Tuesday, November 29, 2011

Nana Anine kiflice sa sirom i neke novosti

Mekane, fine kiflice bile su ovomesecna tema Kuvarijacija. Nama se dopalo :)


U nastavku prenosim Tanjin detaljan recept, od reci do reci:
Za 32 kiflice koje cete ispeci u jednoj turi, u velikom plehu od rerne ...

Potrebno je:

  • odmeriti 500g brasna, a potrosicete otprilike 450g :)
  • 1 kasicica soli i 1 kasicica secera
  • pola kockice kvasca (20-25g) + kasicica secera
  • 250ml toplog mleka; od toga odvojiti 50ml za narastanje kvasca
  • 1 jaje- zumance ide u testo, belance za premazivanje
  • 80ml ulja
  • 175g margarina; meni je najlepsi Dijamant za fina peciva - necemo o losim stranama, na zalost je neizbezan u ovom receptu :(
  • 250-300g sira i 1 jaje za fil
  • krupna morska so i kim za posipanje.
Margarin se izvadi malo ranije da omeksa, a brasno proseje, pa se u vanglicu odmeri 400g brasna. Doda se so i kasicica secera brasnu. Kvasac se zamuti sa mlekom i secerom pa ostavi da naraste, najbolje pored tople ringle na kojoj se pre toga grejalo mleko. Zumance se razmuti sa uljem jer je tako najsigurnije izbeci da se nesrecno u komadicima zalepi za brasno.
U brasno se doda ostatak toplog mleka, ulje i zumance i na kraju narastao kvasac, pa se sve lepo izmesa - izbucka kratko varjacom. Dobije se jedna premekana smesa, koja jos uvek ne lici na testo sa kojim bi moglo da se uopste radi. Onda se uzme od onih preostalih 100g sakom malo brasna, varjacom malo pomeri testo pa sipa brasno na slobodno mesto i opet varjacom, malo izmesi testo. Sledi uzimanje sledece sake brasna, koja se podmetne malo ispod i preko testa i sada se rukom kratko zamesi testo jer vrlo brzo pocinje da se lepi za ruku. Cim pocne da se lepi, prekida se mesenje. Treci put, cistom rukom uzme se malo brasna, podigne se testo drugom pa pospe dno posude delom brasna iz sake, spusti testo, i ostatak brasna se natrlja odozgo po testu i sa svih strana. Testo se pokrije krpom i ostavi da odstoji oko pola sata, otprilike dok se kolicina ne uduplira.
Cela ova prica je u cilju da se zamesi sto mekse testo, jer sto je testo mekse, finalni proizvod je meksi, duze opstaje kao takav i sporije se susi.
Nakon sto se testo udupliralo, istrese se na radnu povrsinu koju nije potrebno pobrasniti jer vec ima brasna na samom testu. Podeli se na osam jednakih delova pa se svaki premesi i  formira 8 jufki (jufka - mala lopta od testa) tako sto se krajevi od spolja prebacuju ka sredini dok se ne dobije oblik lopte, pa se okrene da glatka strana bude odozgo.
Zatim se svaka jufka razvalja u "tacnicu" i cetiri tacnice se premazu margarinom (utrosi se tridesetak grama margarina) pa se poklope sa one nenamazane cetiri. Preciznije, spojene su margarinom po dve tacnice testa, tako da na kraju imamo 4 dela testa. Svaki deo testa se razvalja u krug i podeli na 8 trouglova. Trouglovi se malo recnu da bi se kiflica lakse zamotala, pa se filuju smesom sira i jajeta.
Dok se kiflica mota, samo malo se razvuce testo pa se zamotana kiflica ubaci u pleh za pecenje sa onim vrhom podvucenim ispod. U pleh se redjaju po horizontali 4 kiflice, po vertikali osam ... bar je tako uslovljeno mojim dimenzijama pleha. Izmedju kiflica se ne ostavlja preveliki prostor da bi sve stale. Moze da se pece u dve ture, ako neko ne voli kad se kiflice spoje zbog narastanja tokom pecenja.
Preostalo belance se dobro umuti viljuskom u cvrst sneg, pa se svaka kiflica obilno premaze njime. Najlakse je to uraditi silikonskom cetkom, mada je nana viljuskom prebacivala taj sneg od belanaca na kiflice. Zatim se preko kiflica pospe morska so i kim, ali ne mora nista, mi smo ih kod nane jeli samo premazane belancem. Od preostalog margarina se seckaju komadici i redjaju po kiflicama. Na svaku kiflicu se stavi jedan. Margarin moze unapred da se isecka na 32 komada. Kiflice nakon pravljenja idu na pecenje, ne narastaju. Peku se 15 - 20min. Temperatura zavisi od rerne, kod mene je to 175C kod moje nane 200C.


