Monday, December 27, 2010

Mini cokoladne korpice/Mini Chocolate Baskets

Please scroll down for English version

Verovatno svi volite da bacite pogled na tacnu prepunu dekorativnih sitnih kolacica... mene to svaki put ocara, ali ne mogu se bas pohvaliti da na mojim tacnama sijaju ta mala savrsenstva. Nisam bas neki talenat za ukrasavanje sitnih kolacica pa se drzim recepata koji nisu mnogo komplikovani a pristojno izgledaju ;)
Ako i vama fali talenta ili nemate dovoljno strpljenja i vremena zapamtite ovaj recept. Uz jako malo truda dobicete veoma ukusne i dekorativne korpice koji ce ukrasiti vasu tacnu ma kakvo slavlje da je u pitanju :)

Ovo je jos jedan od Laninih recepata za FBI rukavice, igricu koju je pokrenula mamajac.



Testo:
175 gr brasna
75 gr maslaca
1 kasika secera u prahu
3 kasike hladne vode

Fil:
100 gr punomasnog krem maslaca (ili krem sira)
1 kasika secera u prahu
50 gr cokolade
1 manje jaje

Dekoracija:
50 gr maslaca
50 gr secera u prahu
50 gr cokolade



Priprema:
Iseci maslac na manje kockice pa ga izmesati sa brasnom dok se ne dobiju fine grudvice. Dodati secer i vodu pa zamesiti meko testo. Zamotati u plasticnu foliju i staviti u frizider na 15 minuta. Zatim razviti tanku koru, iseci manje krugove i obloziti kalup za mini muffine ili male metalne modlice.
Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Izmesati krem sir (maslac) i secer u prahu, dodati blago umuceno jaje i rastopljenu cokoladu. Izjednaciti smesu pa u svaku korpicu sipati po malo fila. Peci oko 15-20 minuta, a zatim izvaditi korpice iz modlica i ostaviti da se ohlade.
Za dekoraciju umutiti penasto maslac i secer, dodati rastopljenu cokoladu i izmesati da se sve lepo poveze. Prebaciti fil u kesu za ukrasavanje kolaca i, pomocu zvezdastog nastavka, na svakoj korpici napraviti malu ruzicu.


English version:
Mini Chocolate Baskets
(recipe adapted from here)

Dough:
175 g flour
75 g butter
1 tablespoon powdered sugar
3 tablespoons water

Filling:
100 g crean cheese
1 tablespoon powdered sugar
50 g baking chocolate
1 small egg

Decoration:
50 g butter
50 g powdered sugar
50 g chocolate

Preparation:
Cut butter into small cubes. Mix with flour until fine crumbs. Add sugar and water and knead the soft dough. Wrap the dough in the plastic wrap and refrigerate for about 15 minutes. Then, roll the dough, cut small circles with cookie cutter and place them into mini muffins pan or small brioche molds.
Preheat oven to 180 degrees C.
Mix cream cheese and powdered sugar, add lightly beaten egg and melted chocolate. Spoon a little of the filling into each dough cups. Bake for about 15-20 minutes. Remove from the molds (muffin pan) and let them cool.
Beat butter and powdered sugar until smooth. Add melted chocolate and mix until combined. Place chocolate mixture into pastry bag and make small dollop on each basket (cake).

18 comments:

  1. Prosto SAVRŠENO !!! Biće na našem stolu za Novu godinu sigurno!:-))) Odlična dekoracija kao i uvek!!

    ReplyDelete
  2. Ijaooo kako su ti divne!
    A meni su nekim cudom promakle.

    ReplyDelete
  3. Joj ovo sam i ja mislia probati ali naprosto ne stižem. :(
    Jako su ti lijepo ispali i moram ti reći da sam i ja totalni antitalent za ukrašavanje.:)
    Zato obožavam ovakve recepte gdje nema puno kompliciranja, a rezultat je WOW.
    Tvoj rezultat je doslovno WOW!

    ReplyDelete
  4. Prekrasni su ti! Prava mala savršenstva! Uključiv fotkice! :)

    ReplyDelete
  5. Divno izgledaju, iako mi je malo hmmm kada pogledam nešto slatko. Ali ni to neće trajati (nažalost) dovijeka.

    ReplyDelete
  6. Ajme predivno izgleda :))) Pratim :)

    ReplyDelete
  7. Jednostavni a prekrasni. Dobro si to odradila za nekoga "tko nema talenta" :)) Ja nekad pomislim kako bi bilo lijepo imati drugi par ruku koje bi znale spretno staviti u praksu ono sto ja u svojoj glavici zamislim.

    ReplyDelete
  8. Prekrasno izgledaju, a mogu misliti kako su tek fine

    ReplyDelete
  9. Draga Mihaela, bas mi je drago da su se ove korpice nasle na tvom stolu, i u tvojoj izvebi sa listicima od cokolade izgledaju vrlo svecano...mozda je jedino problem koju vrstu krem sira odabrati, ali bilo koji kremasti sir ili namaz nesto poput "vaj krema" ce biti sasvim ok.;))

    ReplyDelete
  10. košarice su stvarno prekrasne. ne bih se baš složila s tobom da nemaš talenta za ukrašavanje :)

    ReplyDelete
  11. Mihaela,divne su!Moracu da ih napravim ,bas mame!

    ReplyDelete
  12. Hvala devojke!
    Monika, ove korpice su prilicno dekorativne same od sebe. Kalup za brioche im da finu korpicu, tako da ostane samo strcanje ovih ruzica sto ide prilicno brzo i ne iziskuje bas mnogo truda :)
    Lana, ja sam koristila philadelphia sir i sve je proslo glatko. Korpice su bile ukusne i kao sto rekoh, dekorativne uz jako malo truda ;)

    ReplyDelete
  13. Predivni su. Tko bi rekao da ne znaš ukrašavati male keksiće ;)

    ReplyDelete