Saturday, June 25, 2011

Jaja - "Ajme, koliko nas je"

Cini mi se da u poslednje vreme svaki post pocinjem kuknjavom o manjku vremena... Da li sam ja najneorganizovanija osoba na planeti ili je stvarno nemoguce dobro se organizovati uz troje male dece?! 
U nadi da ce jednom biti dovoljno vremena za sve i da cu prestati kukati, prelazim na recepte :)

Ovaj post namenjen je jajima, temi koju je odabrala domacica Sanja za ovomesecnu igricu "Ajme, koliko nas je!"
I na ovu temu sam htela pripremiti toliko lepih jela, ali nista od toga... na kraju se prijavljujem sa receptima koji vec duze vreme cuce u arhivi. Zao mi je sto nisam pripremila bar deo onoga sto sam izdvojila jer sam pronasla neke zanimljive ideje za nesto drugaciji dorucak, a i neka jela u kojima bi decica uzivala :) Nadoknadicu to svakako ali ne tako skoro jer vas ovim postom pozdravljam za naredna dva meseca i pocinjem da pakujem kofere za godisnji odmor :) 
Uzivajte u letu! 

Cvetici
(ideja odavde)


Potrebno:
jaja
virsle isecene na tanke kolutove (moje su bile sa sirom)

Zagrejati lagano ulje pa razbiti jaje na sredinu tiganja. Ulje ne sme biti previse vrelo jer ce virsle otpadati sa belanca koje ce se prebrzo peci. Oko zumanca poredjati 7-8 kolutica virsle.

Vratiti jaje na laganu vatru i peci tako da zumance ostane rovito. Skinuti peceno jaje s vatre, izvaditi iz ulja pa iseci visak belanca.

Po zelji napraviti oci i usta (ja sam upotrebila koru krastavca) pa servirati toplo.


Mimoza salata
(recept odavde)

Dvoumila sam se oko ove salate ali sam na kraju resila da je ubacim jer svaka od milion verzija sadrzi jaja a sama salata prepoznatljiva je po kuvanim zumancima na vrhu.


Potrebno:
10 krompira, obarenih u ljusci 
6 kuvanih jaja 
600 gr majoneza 
7 dl kisele pavlake 
350 gr gaude (ili kackavalja) 
so, biber 

Priprema:
U vecu ciniju sipati majonez, pavlaku i malo soli pa dobro izmesati.
Pripremiti vecu vatrostalnu ciniju pa na dno narendati trecinu krompira, zatim na sitno rende trecinu jaja (odmah na pocetku izdvojite dva zumanca za ukrasavanje salate) i malo sira. Preliti smesom od pavlake i majoneza. Ponoviti sve jos dva puta, istim redom.
Na vrhu salate narendati ostatak sira i ukrasiti sacuvanim zumancima. 


Omlet sa spanacem i sirom
(recept odavde)


Potrebno:
maslinovo ulje
1 casa mleka
1/3 case brasna
8 vecih jaja
1 kasika Dijon senfa
1 kasicica soli
1 kasicica bibera
200 gr smrznutog, iscekanog spanaca (prethodno odmrznutog i iscedjenog)
oko 170 gr  rendanog sira (cheddar ili nesto slicno)

*casa je 240 ml

Priprema:
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Pripremiti pleh oko 25*38 cm. 
Pleh podmazati uljem, pa nalepiti papir za pecenje tako da sa kracih stranica papir malo viri iz pleha. Zatim i papir premazati uljem.
Izmiksati mleko i brasno, dodati jaja, senf, so i biber pa sve lepo izmesati. Sipati smesu u pripremljen pleh. Sve posuti dobro iscedjenim spanacem i peci oko 15-ak minuta ili dok rubovi ne porumene. 
Posuti sirom pa ostaviti u rerni jos koji minut da sir pocne da se topi (dva minuta ce biti sasvim dovoljno). Izvaditi iz rerne pa rolati sa krace strane uiz pomoc papira za pecenje. 
Odvojiti papir, iseci omlet i servirati.


U receptu stoji dva pakovanja spanaca sto meni nista nije znacilo pa sam resila da krenem sa jednim pakovanjem od 400 gr sto se pokazalo kao previse tako da sam u receptu to smanjila za pola (i na slici se vidi da je spanaca previse, omlet je trebao da bude tek blago prosaran spanacem). I sira sam dodala malo vise nego sto je trebalo pa mi je veliki deo iscureo (sto se takodje vidi na fotki). 








21 comments:

  1. Eto uz malo maste nase obicno jaje postane prava umetnicka kreacija i to jos jestiva.Odlicno:))

    ReplyDelete
  2. Odlično odrađena tema: jaja!

    ReplyDelete
  3. Koliko cvjetića kod tebe ... I svi su prekrasni, a najveseliji je onaj s hrenovkama.

    ReplyDelete
  4. Sve sami divni recepti! Ovaj prvi je super ideja koja će i meni uskoro trebati kad Ića malo poraste... A omlet sa spanaćem bi se meni jaaako dopao! :)

    ReplyDelete
  5. mimoza salata ti je prekrasna. Uživaj na godišnjem i sretan put!

    ReplyDelete
  6. ja sam još gora... lepo se provedi. Super recepti i fotke !

    ReplyDelete
  7. Ohh wowww..predivne slicice a i recepti zvuce ukusni! Kreativnost 5+

    ReplyDelete
  8. Heh ta pakovanja spanaca i ne precizne mere su pravi smor!

    Odlicne ideje i prezentacija. Cerkici cu siguno napraviti to jaje cvet jer nije bas ljubitelj jaja pa ih mozda ovako pojede.....

    ReplyDelete
  9. Jao, ovi cvjetici su predivni.

    ReplyDelete
  10. Gde iskopaš ovako šašave ideje. Meni si izmamila osmeh, a mogu misliti kako deca reaguju. Ja bi n doručak sa decom!

    ReplyDelete
  11. Jako kreativno i super recepti! Cvjetići su preslatki:)

    ReplyDelete
  12. Meni se sviđaju svi recepti iako nisam fan jaja...

    ReplyDelete
  13. Cvjetići su mi odlični ! Tako originalno i lijepo. Ne bih odbila niti mimoza salatu, dok omlet definitivno prisvajam, super je !

    ReplyDelete
  14. Katarina je, secas se mozda, pisala sam radove o kulinarski blogovima, i pitala sam te za onaj recept sa pasuljem sa sljivama, pa sam taj delic i tvoj blog ubacila u svoje radove, i napokon sam ih napisala sve i objavila, pa mozes pogledati ovde :

    http://tastetryandtellaboutit.blogspot.com/2011/06/o-hrani-na-papiru.html

    Pozdrav! :)

    ReplyDelete
  15. omlet sa špinatom je moj favorit.
    navrati po nagradu na moj blog!!

    ReplyDelete
  16. Samo da javim, da je onaj tekst, malo reformisan, o food blogerkama, zapravo vama :) objavljen u online magazinu ''Wannabe''. I ono sto je simpaticno, od svih slika, vas pasulj sa sljivama je u prvom planu :) Svima se dopalo!

    http://wannabemagazine.com/u-kuhinji-sa-varjacom-olovkom-i-fotoaparatom/

    ReplyDelete
  17. Gladna sam od samog pogleda na ovaj omlet! :))

    ReplyDelete