- Pratila sam recept od reci do reci, reckala trouglice bas kako je opisano, ali moje kiflice su ipak ostale malo duguljastije nego Tanjine. Pekla sam ih u dva pleha, nisu bile mnogo nagurane pa je mozda to razlog. Cini mi se da su njene (verovatno zbog guzve u plehu) vise otisle u visinu dok su moje otisle u sirinu.
Pekla sam ih na 200 stepeni, bas kao njena nana :)

- Nisam iskoristila sav margarin, ostao mi je mali komadic, od neki 20-30 grama ali ni tako nismo imali primedbi. Kiflice su neverovatno mekane, najveci deo je planuo pre nego sto su uspele da se ohlade.


Nedavno sam pomenula moju nameru da promenim adresu. Razlog je veoma jednostavan, vec neko vreme zapostavljam ovaj blog i sada sam u situaciji da se vise ni sama ne mogu snaci na njemu. Nekoliko puta pokusavala sam stvari dovesti u red ali to nije tako jednostavno i, uz ovaj broj recepata, verovatno bi potrajalo mesecima. I onda sam, u nekom trenutku, dosla na ideju da krenem ispocetka. 
Uglavnom, da ne duzim mnogo, novi blog dobio je svoju adresu pa, ako zelite, mozete skoknuti i tamo. Za sada su na novoj adresi dva stara recepta za koje sam procenila da su privukli najvise paznje za vreme mog blogovanja na ovoj adresi, a samim tim i vise puta isprobavani na razlicitim adresama. Varovatno kontate da su u pitanju Munchmallow i Ferrero Rocher :)
Jos uvek sredjujem novi blog i pokusavam da, od samog pocetka, bolje organizujem stvari tako da cu, dok tamo sve ne legne na svoje mesto, i dalje postavljati recepte ovde. 


Nadam se da moja odluka nece uticati na nase druzenje i da cemo nastaviti da se "vidjamo" i na novoj adresi.

Thursday, November 24, 2011

Lussekatter - Safran peciva

Lussekatter ili saffransbullar su skandinavska slatka peciva sa safranom ukrasena suvim grozdjem. Izuzetno popularna u Svedskoj, nista manje u Norveskoj, tradicionalno se pripremaju za dan Svete Lucije, 13.decembar, ali moze se reci da je poslednjih godina ceo period adventa obelezen mirisom ovih peciva.


Mogucnosti za oblikovanje popularnih zutih peciva su bezbrojne iako je najcesci, a ujedno i najjednostavniji, oblik slova S. Ostali tradicionalni oblici (koje sam se potrudila da prikupim u danasnjem postu), u najvecem broju slucajeva, simbolizuju Svetu Luciju i Bozic, koji nakon nje, sledi. Primeticete da neki od oblika, vizuelno, nemaju bas mnogo veze sa onim sto bi trebalo da predstavljaju ali objasnjenja o ovom delu pripreme peciva su veoma stura tako da nisam uspela pronaci odgovor na pitanje zasto je tako.


