Please scroll down for English version
Klinci su bili odusevljeni ovim interesantnim hlebicem :) S druge strane, i ja sam odusevljena sta Japanci rade sa testom i sa hranom uopste... Odakle dolazi sva ta inspiracija?!
U narednom periodu planiram da isprobam gomilu japanskih ideja i da se posteno poigram s testom :)))
300 gr brasna
30 gr (2 pune kasike) secera
1 zumance
mleko
4,5 gr (1 kasicica) soli
20 gr neslanog maslaca (jedna kockica)
4 gr (1,5 kasicica) kvasca
1 kasika slatke crvene paprike
1 kasika kakaa
Priprema:
Na vagu stavite jedno zumance i dodajte toliko mleka da ukupno imate 210 gr tecnosti. Lagano izmutite zumance u mleku pa stavite da se zagreje (stavila sam na 40-ak sekundi u mikrotalasnu).
U cinijicu stavite brasno, secer, so, iseckan maslac i suvi kvasac pa toplim mlekom zamesite testo. Istresite testo na radnu povrsinu posutu brasnom i izradite glatko, mekse testo. Brasna su veoma razlicita pa, po potrebi, dodajte toliko brasna koliko je potrebno da bi dobili testo pogodno za rad. Testo se moze umesiti i u masini za hleb sto ce dodatno olaksati posao :)
Dobicete malo vise od 500 grama testa (ja sam dobila 530 gr) koje morate podeliti na tri dela i to ovako: 75 gr za cokoladni deo, 210 gr ostaviti belo i ostatak testa obojiti u crveno.
Kakao razmutite u malo vrele vode, a isto ucinite i sa crvenom paprikom (ne treba da bude previse tecno, tek toliko da se prah razmuti). Dodajte kakao u najmanji komad testa pa mesite dok testo ne poprimi braon boju. U najveci komad testa dodajte crvenu papriku i dobro izmesite da se sve poveze.
Nadoslo testo istresite na radnu povrsinu pa podelite na sledeci nacin: uzeti 90 grama neobojenog testa i 2 puta po 27 gr cokoladnog testa. Od cokoladnog testa oblikujte dva duguljasta valjcica duzine malog pleha za hleb. Belo testo izduzite u malo deblji valjcic iste duzine i polepite tako da na gornji deo belog valjka, sa svake strane, zalepite po jedan cokoladni valjcic.
Izmerite jos 30 gr neobojenog testa, izduzite ga u valjcic pa ga malo spljostite i smestite u prazninu izmedju dva braon valjcica.
Preostalo cokoladno testo podelite na dva jednaka komada i ponovo oblikujte dva uska valjcica. Polepite sa svake strane po jedan, sto ce predstavljati pandine usi :)
Ostatak crvenog testa istanjite oklagijom na pravogaonik dovoljno veliki da u njega mozete, u potpunosti, umotati dobijenu pandicu.
Uski pleh za hleb podmazati uljem pa polagano smestiti oblikovanu pandu. Prekriti pleh plasticnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena.
Pecite hlepcic oko 25 do 30 minuta na 200 stepeni.
Dobicete veknicu predivnih sara tesku oko 600 grama.
E sad, prilikom oblikovanja pande ne treba koristiti mnogo brasna jer ce se testo mnogo lakse lepiti ukoliko nije obilno uvaljano u brasno. Ako, ipak, prilikom spajanja pande testo pada sa podloge malo ga premazite vodom i definitivno nece nikuda :)
U originalnom receptu, koji mozete pronaci na vise stranica po internetu, treci deo testa boji se zelenim cajem... Nekako mi ta kombinacija nije bila bas primamljiva pa sam se odlucila za crvenu papriku i bili smo zadovoljni ukusom. Takodje, testo moze da se zamesi u kombinaciji 270 gr belog i 30 gr kukuruznog brasna sto, pretpostavljam, samo moze da poboljsa ukus.
