Saturday, December 25, 2010

Kokos sutlijas/Coconut Rice Pudding

Please scroll down for English version

Pre mnogo, mnogo godina Norvezani su verovali da je Deda Mraz ustvari kucni vilenjak ili tacnije prevedeno vilenjak ambara. Njihov Deda Mraz nije imao nikakve veze sa Bozicem i darivanjem i nije imao nikakve slicnosti sa Deda Mrazom kakvog danas poznajemo. Opisivali su ga kao malenog coveculjka, ne veceg od konjske glave, duge brade i sive odece sa crvenom kapicom. Verovali su da moze biti od velike koristi na farmi, zastiti zivotinje i domacine ali za uzvrat treba lepo da ga nahrane na Badnje vece. S druge strane, ako obrok izostane, bojali su se njegovog neraspolozenja i gneva te pakosti koje je, navodno, pravio kako bi se osvetio i naskodio domacinima i njihovim zivotinjama. I tako je stotine i stotine godina ovaj coveculjak proveo kao vilenjak domacinstva da bi se, konacno, 1800-tih godina izmesao sa americkim verovanjem i Norvezani su dobili svog debelog dedicu u crvenom odelu kakvog danas poznaje ceo svet.


Postoji jedna prica, iz starih vremena, o devojci koja je stavila parce margarina u ciniju a zatim je napunila sutlijasem (sutlijas se ovde servira uz parce margarina, malo secera i cimeta). Deda Mraz je iz besa, jer nije nasao maslac, ubio najbolje krave u tom domacinstvu a zatim, kad ga je pronasao na dnu cinije, sazalio se na sirotu devojku i nabavio im najbolje krave sa susednog imanja :) Verovalo se cak da Deda Mraz ima natprirodne moci i da postale nevidljiv kad svoju crvenu kapu okrene naopako.
Postoji jos milion ovakvih pricica iz starih dana dok se u danasnje vreme deci, oko Bozica, servira crtani film o Deda Mrazu koji je na put krenuo gladan pa ga valja nahraniti kako bi skupio energiju za nastavak svog putovanja. Bilo kako bilo i u sta god da veruju, interesantno je da i danas 350 000 Norvezana iznosi cinijicu sa sutlijasom na Badnje vece. Poslednja istrazivanja pokazuju da 75 000 ljudi to cini svake druge godine.
Nisam uspela iskopati kakva je veza izmedju Bozica i sutlijasa (iako verujem da je to ostalo iz vremena siromastva), ali i danas 4 od 10 Norvezana jedu sutlijas na Badnje vece, a svaki treci covek u zemlji jede ga bar tri puta u decembru.
Inace, u Norveskoj, najveci akcenat je na proslavi Badnje veceri. Tada se, za razliku od nasih obicaja, ljudi goste i caste na bogatoj trpezi, okupljaju porodicu i razmenjuju poklone.  Za sam Bozic nema preteranih obicaja, pretezno se, u krugu najuze porodice, rascicava trpeza od prethodnog dana, prepricavaju price ili se odlazi u setnju.

Svima Vama koji danas proslavljate Bozic zelim svako dobro i ugodne trenutke u krugu vasih najmilijih!
Merry Christmas!!!


Potrebno:
1 dl pirinca
2 dl vode
prstohvat soli
400 ml kokosovog mleka
1 dl punomasnog mleka
3-4 kasike secera
cimet
proprzeno kokosovo brasno

Priprema:
Prokuvati vodu sa malo soli. Dodati pirinac i kuvati dok sva voda ne ispari. Zatim umesati kokosovo mleko, punomasno mleko i secer. Kuvati na laganoj vatri, povremeno mesajuci, dok se ne zgusne. Posuti cimetom i proprzenim kokosovim brasnom.

Ovaj sutlijas nastao je kao rezultat mnogih slicnih recepata koje sam pronasla na internetu. U vecini recepata, koje sam pogledala, kokosovo mleko ide u manjoj kolicini a ostatak nadoknadjuje punomasno mleko, dok je kod mene obrnuto.


English version:
Coconut Rice Pudding

Ingredients:
1 dl rice
2 dl water
Pinch of salt
400 ml coconut milk
1 dl whole milk
3-4 tablespoons sugar
cinnamon
toasted coconut flakes

Preparation:
Boil water with pinch of salt. Add rice and cook until until water evaporates. Then, add coconut milk, whole milk and sugar. Simmer, uncovered, over medium low heat, stirring frequently, until thickened. Garnish with cinnamon and toasted coconut flakes. 

15 comments:

  1. Predivno si ovo napisala, i ja obozavam sutlijas koji si ti naprvaila jako elegantno.
    Srecni Praznici tebi i tvojoj porodici!

    ReplyDelete
  2. Divan recept - pravi zimski. Hvala na prici o Djedu Mrazu. Sretan Bozic!

    ReplyDelete
  3. Divan recept !! :-) savršeno izgleda!!

    ReplyDelete
  4. Ja se ipak i dalje malo plašim Deda Mraza... :)

    Nikad mi nije palo na pamet da sutlijaš pripremim sa bilo čim osim sa kravljim mlekom a tek mi nije palo na pamet da razmislim odakle nam je on došao... :/ Volim kad ovako nešto lepo saznam sa jednog od omiljenih blogova :)

    ReplyDelete
  5. Interesantno je vidjeti sta ljudi jedu za Bozic na nekoj drugoj strani svijeta. Lijepa prica....Kokosovo mlijeko i riza mora biti dobro!

    ReplyDelete
  6. Baš zanimljiva priča o djedici za kojeg smo navikli da je dobroćudan i da dijeli poklone. Eto, kako Amerika ima utjecaja na cijeli svijet. :) Sve najbolje za blagdane, a sigurna sam da se djed ne bi bunio da ga dočeka ovaj fini desertić :)

    ReplyDelete
  7. Odličan i zanimljiv post, baš sam guštala čitati ga. Obožavam etnologiju i ovkve priče me oduševljavaju. :)
    Ja volim rižu na mlijeku i mislim da bi svaki Djed Mraz morao biti zadovoljan s ovakvom poslasticom. :)
    Sretan Božić tebi i tvojoj obitelji draga. :)

    ReplyDelete
  8. Krasna priča, sugurno ću ju zapamtiti, interesantno i baš zanimljivo....a rižu obožavam.
    Slikica predivna!

    ReplyDelete
  9. Divna prica! Bas sam juce pravila nesto slicno..(fotkala sam pa cu staviti)

    Srecni praznici :)))

    ReplyDelete
  10. Predivan post! Tebi i tvojoj porodici želim sretne praznike!

    ReplyDelete
  11. Divna priča i drugačiji običaji a opet tako lijepi,sve najljepše za praznike.

    ReplyDelete
  12. Maravillosa recetas
    Feliz Navidad !!!!

    www.lasguisanderas.com

    ReplyDelete
  13. Zgodna priča, volim pročitati i naučiti nešta novo. A volim i sutlijaš. Ajme gladna sam :)

    ReplyDelete