Kreativnost savremenih domacica, i kod ovih peciva, dovela je do velikih pomeranja, kako u izgledu tako i u samom receptu. Pojavili su se recepti obogaceni sirom i kiselom pavlakom, punjeni bademima i cokoladom, a najnoviji hit su i Lussekatter muffinsi. Ista stvar je i sa oblikovanjem. Danas se ova peciva mogu pronaci u svim mogucim oblicima i velicinama iako se najveci broj, ponavljam, i dalje pojavljuje u vidu slova S.
Recept koji sledi je jedan od najjednostavnijih i, verovatno, najstarijih.

Lussekatter
Potrebno:
75 gr maslaca
2,5 dl mleka
25 gr kvasca
5 gr safrana
75 gr secera
1/4 kasicice soli
1 kasicica kardamoma
oko 500 gr brasna

1 jaje
saka suvog grozdja

Priprema:
Istopiti maslac, dodati mleko pa, po potrebi, ostaviti da se malo rashladi. U mlaku tecnost izmrviti kvasac i ostaviti sa strane desetak minuta. U medjuvremenu pripremiti prosejati brasno. 
Nakon toga smesi mleka, maslaca i kvasca dodati so, secer i kardamom pa lagano dodavati brasno dok ne dobijete mekano testo koje se ne lepi za prste. Umeseno testo premazati sa malo ulja, staviti u ciniju, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruci.
Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu, podeliti na jednake delove i oblikovati zeljeno pecivo. Negde pred kraj oblikovanja testa ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Ovaj put necu posebno dopisivati kako sam koje pecivo oblikovala, drzacu se onoga da slika govori vise od 1000 reci :)
Oblikovana peciva sloziti na pleh oblozen papirom za pecenje i ostaviti na toplom mestu da nadolaze jos nekih 15 minuta. Nakon toga ih premazati umucenim jajetom, ukrasiti suvim grozdjem i staviti u zagrejanu rernu. Peci 10-15 minuta, u zavisnosti od rerne (moji su se pekli tacno 13 minuta).

* Kako je safran najskuplji zacin na svetu mnogi se odlucuju da ga u potpunosti ili jednim delom zamene gurkemeie zacinom. Na taj nacin se svakako postize zeljena boja, ali se mnogo izgubi na ukusu.
* Safran mozete sa malo secera izdrobiti u avanu kako bi bili sigurni da ce se u potpunosti istopiti. 
Na mojim slikama tragovi safrana su, ovaj put, ekstra vidljivi jer sam, nehotice (jureci decu), kesicu sa safranom, umesto u tecnost, istresla direktno u brasno.


LUSSEKATTER - OBLIKOVANJE

JULEGRIS - BOZICNO PRASE


JULEKYSE - BOZICNI POLJUBAC


LUSSEKATT - DJAVOLJA MACKA


SOLDATGUTT - DECAK VOJNIK


GULLVOGN - ZLATNA KOCIJA/KOLICA


PRESTENS HÅR -SVESTENIKOVA KOSA

JULEKAKE - BOZICNI KOLAC


LUCIAKRONE - LUCIJINA KRUNA


Ako vam se ni jedan od ponudjenih oblika nije dopao samo pustite masti na volju, sigurno necete pogresiti !!!

Ovako su izgledala zavrsena peciva, neposredno pred pecenje.


I na kraju - izvolite, posluzite se!


Lussekatter saljem Dilajli, ovomesecnoj domacici igrice  Ajme, koliko nas je. Tema je safran.

Sunday, November 20, 2011

Kolac sa jabukama

Kad se u kuci nadje dve, tri jabuke koje vise niko nece pripremite ovaj jednostavan kolac i "podvalite" ih porodici u novom pakovanju. Jednostavno a fino.


