Sunday, May 30, 2010

Mlecni brzac/Milky Bundt Cake

Please scroll down for English version


Veoma jednostavan i brz kolacic... idealan uz popodnevnu kaficu ili kao brzinska poslastica koju cete posluziti deci i njihovim drugarima :)


Potrebno:
395 gr kondenzovanog mleka
60 gr maslaca
4 jaja
1 puna, ravna, kasika praska za pecivo
120 gr brasna
1 rendana jabuka (oko 90 gr)

Priprema:
Ukljuciti rernu na 180 stepeni.
Naseckati hladan maslac u posudu, dodati rashladjeno kondenzovano mleko pa izmiksati. Dodati, jedno po jedno, jaje i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo. Nakon dodavanja brasna izmesati smesu varjacom da se sve sjedini. Na kraju dodati rendanu jabuku i ponovo promesati.
Kalup za kuglof namazati otopljenim maslacem i posuti brasnom pa sipati pripremljenu smesu. Staviti kalup sa smesom u zagrejanu rernu i peci oko 30-40 minuta (moj se pekao tacno 35 minuta). Pecen kolac treba na dodir da bude gumastiji, a cackalica koju zabodete u testo treba da izadje potpuno suva.
Pecen kolac ostaviti 15-ak minuta sa strane pa ga, zatim, izvaditi iz kalupa. Posuti secerom u prahu ili dekorisati rastopljenom cokoladom.
Posluziti topao ili hladan.



English version:
Milky Quicker
(recipe adapted from here)

395 gr condensed milk
60 gr butter
4 eggs
1 tablespoon baking powder
120 gr flour
1 grated apple (around 90 gr)

Preheat oven to 180 degrees C.
Cut the butter (cold) into slices and place it with the condensed milk in a mixing bowl. Mix well. Add, one by one, eggs. Then, add flour and baking powder, stir with the wooden spoon. Add grated apple and stir well.
Grease and flour bundt pan. Add cake mixture into pan and bake for 30-40 minutes. Remove the cake from the oven. Cool for 15 minutes, then remove from pan.
Sprinkle with powdered sugar or glaze with chocolate.
Serve warm or cold.

4 comments:

  1. Ovo mi se jako sviđa. Tako je jednostavan, obožavam ovakve kolače ujutro uz kavu.

    ReplyDelete
  2. Hvala! Skroz je jednostavan, a veoma brz tako da nije lose imati ovaj receptic :)

    ReplyDelete
  3. Odlican kolac! Po slicnom receptu ga pravim i ja.

    ReplyDelete