



English version:
Glazed Carrots
(recipe adapted from here)

Ingredients:
4 medium carrots
2 tablespoons butter
2 tablespoons sugar or honey
mint or thyme, optional

Preparation:
Wash and scrape carrots. Cook in boiling salted water until tender. Drain. Cut in slices. Melt butter. Add sugar. Add carrots. Cook until slightly browned and glazed. Add a teaspoon of chopped fresh mint leaves or thyme to the butter and sugar mixture, if desired.


10 comments:

  1. Lovely.... and my best whishes for you and your family.

    Kises

    ReplyDelete
  2. Hehehehe skroz medeno i ukusno izgledaju!

    ReplyDelete
  3. kakva krasna boja mrkve, svidja mi se!

    ReplyDelete
  4. Mrkvu volim u svakom obliku, a glazirana mi je posebno draga. Ovo je zbilja izvrsno jelo. :)
    Slažem se sa Sweet Corner po pitanju boje mrkve, zbilja je prekrasna. :)

    ReplyDelete
  5. I ja volim mrkvicu,a tebi je odlično ispala, divne boje! :)

    ReplyDelete
  6. Super jednostavno a opet super genijelano..

    da.. i meni leti vrijeme.........

    ReplyDelete
  7. Probala sam ovaj odličan i ukusan recept!
    Od srca ti želim ugodne blagdane i Sretnu Novu godinu!
    Pusa, Zondra Art

    ReplyDelete
  8. fino i jednostavno :) obožavam mrkvu na što jednostavnije!
    I meni su dani tako proletjeli, da sam mislila ne sudjelovat, no danas sam našla jako zanimljiv recept s mrkvom...

    ReplyDelete
  9. pravim ovakvu mrkvu uglavnom za thanksgiving ali s drugacijim zacinima, svidja mi se prijedlog s mentom, svakako cu isprobati

    ReplyDelete