Potrebno:
3 jaja
200 gr secera
150 gr maslaca, istopljenog
1 dl mleka
180 gr brasna
2 kasicice praska za pecivo
1 kasicica cimeta (ili po ukusu, ja obicno stavim malo vise)
2-3 jabuke


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Okrugli kalup, promera 26 cm, podmazati uljem i posuti brasnom.
Penasto umutiti jaja sa secerom, dodati redom ostale sastojke pa izmesati da se sve lepo poveze.
Oljustiti jabuke, iseci ih na tanje kriske i, po mogucnosti, poprskati limunovim sokom da ne tamne. Nije problem ni ako nemate limuna, samo, tada, jabuke secite neposredno pre redjanja u pleh.
Sipati dobijenu smesu u pripremljen kalup pa zabadati kriskice jabuke u testo (mozete krenuti od jedne jabuke pa videti koliko gusto zelite da oh nagurate, ja sam danas upotrebila otprilike 1,5 jabuku).


Peci u zagrejanoj rerni oko 30-ak minuta. Povrsina kolaca ce na ovoj temperaturi malo jace potamniti a, ako to ne volite ili ne zelite, pecite ga na temperaturi od 180 stepeni. Tada vreme pecenja produzite za nekih desetak minuta.


Wednesday, November 16, 2011

2. blogorodjendan, slatke sufnudle i kuglof

Sufnudle nisam ni pravila ni jela, sigurno ima, vise od godinu dana. Nemam ni neki ustaljen recept za ove valjuske, pravim ih otprilike pa kako kad ispadnu. A kako pouzdanih recepata, na bilo koju temu, nikad nije na odmet odlucila sam da prvi isproban recept sa Aninog bloga budu upravo sufnudle.

Naredna dva meseca, blogerke iz celog sveta, a (u najvise slucajeva) sa prostora bivse Jugoslavije motace se po Aninoj kuhinji u okviru igrice FBI rukavice, koju je osmislila mamajac.
Ana, sem sto fino kuva pravi i bozanstvene fotografije pa je pravi melem za oci navratiti u njen kutak.


Sufnudle pravljene po ovom receptu bile su, iz vise razloga, novina za mene. Po prvi put sam prezle przila "na suvo" i, iako sam verovala da ce malo krckati pod zubima, to se nije dogodilo. Lepo su se obavile oko vlaznih sufnudli i nedugo zatim omeksale tako da je bilo, cak manje, rasipanja nego po mom ustaljenom nacinu przenja prezli na vecoj kolicini ulja. Drugo, po prvi put sa dodala vanili secer direktno u prezle i, moram priznati da mi se mnogo dopao taj sistem. Odlucila sam se za bourbon vanilu pa je ceo dozivljaj vanile bio jos kompletniji.


Ana, hvala na finom recepticu :)

Pre otprilike desetak dana La casa de vainilla napunila je dve godine pa vas, u to ime, castim nasim omiljenim kuglofom. Nadam se da necete zameriti, ali u haosu izmedju krecenja, busenja i brusenja nije bilo bas mnogo vremena za pripremanje neke fine, kremaste tortice.  Popravicemo za treci rodjendan ;)

Uskoro prelazim na novu adresu ali vise o tome u sledecem postu :)


Kuglof
Potrebno:
250 gr maslaca ili margarina
300 gr secera
1 vanili secer
5 jaja
1,5 dl mleka
400 gr brasna
1 prasak za pecivo
100 gr orasa (lesnika)
1 kasika kakaa


Priprema:
Izmiksati omeksali maslac (nije veliki probelm ni ako je direktno iz frizidera) sa secerom i vanili secerom. Dodati jedno po jedno jaje, zatim mleko i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo. U ujednacenu smesu dodati mlevene orase (lesnike), dobro izmesati pa podeliti na dva dela. U jednu polovinu dodati kakao i fino izmesati da se sve lepo oboji.
Kalup za kuglof podmazati maslacem, posuti prezlama pa naizmence stavljati kasiku svetle i kasike tamne smese. Sledeci red stavljati braon smesu na zutu, a zutu na braon ili sve to preskociti i sipati obe smese u pleh a zatim izmesati drvenim stapicem ili viljuskom da se malo prosaraju.
Peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Orase (lesnike) mozete preskociti ukoliko niste ljubitelj istih ili ih, iz nekog drugog razloga, ne upotrebljavate.