Wednesday, December 8, 2010

Perece/Pretzels

Please scroll down for English version

Pustite film, okupite svoje najdraze oko sebe i svi zajedno navalite na ove slane grickalice :)



Potrebno:
250 gr margarina
1 kasika masti
20 gr kvasca
200 gr mleka
1 kasicica secera
2-3 kasicice soli
2 jaja
oko 600 gr brasna
susam
lanene semenke


Priprema:
Izmrviti kvasac u mleko sa 1 kasicom secera, 1 kasicicom soli i malo brasna. Ostaviti  5 minuta da se zapeni.
Penasto umutiti margarin i mast, dodati 1 jaje, 1 zumance, 1-2 kasicice soli, aktiviran kvasac i oko 600 gr brasna. Umesiti mekse testo.
Veliki pleh obloziti papirom za pecenje.
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Razviti testo na brasnom posutoj radnoj povrsini pa modlicom za perece iseci oblike. Sloziti perece u pripremljen pleh, premazati belancem, posuti susamom ili lanenim semenkama i peci dok ne porumene.


English version:
Pretzels
(recipe adapted from here)

Ingredients:
250 g margarine
1 tablespoon pork fat
20 g yeast
200 gr milk
1 teaspoon sugar
2-3 teaspoons salt
2 eggs
about 600 g flour
sesame
flaxseed

Preparation:
Dissolve yeast, 1 teaspoon sugar, 1 teasppon salt and little flour in 200 gr lukewarm milk. Let stand about 5 minutes.
Whisk butter and pork fat. Add 1 egg, 1 egg yolk, 1-2 teaspoons salt, dissolved yeast and about 600 gr flour.
Line baking sheet with parchment paper.
Preheat oven to 200 degrees C.
Roll out dough on floured surface. Cut into shapes with pretzel cutter. Place pretzels on prepared baking sheet. Brush with egg white, sprinkle with sesame or flaxseed
and bake until golden brown.

22 comments:

  1. Odličan recept,još malo pivice i to je to!
    Pusa i lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Često ih pravimo kod nas! odlično!

    ReplyDelete
  3. Divno izgledaju! Zapisat ću, tih receptića uvijek treba za neka mala večernja druženja uz čaj! Pusa!

    ReplyDelete
  4. Super su!
    Ja ih radim sa dodatkom kackavalja.

    ReplyDelete
  5. Prelepi su, rado bi ih grickala sa što više susama...

    ReplyDelete
  6. Jako mi se svidjaju ovi pereci i dugo zagledam slicne receptice ali nikako da "naletim" na kalup za njih. Mislim da cu se uskoro "baciti" u stvarnu potragu za njima.

    ReplyDelete
  7. Bas su ti super ispali..ja ih obozavam!

    ReplyDelete
  8. Wonderful recipe for pretzel! I like this better because it's no salty. This is great for snack. Thank you for Sharing! Cheers!

    ReplyDelete
  9. Pereci su kao klonirani koliko su savršeni. Ma nema šanse da ih radim: em sjediš pred TV, em se debljaš perecima! Uf, uf!

    ReplyDelete
  10. Davno ih nisam pravila a i modlu sam zagubila. Jeste, baš su fine kao grickalice i zarazne!

    ReplyDelete
  11. Joj kako su prekrasne. Nažalost nemam modlicu za perece ali sigurno bi ovo tijesto bilo ukusno i u obliku krekera. Jako mi se sviđaju. :)

    ReplyDelete
  12. Da, to je jedna od "onih" grickalica koju kao stavis na sto da stoji da se neko posluzi kad dodje, ali se uglavnom samo ukucani sjate na ciniju i ne odustaju dok je ne isprazne :)

    ReplyDelete
  13. sigurno su jedno 1000000 x bolji od kupovnih.. baš me mame sa slike

    ReplyDelete
  14. i ja ih volim, baš su ti odlične

    ReplyDelete
  15. Sudeci prema broju komentara ispred mene, da je u pitanju brzina ko ce pre do pereca, ja bih zatekla praznu činiju;) Prelepe su ti fotke i jako mi se svidja kako si ovo upakovala:)

    ReplyDelete
  16. Za mene nema ni cinijice, otisla Nale da dopuni lol

    Divne su perece, bas onakve kakve najvise volim :-*

    ReplyDelete
  17. Predivni su draga.

    ReplyDelete
  18. savršeni pereci !
    nego, nema u sastojcima brašna pa gledam kako ovakvi pereci bez brašna ;)) a i zanimao me omjer brašna i masnoće. Ok, našla sam brašno u postupku i moram priznati da mi se i omjer i sve ostalo jako sviđa. Idealna grickalica. Izgledaju prekrasno !!

    ReplyDelete
  19. Hvala devojke :)
    Branka, hvala sto mi skrenu paznju ;) Uopste nisam primetila da nisam navela brasno u sastojcima... sad je i to ispravljeno :)

    ReplyDelete