Tuesday, January 11, 2011

Nezni mlecni keksici/Delicate Milk Cookies

Please scroll down for English version

I jos jedni keksici koji su se sa Dajaninog bloga preselili u moju kuhinju!
Keksici su poneli naziv koji im u potpunosti odgovara, nezni i mlecni. Idealni za decicu, grickanje uz popodnevnu kafu, kratko receno - jednostavno savrseni!


Potrebno:
500 gr brasna
1 kasicica praska za pecivo
175 gr maslaca
130 gr secera
200 gr (zasladjenog) kondenzovanog mleka
1 jaje
aroma po zelji: korica limuna/narance, malo cimeta, esencijalno ulje limuna ili narance (10-12 kapi), vanila ili zamenite deo secera u receptu secerom s lavandom
za ukrasavanje (ukoliko zelite da ih ukrasavate): otopljena bela i/ili tamna cokolada


Priprema:
Izmiksajte maslac, secer, kondenzovano mleko da dobijete kremastu smesu. Dodajte prvo jaje i aromu po zelji, a zatim postepeno umesajte brasno, mesajuci prvo varjacom, a zatim rukama dok ne dobijete mekano testo.
Podelite testo na tri dela, svaki deo zasebno umotajte u prozirnu foliju pa ostavite u frizideru najmanje pola sata. Sto testo duze boravi u frizideru to ce biti lakse za valjanje i secenje.
Zatim deo po deo testa rastanjite oklagijom i isecite oblike po zelji. Slozite ih u pleh oblozen papirom z pecenje i pecite oko 10-ak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Kod mene su svi keksici dobili izgled cvetica i zavrsili nafilovani tj. spojeni pekmezom i nestali su brzinom svetlosti! Mozda sam mogla samo malo tanje da ih razvijem pre secenja ali ni ovako nismo imali primedbi :)




English version:
Delicate Milk Cookies
(recipe adapted from here)

Ingredients:
500 g (1.1 lb) flour
1 teaspoon baking powder
175 g (6 oz) butter
130 g (4.5 oz) sugar
200 g (7 oz) sweetened condensed milk
1 egg
(your choice between) lemon/orange zest OR a little cinnamon OR orange/lemon essential oil (10-12 drops) OR vanilla extract or powder, OR substitute part of the sugar in the recipe with lavender sugar
for decoration: jam, melted dark or white chocolate

Method:
Beat the butter, the sugar and the condensed milk until pale and creamy. Beat in the egg, then sift in the flour mixed with the baking powder. Work with a spoon and then with your hands to get a smooth dough. Divide into three equal parts, form discs and wrap each of them in piece of plastic wrap. Refrigerate for about one hour (even longer is fine, mine sat in the fridge for three hours and it was perfectly fine to work with).
Preheat the oven to 180°C (375°F).
Roll the dough out between two sheets of baking paper to 3-4 mm thick and cut out the shapes you prefer with cookie cutters. Place the cookies on a baking sheet lined with baking paper and bake for about 10 minutes. They should stay pale.
Transfer the cookies to a cooling rack. 
When they're cold you can sandwich them with a little fruit jam or decorate with melted chocolate, or simply dust with powdered sugar.

24 comments:

  1. Izgledaju fantastično i jako mekano, a vjerujem da i zanosno mirišu.
    Pusa!

    ReplyDelete
  2. predivni su,a slikice su prekrasne:)

    ReplyDelete
  3. Pre par dana sam kupila ove modlice, tj. seckalice za cvetiće. Tako su nežni i ljupki. Nažalost ovde nema kondenzovanog mleko koje se u nekim receptima blogerica provlači, ali može i neka druga varijanta sa ovim medenim cvetićima da se pravi. Dajana zaista ima prefine kekse i čokoladice.

    ReplyDelete
  4. Prelepi su, imam ovu modlicu, pa ću isprobati. Hvala ti za recept.

    ReplyDelete
  5. Ovakve slične smo imali za blagdane, i svi su ih nekako ignorirali jedući sve ostale pa su oni ostali zadnji, a onda je gotovo nastala tuča za posljednji ovakav kolačić! :)))) Hehehehe, zapisat ću i ovu varijantu! pusa!

