Tuesday, September 27, 2011

Paketici sa sljivama

Nakon Hruscovljevog testa ovo je drugo rusko testo na mom blogu. Testo je veoma jednostavno i ukusno, ne sadrzi kvasac tako da se moze oblikovati odmah sto meni, svakako, dobro dodje za pripremu peciva na brzinu. U receptu stoji da se moze koristiti za slatka, ali isto tako, i za slana peciva a kako izgledaju slane varijante sa ovim testom javim uskoro :)
Ovo je moja ulaznica za ovomesecnu igricu Ajme, koliko nas je. Domacica je Snjeza, a tema sljive.


Testo:
50 gr maslaca
1 jaje
5 kasika secera
1/2 kasicice soli
1/4 kasicice sode bikarbone
1/2 kasicice praska za pecivo
150 gr kisele pavlake
oko 300 gr brasna


Fil:
sljive
secer u kocki (koliko sljiva toliko kockica secera)
gustin (po pola kasicice na svaku sljivu)
seckani orasi (po pola kasike na svaku sljivu)


Priprema:
Izmiksati maslac i jaje sobne temperature (ja sam koristila direktno iz frizidera), dodati secer, so a zatim sodu bikarbonu, prasak za pecivo i kiselu pavlaku. Dobro izraditi pa dodati polovinu brasna i miksati dok se ne poveze. Na radnu povrsinu sipati preostalo brasno, istresti dobijeno testo i umesiti. Testo treba da bude mekano ali ne lepljivo pa po potrebi dodati jos malo brasna.
Razviti testo, seci krugove promera 12-15 cm (u zavisnosti od velicine sljiva). Sljive oprati, svaku zaseci sa jedne strane i izvaditi kosticu pa na njeno mesto staviti kockicu secera (belog ili smedjeg).
Na svaki krug testa sipati pola kasicice gustina i pola kasike seckanih orasa i staviti sljivu zasecenom stranom prema gore. Pokupiti sve krajeve testa i podignuti prema gore tako da sljiva bude lepo ususkana u testo. Slepiti testo na vrhu da se ne odmota pri pecenju pa sloziti paketice u pleh oblozen papirom za pecenje.


 Ako vam je jednostavnije mozete oblikovati loptice.


Peci oko 30 minuta na 180 stepeni. Vruce paketice posuti secerom u prahu zamirisanim vanilom.


Nisam davala kolicinu sljiva jer u izvornom receptu ovo je kolicina testa za 20-ak sljiva dok sam ja dobila 11 paketica. Sve zavisi koje velicine su sljive i koliko testa treba za umotavanje svake. Moje su bile XXL velicine tako da ih testo nije lepo pokrivalo i izostali su gornji nabori na paketicima koji, ustvari, ovim paketicima i daju poseban izgled. Zato vodite racuna da vam krugovi budu dovoljno veliki da ne izgubite taj izgled. Gustin na testu lepo upije sok koji sljive ispuste tako da nema preteranog curenja paketica (meni su samo dva procurela i to vrlo malo).
Pekla sam na temperaturi od 180 iako mislim da je mogla biti nesto jaca tako da cu sledeci put pokusati pecenje na 200 stepeni. Uglavnom, ovo je jedan odlican recept i u skorije vreme bice malo doradjen i ponovo postavljen na blogu.


16 comments:

  1. Bilo koje voce ovako celo zapakovano u paketic je vrlo uksno.Ja volim d apravim tako celu krusku i onda gore zabodem stapic vanile;))

    ReplyDelete
  2. Odlično izgleda, ova kombinacija gustina, šećera i oraha kad popije sok voća, mora da je božanstvena, a onda sve u hrskavom tijestu!
    Moram probati!
    Fotke odlične!

    ReplyDelete
  3. jako zgodno, kod tebe uvijek nešto novo! :)

    ReplyDelete
  4. jako zanimljivo tijesto. uvijek je dobro u pričuvi imati takav brzinski recept, gdje ne treba čekati da se tijesto digne i kvasac proradi. paketići su super!

    ReplyDelete
  5. Jako lepi paketići,baš su simpatični!

    ReplyDelete
  6. Super izgleda. Prva asocijacija kada sam vidjela kuglice je bio pohani sladoled koji obožavam. Bilježim za isprobati.

    ReplyDelete
  7. Sjajna ideja! Odlicno izgleda!!! :)

    ReplyDelete
  8. odlični paketići, baš mi se dopadaju

    ReplyDelete
  9. Super recept! Znam da bi mi se ovo svidelo. Da li kvasis ivice testa ili se lepo zalepi i bez toga?

    ReplyDelete
  10. Drago mi je da vam se dopada :)
    Taci, testo je super mekano, jednostavno za rad i lepo se lepi tako da ne moras kvasiti vodom, samo dobro stegnes krajeve :)

    ReplyDelete
  11. ovo izgleda prefino. toliko fino da ću ovo sigurno uskoro isprobati!

    ReplyDelete
  12. Jako lijep i jednostavan recept. Vrijedi isprobati dok još ima šljiva u nabavi :)

    ReplyDelete