Wednesday, December 15, 2010

Vencici sa kackavaljem/Cheese wreaths

Please scroll down for English version

U poslednje vreme prepolovila sam pripremu slanih peciva i ostalih grickalica. Pre poslednje trudnoce, ove stvarcice nisu imale uticaja na moju kilazu i tamanila sam ih u zavidnim kolicinama. Situacija je sad malo izmenjena i cini mi se da svaka kiflica ili kreker nadje svoje mesto na mojim bokovima :( Ipak, ovim slanisima nisam odolela... u pitanju je jos jedan od odlicnih recepata sa Laninog bloga.


Potrebno:
500-600 gr brasna
25 gr svezeg kvasca
2 dl mleka
2 kasicice soli
150+50 gr sitno rendanog kackavalja
200 gr margarina
1 jaje


Priprema:
Razmutiti kavasac u 2 dl toplog mleka, sa kasicicom secera i brasna. Od brasna, nadoslog kvasca, 1 zumanceta, 150 g narendanog kackavalja, kasicice soli i margarina zamesiti testo. Ostaviti 1-2 sata u frizideru, a moze i duze.
Ukljuciti rernu na 200 stepeni.
Pleh obloziti papirom za pecenje.
Razviti koru debljine 0,5 cm, premazati belancetom i posuti sitno narendanim kackavaljom (oko 50 g).


Vaditi vencice sekacem za donuts ili vecom casom, a manjom izvaditi sredinu tako da se dobije oblik vencica.


Redjati u podmazan pleh vencice i male pogacice iz sredine i peci na 200 C oko 20-tak minuta. 


English version:
Cheese wreaths
(recipe adapted from here)

Ingredients:
500-600 gr flour
25 g fresh yeast
2 dl milk
2 teaspoons salt
150+50 g finely grated cheese
200 g margarine
1 eggs

Preparation:
Dissolve yeast in 2 dl lukewarm milk with sugar and 1 teaspoon flour. Let it stand for 5-10 minutes. 
Combine flour, dissolved yeast, 1 egg yolk, 150 gr grated cheese, 1 teaspoon salt and margarine. Knead the dough until well combined. Cover with plastic wrap and refrigerate for at least 1-2 hours.
Preheat oven to 200 degrees C.
Line baking pan with parchment paper.
Roll out the dough (0,5 cm thick), spread with egg White and sprinkle with 50 gr grated cheese. Cut shapes with doughnut cutter.
Place wreaths and small circles in the prepared pan and bake for about 20 minutes.


17 comments:

  1. E baš kad idem na spavanje ti uletiš sa ovako finim pecivom:)))
    Ajme da mi je sad malo:)
    Pusa

    ReplyDelete
  2. Mnogo su slatki i svidja mi se kako si osmislila fotografiju. Kod Lane su na varjaci nanizani, a tvoji su na kasicici ... preslatko :)

    ReplyDelete
  3. Pozdrav, dear... ma, bas su ti slatko ispali i slicice su jako lepe, drago mi je da ste ih fino grickali...nama je recimo puno kada napravim od jedne mere, pa zato kad radim neko pecivo obavezno deo toga zamrznem, i posle ih imamo cas gotove kad se uzelimo!;)))

    ReplyDelete
  4. Zondra, pozvala bi te na koju ali odvano su "planule" :)
    Taci, tnx :)
    Lana, odlicne su ti ove grickalice. Nije nama bilo previse, imam punu kucu gostiju pa u poslednje vreme sve spremam u duplo ;) Neki dan sam pravila i tvoj rolat, kod mene su odmah bila dva i oba smo stamanili :))) Puno te pozdravljam

    ReplyDelete
  5. Meni se sve lijepi za bokove i ostale dijelove tijela koje ne smijem ovako javno imenovati :)
    Ali to nije razlog da ne isprobam vijenčiće, zar ne? ;)

    ReplyDelete
  6. Kako je simpaticna ova fotografija gdje vjencici vise na zlici :)

    ReplyDelete
  7. Upravo sam se vratila iz kupovine sa Bugarskim kackavaljem i razmisljam sta da napravim s njim, kad na tvome blogu idealan recept. Obozavam ovakve stvari, ali ipak nastojim da ih rijetko pravim ;-) ...mnogo su 'ljepljivi'!

    ReplyDelete
  8. Divne su! Mi smo ih sve ponjupali ikako sam ih zamrzla pa smo vaidili komad po komad da se onako sladimo. Svako ko ih proba prvo ih prinese nosu da ih onjuši i kaže Aaaaaaaaaaaa.

    ReplyDelete
  9. Bas su ti super ispali. I slike su jako lijepe.

    ReplyDelete
  10. :))))
    tvoja savrsena izvedba, Lanin recept i tu se nema sto dodati!!!

    ReplyDelete
  11. Prelepo draga Mihaela! Savršeno izgledaju a i po receptu mi zvuče božanstveno :-****!

    ReplyDelete
  12. i ja sam ih stavila da ih napravim :)) super mi izgledaju

    ReplyDelete
  13. prelepo izgledaju, kako im odoleti :)

    ReplyDelete
  14. Savrseni su!!!Rado bih jedan :)

    ReplyDelete
  15. Kako su lijepi, a mogu mislit i kako su ukusni. Ja volim sve sa sirom tako da si me kupila već sa samim nazivom recepta. :)

    ReplyDelete
  16. Je, je, guza, bokovi, noge, sve se lijepo futra ali što se može kada se ne može odoljeti ovakvim krasotama!

    ReplyDelete
  17. sve se odražava na kilaži, ali ja ne mogu da odolim ovakvim stvarima i jednostavno moram ih neprestano raditi
    divno si napravila vjenčiće, predobro izgledaju

    ReplyDelete