Dok sam kao student zivela kilometrima daleko od kuce i kuvane obroke jela samo kad odem u posetu roditeljima ili u specijalnim prilikama kad se cimerka i ja pocastimo mesom i krompirom iz rerne (bilo je to jedno od retkih jela koje smo umele pripremati ;)) domacim kolacima nas je snabdevala komsinica Dragica. Bila je to mladja zena sa troje male dece i njeni kolaci vecinom nisu zahtevali dugotrajnu pripremu i mnogo sastojaka. U secanju su mi ostale njene jednostavne kockice sa dzemom... mekani biskvitni kolac, premazan slagom ili cokoladom koji nam je tako fino prijao posle svih onih sendvica i ostalih gotovih jela kojima smo se, u to vreme, hranile.
Mnogo godina je proslo od tada! Ne znam gde je Dragica danas i kakve kolace pravi ali ja sam pronasla kolac koji me na prvi griz vratio njenim dzem kockama :)
3 jaja
2 dl secera
2 dl mleka
1 dl ulja
3 kasike dzema po izboru
4 dl brasna
1 prasak za pecivo
+
dzem i slag ili slatka pavlaka
Priprema:
Zagrejati renu na 200 stepeni.
Umutiti belanca, dodati secer, zumanca, mleko, ulje, dzem i brasno sa praskom za pecivo. Izmesati da se sve lepo sjedini.
Ple, velicine 20*30 cm, obloziti papirom za pcenje. Sipati pripremljenu smesu u pleh i peci oko 20-ak minuta. Ostaviti da se ohladi.
Hladan kolac premazati dzemom pa ukrasiti umucenim slagom ili slatkom pavlakom.
Jam Squares
(recipe adapted from here)
Ingredients:
3 eggs
2 dl sugar
2 dl milk
1 dl oil
3 tablespoons jam of your chice
4 dl flour
10 g baking powder
+
jam and whipped cream
Preparation:
Preheat oven to 200 degrees C.
Beat egg whites, add sugar, egg yolks, milk, oil, jam, flour and baking powder. Stir until well combined.
Line baking pan 20*30 cm with parchment paper. Pour prepared mixture into prepared pan and bake for about 20 minutes. Let it cool.
Spread some jam over the surface of the cake and then spread whipped cream over.
:)))Svidja mi se ime...:D A izgleda fantasticno!!!
ReplyDeletePredivni su :)
ReplyDeleteSvi naj jednostavniji kolači su često u prednosti pred kompliciranim. Često se prave jer su brzo gotovi, a sastojke u glavnom imamo uvijek kod kuće. Uvijek dobrodošlo.
ReplyDeleteMmm, super su, baš baš fino!
ReplyDeleteUmmmm!!!!
ReplyDeleteDeliciosos estos pastelitos.
Un besazo
Odlično ti je ispao. Marija ima lepih recepata i ja ih rado pripremam:)
ReplyDeletePonekad su jednostavne stvari i najbolje. I ja sam otkrila taj receptić i jako mi se svidio. Posebno se svidio mojoj dječici :))
ReplyDeleteMoja mama je nama nekad daavno pravila nešto slično (namjesto ulje dodavala je 1 šolju otopljene masti) i znam da je jako fino. :) Super kolačić. :)
ReplyDeleteOdlicno izgleda. Prekrasna zuta boja biskvita u kombinaciji sa staub secerom...
ReplyDeleteSjajno !!! Brzo i ukusno !!!
ReplyDeleteŠto sam starija to su mi ovakve jednostavne stvari draže, odličan kolačić! U jednostavnosti je ljepota i vjerujem da je jako ukusan i mirisan!
ReplyDeleteKrasno izgleda - takve jednostavne recepte je uvijek dobro imati u zbirci - biljezim :)
ReplyDeletedivan i jednostavan kolač :)
ReplyDeleteNešto slično i ja imama i pravim ali gore idu umućeni bjelanci sa šećerom! Znam da je sigurno dobar i ovaj tvoj kolačić! U mene bi nestao brzinom munje!
ReplyDeleteNjamiii!:)Pratim te!http://julietspen.blogspot.com/
ReplyDeleteOdličan recept, beležim ga za probu!
ReplyDeleteodlične kocke, imam nekoliko varijanti brzinskih kolača, najčešće ipak volim roladu, to je najbrže
ReplyDeleteChe buon dolce , brava !
ReplyDeleteciao
Hvala devojke!
ReplyDeleteSnjezo, taj recept mi zvuci skroz zanimljivo, ajde nakucaj nam receptic kad stignes pa da probamo :)
Jovana, dobrodosla :)
Eh da studentski život nam je svima bio sličan. Ja sam živjela samo na pecivima iz pekare i jogurtu. :D
ReplyDeleteInače jako volim ovakve kolače, jednostavni su, a očaravajućeg okusa. Tvoji izgledaju upravo savršeno. :)