Piletina! Ako bacite pogled na moje recepte verovatno cete pomisliti da mi nista drugo sem piletine ne jedemo ;) Istina je da je mnogo volimo, odlicna je za razne kombinacije i verovatno je to razlog zasto se najcesce nadje na blogu :)
Sastojci:
1 pile (oko 1,5 kg)
1 / 2 kasicice soli
1 / 2 kasicice bibera
2 kasike vermuta
2 kasike smedjeg secera
2 kasike aceto balsamico
Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Posoliti i pobiberiti pile. Uvezati noge pileta kuhinjskim koncem pa ga poloziti u vatrostalnu ciniju, grudima okrenutim prema gore. Preliti pile sa malo ulja i peci, u zagrejanoj rerni, oko 45 minuta.
U medjuvremenu pripremiti glazuru: u manjoj posudi izmesati vermut, smedji secer i aceto balsamico. Mesati da se secer, sto je moguce bolje, istopi.
Nakon 40 minuta od pocetka pecenja premazati pile glazurom - najbolje je da to ucinite cetkicom. Zatim pojacati temperaturu na 200 stepeni i peci pile 10 minuta. Zatim ponovo premazati glazurom, peci sledecih 10 minuta i ceo postupak ponoviti jos jednom.
Izvaditi pile na tacnu za serviranje, a u vatrostalnu naliti 60 ml vode. Vratiti ciniju u rernu da smesa prokuva.
Servirati pile sa mesnim prelivom.
Chicken With Mahogany Skin
(recipe adapted from here)
Ingredients:
1 chicken (about 1,5 kg)
1 / 2 teaspoon salt
1 / 2 teaspoon pepper
2 tablespoons dry wermouth
2 tablespoons brown sugar
2 tablespoons aceto balsamico
Preparation:
Preheat oven to 180 degrees C.
Salt and pepper chicken. Tie chicken legs together with kitchen string.
Place chicken, breast side up, in a baking dish. Pour a little oil over the chicken.
Bake for 45 minutes.
In the meantime prepare glaze: in a small bowl combine dry wermouth, brown sugar and aceto balsamico until sugar is dissolved.
After 40 minutes brush chicken with glaze. Turn the heat up to 200 degrees C and bake for 10 minutes. Then, brush with glaze and bake for another 10 minutes. Repeat the procedure one more time.
Remove the chicken to a plate. Pour 60 ml water in a baking dish and cook until mixture boil.
Serve chicken with gravy.
I kod mene je slicna situacija sto se piletine tice.
ReplyDeleteBash socno i rumeno izgleda!
Tko moze odoliti,pa jos kada je topla,a mirisi se sire ..mmmm :)
ReplyDeleteKoristim Aceto ali ga još nisam koristila u ovakvim slučajevima. I mi koristimo jako puno piletine u kuhinji i to mi se ko tebe i dopada. Odlična ideja. Zabeleženo!
ReplyDeleteJooooj izgleda zanosno .... isti slučaj i kod mene na blogu, a i vala jela bi je svaki dan :-)))) !!!
ReplyDeletePre Novu sam primetila da mi je blogu sve sama piletina, i bila zapanjena. Ja sam ljubitelj junetine i teletine vise nego piletine....al eto piletina vlada.
ReplyDeleteDopada mi se ovaj recept i mislim da bi ta kiselkasta nota bas lepo prosla kod nas na stolu..
Ovo izgleda zaista dobro. Ja cesto koristim piletinu, tako da ce ovaj recept otici u zbirku. Jako mi se dopada boja kozice, njam
ReplyDeleteMeni ovo izgleda super a fotke su ti tako njami :)
ReplyDeleteI mi jedemo najviše piletinu, pošto je toliko volimo uvijek mi dobro dođu neke nove ideje za pripremu. Meni se jako sviđa ovaj recept, a pečeno pile izgleda jako ukusno, a korica hrskava. :)
ReplyDeleteStrašno mi je žao što jučer nisam pregledavala postove jer bih sigurno koristila ovaj recept za pile. Zato ga bilježim za ubuduće. Naime, jučer sam svojim dečkima pekla pile i uvijek razmišljam čime da ga namažem. Oni vole piletinu, ja je ne mogu smisliti, ali je isto često radim - ipak je bolje nego svinjetina, zar ne?
ReplyDeletejako fino pripremljeno pile, bilježim recept i prosljeđujem g ai majci, ona obično nedjeljom priprema ovakve stvari
ReplyDeleteovo se mora isprobati, vrlo interesantno!
ReplyDeleteUvjerena sam da je ovo savršeno slasno pile, baš tako izgleda!
ReplyDeleteIzlgeda stvarno primamljivo!
ReplyDelete