Testo za hleb mi se jako svidelo tako da cu verovatno probati da napravim obican hleb od istih sastojaka. Neopisivo meko, ali zbog dodatnih aroma ima malo sladunjav ukus i, po meni, najvise prija uz neki namaz tipa dzem, eurokrem, med...
English version:
Panda Bread
Ingredients:
(600g loaf (206 x 108 x100h))
230g bread flour
70g cake flour
30g sugar
milk + 1 yolk = 210g (I used skim milk)
4.5g salt
18g unsalted butter (I used 20g)
4g yeast
8g green tea powder dissolved in 10g boiling hot water or 1 tablespoon paprika powder
8g cocoa powder dissolved in 8g boiling water
Method:
1. Heat up milk and yolk to temperature of 38℃. (I beat the yolk lightly with milk and send it to the microwave on HIGH for 30 seconds).
2. Put everything in bread machine and set to dough cycle. Let it knead for 20 minutes. Stop the cycle and restart the dough cycle and let it knead for another 15 minutes. You can knead the dough with your hands like I did!
3. Divide dough (about 560g) into 3 parts: 75g for the chocolate, 210g plain and the rest of the dough which is less than 280g for the green tea (or paprika).
4. Add chocolate to the 75g dough and knead till the colour is even. Add green tea (paprika) mixture to the 280g dough and knead till colour is even. (I did this step manually).
5. Prove all 3 pieces of doughs on separate greased plates covered loosely with oiled cling wrap for 30 - 40 minutes.
6. Punch air out of dough and prove for another 20 - 30 minutes.
7. Use 90g plain dough for the face and 2 pieces of 27g chocolate dough for the eyes.
8. Fill the hollow of the eyes with 30g plain dough.
9. Roll remaining plain dough over the patterned dough.
10. Divide the remaining chocolate dough into 2 pieces (17.5g each) for the ears.
11. Use 70g of the green tea dough to fill up the hollow between the ears.
12. Wrap the rest of the green tea dough all around the patterned dough.
13. Place dough into a well-greased loaf pan and cover it with a lid and prove for 50 - 60 minutes in an enclosed area eg. microwave oven.
14. Bake at 200℃ for 25 – 30 minutes.
Panda je bas pravi, vrlo lepo izgleda u preseku i fotkice pripreme puno pomazu...jednom sam probala da napravim nesto slicno, cvetic u preseku, ali nije bio ni nalik, trebala bih ponovo da zasucem rukave i malo se poigram!:)))
ReplyDeleteHvala ti na ovom predivnom i detaljnom objasnjenju pravljenja panda hleba... Obavezno pre ili kasnije docice na isprobavanje :)
ReplyDeleteKako je ovo zanimljivo, svaka cast!!!
ReplyDeleteHvala devojke!
ReplyDeleteObozavam da pripremam za decu, nema nista lepse od njihovih otvorenih usta kad ugledaju ovako nesto :)
Predivno uradjeno, svaka cast!
ReplyDeleteMozda te bude zainteresovalo i pisanje kratkih rijeci, brojeva ili simbola, zaviri u moje recepte na coolki :-))
Pozdrav majstorici, B
Hvala B! Vec sam skicnula neka vasa peciva i stavila ih na listu za isprobavanje :)))
ReplyDeleteBas se raduje i s nestrpljenjem iscekujem uradak...sretno!
ReplyDeletepozdrav, B
Preslatko! :)
ReplyDelete:)))
ReplyDeleteStvarno odlična ideja, jako mi se sviđa!
ReplyDeletesuper ideja!
ReplyDeleteDraga svaka cast,moracu da probam.
ReplyDeleteOvo je predivno. Hvala!
ReplyDeleteCan we get this recipe in English?
ReplyDeleteHvala devojke!!!
ReplyDeleteEnglish version is here... hope You will try ! Thanks for Your visit :)))
Prelepo izgleda, možda se i ja odvažim da probam, unukica bi bila oduševljena. Hvala mila za receptić i detaljan postupak izrade :)))
ReplyDeleteextra je panda hleb probacu da ga napravim za svoju decu ;)
ReplyDelete