Ne znam kako je u drugim domacinstvima ali kod mene se krompir jede u nenormalnim kolicinama. Bilo da spremam peceno meso, gulas ili nesto trece mojim momcima uz sve najbolje ide krompir. Moram priznati, volim ga i ja ali nekako mi se cini da se priprema krompira stalno vrti u krug - peceni krompirici, pire, pomfrit, salata... non stop jedno te isto. Mnoga fina jela dodju i prodju, pravimo ih cesce pa ih se zasitimo, ali sa krompirom nije tako, uvek dobrodosao na nas sto i cini mi se da nikada nece biti drugacije.
400 gr krompira
2 kasike brasna
2 zumanca
oko 100 gr prezli
so, klincici
Skuvati krompir u ljusci u blago posoljenoj vodi. Oljustiti kuvani krompir pa ga zgnjeciti u pire. Ostaviti da se prohladi. Dodati zumanca, so i brasno (dodajte malo vise brasna ako je tsmesa previse genjecava) pa sve lepo sjediniti i oblikovati malene kruskice. Po zelji, u sredinu svake kruskice staviti parce tvrdjeg sira (ja sam ga sekla na duguljaste stapice tako da se protezao celom duzinom kruske). Uvaljati svaku kruskicu u prezle pa prziti na vrelom ulju ili peci u rerni, zagrejanoj na 190 stepeni, dok lepo ne porumeni.
Ukrasiti karanfilicima (klincicima).
Kruskice sam pekla u rerni, ali nisam merila vreme. Izvadila sam jednu nakon nekih 20-ak minuta i nije bila pecena pa sam nastavila da ih pecem dok istom metodom nisam utvrdila da su pecene.
Pear-shaped potato croquettes
(recipe adapted from here)
Ingredients:
400 g potato
2 tablespoons flour
2 egg yolks
about 100 g breadcrumbs
salt, cloves
Preparation:
Boil the potatoes with a pinch of salt, peel and mash. Let potatoes cool, then add 2 egg yolks, salt and 2 tablespoons flour (add more flour if necessary). Mix well.
Divide mashed potato into small portions. Place small piece of cheese in the middle and shape potato into small pear shapes. Roll in bread crumbs and fry (or bake on 190 degrees C) until golden brown.
Decorate with cloves.
que deliciaaaaaa y que fotos mas bonitas... un saludo desde www.lasguisanderas.com
ReplyDeletekruškice super izgledaju i sigurno su fine - jedino, treba malo vremena. Jer, krumpir volimo najviše kao kuhani, eventualno pire. Naravno dobar je i pečeni u roli. Pomfrit i sve što treba puno ulja za prženje jednostavno izbjegavam. Imamo sreću nabavljati baš lički krumpir koji je najbolji na svijetu - ne treba ni soli, ni ulja ničega, samo prepoloviš i ispečeš police!
ReplyDeleteNoelia, tnx :)
ReplyDeleteΚάθαρσις, meni je drag na sve nacine jedino kuvani ne mogu da podnesem. Imala sam neke poteskoce pa sam dva meseca lezala ovde u bolnici i, neces verovati, svaki dan su mi za rucak servirali kuvani krompir... Od tada ne mogu da ga smislim ;)
Krasne su kruskice! Da, ja sve sta radim od krompirovog testa, uvek pustim da se krompir sasvim ohladi, inace, bar meni, bude jako lepljivo testo i treba mu vise brasna. Bas sam i ja danas stavila post o njokama i to naznacila... Jako su ti lepe fotografije.
ReplyDeleteKrompir je uvijek dobrodosao, i svi ga vole.
ReplyDeleteKod tebe se uvijek nadje neki neobican nacin za tako neku obicnu namirnicu.
Izgledaju lijepo!
For my family and I love potatoes in some its forms. So I note for siguienes dishes.
ReplyDeleteA lot of kisses
Super ideja..izgleda jako pimamljivo:)
ReplyDelete:-))) Jednostavna i sjajna ideja draga!! Odlično!!
ReplyDeleteJa u poslednje vreme imam dosta problema sa krompirom, tj. sa odabirom. Ne valja, pa to ti je. Kažu da smo preplavljeni nekim idustrijskim krompirom koji se kuva do besvesti i na kraju se ne skuva. Ja sam tako za goste pravila velikukoličinu krompir salate i skoro 3kg krompira bacila jer se kuvao sat vremena i ostao živ. Nekad ga kupim pa je drečavo žut kad ga ispržim da se uplašiš kako izgleda. Sve i svašta prodaju. Kažu da ako se krompir kuva više od 15 minuta treba ga baciti.
ReplyDeleteIdeja je medena. Verujem da su klinci bili oduševljeni!
Prelepo izgleda!
ReplyDeleteVolim krumpir iako ga ne jedemo baš prečesto ipak nezamjenjiv je u nekim kombinacijama. Ove kruškice izgledaju savršeno i mislim da bi oduševile svakoga kome se posluže. :)
ReplyDeleteZanimljiva ideja. Mi jedemo krumpir često jer mi je obično najbrže i najlakše njega spremiti. Jedno ne radim pomfri, šta i nije tako loše ;)
ReplyDeleteBaš su lijepe, i ja ih radim na sličan način. Ne volim klinčić i upotrebljavam ga jedino za peteljke na ovim kruškama. A u mojem postu može se vidjeti da kad sam radila Jabuke od tijesta po uzoru na tvoje, stavila sam im peteljke od klinčića jer nisam kod kuće imala grisina i baš su bile lijepe:)
ReplyDeletea odlični su.. baš super ideja..
ReplyDeleteusprkos malim problemima na koje si naišla, super izgledaju ove "kruškice" :) i super što si ih pekla u pećnici umjesto prženja na ulju!
ReplyDeleteja imam Ličke korijene i obožavam krumpir na sve moguće načine :))
Mihaela,divne su!!
ReplyDeleteKako odličan način serviranja krumpira..prvi put vidim! Sve pohvale za ideju, ovo sigurno ide u biljenicu:) PUSA
ReplyDeleteJao sto su slatke :) Kod mene se krumpir gotovo uopce ne jede ali bih ga rado pojela u ovom obliku i morat cu to jednom isporbati, super ideja!
ReplyDeleteHvala devojke!
ReplyDeleteProbajte, uopste nije komplikovano :)
Kruskice su preslatke :-)
ReplyDelete