Pustite film, okupite svoje najdraze oko sebe i svi zajedno navalite na ove slane grickalice :)
Potrebno:
250 gr margarina
1 kasika masti
20 gr kvasca
200 gr mleka
1 kasicica secera
2-3 kasicice soli
2 jaja
oko 600 gr brasna
susam
lanene semenke
Izmrviti kvasac u mleko sa 1 kasicom secera, 1 kasicicom soli i malo brasna. Ostaviti 5 minuta da se zapeni.
Penasto umutiti margarin i mast, dodati 1 jaje, 1 zumance, 1-2 kasicice soli, aktiviran kvasac i oko 600 gr brasna. Umesiti mekse testo.
Veliki pleh obloziti papirom za pecenje.
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Razviti testo na brasnom posutoj radnoj povrsini pa modlicom za perece iseci oblike. Sloziti perece u pripremljen pleh, premazati belancem, posuti susamom ili lanenim semenkama i peci dok ne porumene.
Pretzels
(recipe adapted from here)
Ingredients:
250 g margarine
1 tablespoon pork fat
20 g yeast
200 gr milk
1 teaspoon sugar
2-3 teaspoons salt
2 eggs
about 600 g flour
about 600 g flour
sesame
flaxseed
Preparation:
Dissolve yeast, 1 teaspoon sugar, 1 teasppon salt and little flour in 200 gr lukewarm milk. Let stand about 5 minutes.
Whisk butter and pork fat. Add 1 egg, 1 egg yolk, 1-2 teaspoons salt, dissolved yeast and about 600 gr flour.
Line baking sheet with parchment paper.
Preheat oven to 200 degrees C.
Roll out dough on floured surface. Cut into shapes with pretzel cutter. Place pretzels on prepared baking sheet. Brush with egg white, sprinkle with sesame or flaxseed
and bake until golden brown.
Odličan recept,još malo pivice i to je to!
ReplyDeletePusa i lijep pozdrav.
Preslatke!
ReplyDeleteČesto ih pravimo kod nas! odlično!
ReplyDeleteDivno izgledaju! Zapisat ću, tih receptića uvijek treba za neka mala večernja druženja uz čaj! Pusa!
ReplyDeleteSuper su!
ReplyDeleteJa ih radim sa dodatkom kackavalja.
Prelepi su, rado bi ih grickala sa što više susama...
ReplyDeleteJako mi se svidjaju ovi pereci i dugo zagledam slicne receptice ali nikako da "naletim" na kalup za njih. Mislim da cu se uskoro "baciti" u stvarnu potragu za njima.
ReplyDeleteBas su ti super ispali..ja ih obozavam!
ReplyDeleteWonderful recipe for pretzel! I like this better because it's no salty. This is great for snack. Thank you for Sharing! Cheers!
ReplyDeletePereci su kao klonirani koliko su savršeni. Ma nema šanse da ih radim: em sjediš pred TV, em se debljaš perecima! Uf, uf!
ReplyDeleteDavno ih nisam pravila a i modlu sam zagubila. Jeste, baš su fine kao grickalice i zarazne!
ReplyDeleteMnogo su ti lepe!
ReplyDeleteJoj kako su prekrasne. Nažalost nemam modlicu za perece ali sigurno bi ovo tijesto bilo ukusno i u obliku krekera. Jako mi se sviđaju. :)
ReplyDeleteDa, to je jedna od "onih" grickalica koju kao stavis na sto da stoji da se neko posluzi kad dodje, ali se uglavnom samo ukucani sjate na ciniju i ne odustaju dok je ne isprazne :)
ReplyDeletesigurno su jedno 1000000 x bolji od kupovnih.. baš me mame sa slike
ReplyDeletei ja ih volim, baš su ti odlične
ReplyDeleteSudeci prema broju komentara ispred mene, da je u pitanju brzina ko ce pre do pereca, ja bih zatekla praznu činiju;) Prelepe su ti fotke i jako mi se svidja kako si ovo upakovala:)
ReplyDeleteZa mene nema ni cinijice, otisla Nale da dopuni lol
ReplyDeleteDivne su perece, bas onakve kakve najvise volim :-*
Fantastično!
ReplyDeletePredivni su draga.
ReplyDeletesavršeni pereci !
ReplyDeletenego, nema u sastojcima brašna pa gledam kako ovakvi pereci bez brašna ;)) a i zanimao me omjer brašna i masnoće. Ok, našla sam brašno u postupku i moram priznati da mi se i omjer i sve ostalo jako sviđa. Idealna grickalica. Izgledaju prekrasno !!
Hvala devojke :)
ReplyDeleteBranka, hvala sto mi skrenu paznju ;) Uopste nisam primetila da nisam navela brasno u sastojcima... sad je i to ispravljeno :)