Wednesday, February 16, 2011

Medena peciva/Honey Buns (Rolls)

Please scroll down for English version

Jos jedno pecivo, ovaj put veoma neobicne pripreme. Za razliku od vecine peciva gde se kvasac potapa u mlaku tecnost da se aktivira ili onog drugog dela recepata u kojima svi sastojci moraju biti hladni, ovaj put se krece od kipuceg mleka. U vrelu tecnost dodaju se svi sastojci, a zatim se, naknadno, dodaje so i kvasac. Pribojavala sam se kako ce sve ovo ispasti na kraju, ali ispalo je i vise nego dobro... peciva su veoma mekana i jako ukusna. Izvorno, ova peciva imaju oblik zemicki, ali ja sam se odlucila da ih rolujem u kiflice, a vi po zelji.


Ova medena peciva idu Aleksandri, domacici igre Ajme koliko nas je, koju je pokrenula Snjezana.

Sastojci:
1 1/2 solja mleka
2 kasike ulja
2 kasike maslaca
1/4 solje tecnog meda
4 - 4 1/2 solje brasna
2 1/4 kasicice kvasca
1 puna kasicica soli

*solja je 240 ml (1 cup)



Priprema:
Sipati mleko u manju posudu pa ga prokuvati. Skinuti s vatre, sipati u plasticnu posudu, dodati med, ulje i maslac i mesati dok se sve ne isotopi. Dodati 2 solje brasna i varjacom izmesati da dobijete glatku smesu. Ostaviti da se prohladi (do 43 stepena, tj. da bude mlako). Dodati so i kvasac u mlako testo, izmesati da se poveze pa ostaviti, nepokriveno, da odmori 15 minuta. Dodati jos jednu solju brasna pa mesati, ili gnjeciti rukama, dok se ne poveze. Istresti testo na povrsinu posutu brasnom pa lagano dodavati ostatak brasna dok ne dobijete mekano, glatko testo (vodite racuna o kolicini brasna, jer, po mom iskustvu, i 4 solje je previse). Mesiti testo oko 10-ak minuta (autor recepta navodi da mu je trebalo dobrih pola sata da umesi testo, ali kod mene je sve bilo gotovo za desetak minuta kako i stoji u originalnom receptu).
Smestiti testo u plasticnu ciniju premazanu uljem (pobrinite se da je testo sa svih strana premazano uljem) pa prekriti ciniju i ostaviti testo na toplom mestu dok se ne udvostruci. Podeliti na 12 jednakih delova (tu se mozete posluziti vagom ako zelite da sva peciva budu jednake velicine). Oblikovati svaki komadic u lopticu, poredjati ih na radnu povrsinu pa prekriti krom i ostaviti da odmore jos 10 minuta.
Nakon toga, mozete oblikovati svaku lopticu u zeljeni oblik ili ih mozete ostaviti takve i samo premestiti u pleh oblozen papirom za pecenje.
Prekriti pleh plasticnom folijom i ostaviti peciva da rastu jos sat vremena (ja nisam cekala vise od dvadesetak minuta jer nam se zurilo da veceramo).
Peciva nakon poslednjeg narastanja mozete premazati umucenim belancem i posuti susamom, kimom itd. ili ih mozete ispeci bez premazivanja, a zatim svaku zemicku premazati istopljenim maslacem (tako sam ja uradila).
Peci na 180 stepeni 15-20 minuta ili dok ne porumene.
Servirati tople.


U testo sam dodala 4 solje brasna i mislim da je moglo za nijansu manje iako u receptu stoji 4-4 1/2 solje. Brasna su razlicita pa je najbolje da dodajete malo po malo, dok ne dobijete mekano, glatko testo koje se ne lepi za prste.


English version:
Honey Buns (Rolls)
(recipe adapted from here)

Ingredients:

1 1/2 cups milk
2 tbs shortening
2 tbs butter
1/4 cup liquid honey
4 to 4 1/2 cups bread flour
2 1/4 teaspoon instant yeast
1 teaspoon salt

Preparation:
Pour milk into a saucepan and bring to a scald. Set aside. Pour your honey into a large bowl, add in shortening and butter. Pour in the hot scalded milk. Stir till all the shortening and butter is melted. Add in 2 cups of flour and mix till smooth. Allow to cool to 110F (43 degree celsius). Add in salt and yeast. Mix till smooth and allow to rest uncovered for 15mins. Add in another cup of flour and stir. Pour mixture on a flat, floured surface. Begin to knead and slowly add in more flour as you need. You may or may not need all the 4 1/2 cups of flour. You just don't want the dough to be too sticky. Knead for 10mins. Place dough into a lightly oiled bowl and turn till all sides are very lightly coated. Cover with plastic wrap and allow to rest for 1 hour or till double in bulk. With a weight scale divide dough into 12 equal parts. Roll each piece into a ball and cover for 10mins. This will help the dough to relax and will be easier to work with and shape. If you want to make round buns, (or go to cooking class to get ideas for different shapes at this point) you can place them on a parchment lined cookie sheet at this time and cover with plastic wrap for 1 hour or till double in bulk. You can brush the tops with an egg wash to get that shiny coating. Take 1 egg white in a bowl and beat with a wire whisk till foamy. Brush just the foam on top of each bun. You can also garnish the tops of the buns with poppy seeds, sesame seed, parmesan cheese. Bake in a 350 degree preheated oven for about 15 to 20 mins. Serve hot.

16 comments:

  1. fantastično! nedavno sam radila nešto slično,ali ovo se razlikuje po načinu pripreme, baš zanimljivo, divan recept!

    ReplyDelete
  2. Joj, ovakve sam jela (pravila svekrva :D), odlične su! :)
    Hvala na receptu :) ♥

    ReplyDelete
  3. Predivno pecivo draga! Skroz neobičan način pripreme!

    ReplyDelete
  4. Izgledaju fantasticno.
    jako volim miris i ukus meda u pecivima :-)

    ReplyDelete
  5. Izgledaju neodoljivo mekano. Definitivno moram isprobati ovaj način pripreme. :)

    ReplyDelete
  6. Zanimljiv nacin pripreme, moracu da isprobam :)

    ReplyDelete
  7. jako lijepo izgledaju ova peciva i sigurno su odličnog okusa

    ReplyDelete
  8. Izvrsna peciva, neobično i sigurno jako fino.

    ReplyDelete
  9. Divan recept!
    Peciva izgledaju prelijepo i mekano :)

    ReplyDelete
  10. Isprobala!
    Odlicna, ma fenomenalna su!
    Bice slicice ovih dana:)

    ReplyDelete
  11. Hvala devojke :)
    Ana, bas mi je drago da si zadovoljna :) Jedva cekam fotkice i sire utiske ;)

    ReplyDelete