Tuesday, May 25, 2010

Buhtle



Veliki sam sladokusac i obozavam filovane torte i kolace :) Medjutim, od kada sam u drugom stanju, neprestano mi se jedu dizana testa, kako slana tako i slatka. Milsim da zadnjih par dana samo mesim, cak mi se i darling ugojio ;) Juce je odluka pala na ove odlicne i veoma jednostavne buhtlice :)))


Potrebno:
500 gr brašna
20 gr kvasca (pola kockice)
50 gr secera
prstohvat soli
1 dl mleka
1 dl vode
1 jaje
2 žumanca
rendana kora limuna

50 - 100 gr maslaca (margarina)
pekmez ili eurokrem
šecer u prahu


Priprema:
Staviti kvasac u mlako mleko sa malo secera i brasna. U ciniju sipati brasno, dodati nadosli kvasac, secer, so, jaje, zumanca, limunovu koru i mlaku vodu pa zamesiti testo. Oblikovati glatku poluloptu, pokriti pa ostaviti na toplom oko 40-ak minuta da nadolazi.
Radnu povrsinu posuti brasnom, istresti nadoslo testo pa premesiti. Razviti na prst debljine pa iseci kvadratice i na svaki staviti, po zelji, kasiku pekmeza ili eurokrema.


Umotati svaki kvadratic u kuglicu tako da buhtla bude dobro zatvorena sa svih strana kako pekmez ne bi iscureo prilikom pecenja. Svaku kuglicu umociti u rastopljen maslac pa redjati u pleh (kalup za torte) premazan maslacem. Kalup mora imati vislje stranice jer ce buhtle narasti pri precenju. Slozene kuglice prekriti kuhinjskom krpom pa ostaviti na toplom mestu da narastu i popune kalup (ja sam ostavila dok se rerna grejala).

Umocene u maslac i spremne za novo "narastanje"

Peci na 180 stepeni malo vise od pola sata (moje su se pekle tacno 35 minuta). Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se malo prohlade.
Posuti secerom u prahu i posluziti tople.


5 comments:

  1. jako, jako volim buhtle, ali nisam ih još nikada radila sama.

    izgledaju tako dobro da bi sad sve dala za jedan griz :)

    ReplyDelete
  2. Predivno izgledaju, baš predivno!

    ReplyDelete
  3. Buhtle divno izgledaju !! Niti ja ih do sada nisam radila a volim ih. Ove su odlične !!

    ReplyDelete
  4. Divno izgledaju i zaista su jako fine.

    ReplyDelete