    ReplyDelete
  6. Predivno si ih napravila, ali predivno...

    P.S. Deda Mraz danas svratio do nas i doneo nam poklone... deca su se silno oduševila a i mi ostali :))) Veliko ti HVALA draga moja :)))

    ReplyDelete
  7. Sviđa mi se ovaj blog, sladak je i slasan!!
    Baš mi treba recept za ove keksiće...naravno provjereni
    Lijep pozdrav!

    ReplyDelete
  8. Predivno izgledaju ovi tvoji keksici...ali kod tebe je uvek sve predivno..:)

    ReplyDelete
  9. Maravilloooooooossssooo que preciosas esas flores
    un saludo desde www.lasguisanderas.com

    ReplyDelete
  10. prekrasno su ti ispali, kao pravi mali cvjetići :))

    ReplyDelete
  11. Vidjela sam ove ljepotice i kod Dajane. U tvojoj izvedbi krasno izgledaju!

    ReplyDelete
  12. Prekrasni su i doista opravdavaju naziv nježni. Poput porculanskih su. Fotke su odlične! :)

    ReplyDelete
  13. Tko ih ne voli, nezna što propušta :)

    ReplyDelete
  14. Kako su samo lepi,a verujem i jako ukusni!

    ReplyDelete
  15. ovakvi keksići su jedni od meni najdražih, a receptić je pun pogodak! Krasna je tvoja izvedba!
    pozdravljam te ovom prilikom (baš sam još nekoliko cura pisala kako redovno pratim blogove, ali nikad nisam komentirala); sad sam se registrirala i napravila svoj, veselim se druženju :))

    ReplyDelete
  16. Keksici su preslatki kao i uostalom sve ostalo na ovom blogu. Kod mene postoje 3 komada Award za ovaj predivni blog i mozete ih pogledati i preuzeti ovde:
    http://marimilocakedesign.se/recept/nasi-najbolji-blogovi-i-jedan-award/

    ReplyDelete
  17. Uvijek me razveseliš kad isprobaš neki moj recept jer sve tako savršeno napraviš, od samog recepta do slika. Prekrasno zbilja.

    ReplyDelete
  18. Zondra, odlicni su! Toplo preporucujem :) Pusa
    Jasenka - :)))
    Jelena, slazemo se za Dajanine keksice :) A sto se kondenzovanog mleka tice, mozes da probas sa homemade verzijom.
    Marijana, Jovana, tnx :)
    Lilly, i moji su se tek nedavno privikli na keksice. Nisam ih, ranije, nesto preterano ni pripremala, a i kad bi ih bilo uvek su se radije sladili nekim kremastim kolacima. U poslednje vreme situacija se znatno izmenila, mozda zato sto im ne ostavim izbora ;)
    maslinka, tnx :) Drago mi je sto vas je Deda Mraz pronasao :)))
    Ana, hvala :)
    arba, hvala na lepim recima i poseti :)
    Sandra, sad sam se postidela ;)
    Noelia, mojamediteranskakuhinja, Jasna, Tadeja, Sanja, Maja, hvala vam devojke :)
    Tamara, hvala! Bas lepo sto si nam se pridruzila, i ja se unapred radujem druzenju :)
    MMCD, najlepse hvala na lepim recima i nagradicama :)
    Dajana, hvala ti od srca na ovim recima! I hvala ti za predivne keksice :)

    ReplyDelete
  19. Nisam nikad koristila kondenzovano mleko a koliko vidim baš je popularno na blogovima koje pratim... Ako uspema da ga nadjem, ovo će biti prva stvar koju ću isprobati :) Preslatki su i liče mi na neku bajku :)

    ReplyDelete
  20. prelepi, slike takođe! na mom blogu čekaju te nagradice :)

    ReplyDelete
  21. Ajme zbilja izgledaju nježno kao pahuljice. Mogu misliti kako se tope u ustima. :)

    ReplyDelete
  22. Da li se moze koristiti obicno mlijeko???? Izglledaju njezno i glatko , sve pohvale blogerici!!!

    ReplyDelete