Thursday, January 6, 2011

Conchas

Please scroll down for English version

Conchas su meksicka slatka peciva koja svojim izgledom podsecaju na skoljke. Sam naziv potekao je od spanske reci concha sto znaci skoljka. Moj prvi susret sa ovim dekorativnim pecivima omogucila je Sweet green i hvala joj na tome :)))
Recept sam videla nekoliko dana pred praznike i zaljubila se u ove skoljkice na prvi pogled. Cekala sam da malo smanjimo kolicinu keksica i kolacica pa da ih isprobamo. Sweet me odvela i do bloga Wild yeast gde sam pronasla jos neke zanimljive ideje za ukrasavanje i, nakon sto sam pogledala jos neke slicice i blogove, bacila sam se na posao. Koristila sam recept Sweet green, s tim sto sam kukuruzno brasno zamenila belim, smedji secer belim kristal secerom i u nijansama izmenila toping.


Ove skoljkice proslavile su se po svojoj dekorativnoj povrsini i jedno su od omiljenih peciva u Meksiku. Kazu da Meksikanci preferiraju sladunjava peciva za dorucak i da se, neretko, ove lepotice nadju na njihovom stolu u ranim jutarnjim casovima. Ako i vi spadate u grupu ranoranioca obradujte svoje malisane ovim slatkim, oku privlacnim, pecivima ;)



Testo:
4 solje brasna
2 kasike suvog kvasta
1 kasicica soli
1/3 solje secera
1 jaje
55 gr maslaca, sobne temperature
1 solja tople vode
1 kasicica cimeta

Gornji sloj:
115 gr maslaca
1 solja brasna
½ solje secera u prahu

Prirodne boje:
1 kasicica kurkume
1 kasika kakaa
1 kasicica cimeta
1 kasika suvih jagoda samlevenih sa malo secera

* solje su od 240ml



Priprema:
Pomesajte sastojke za testo varjacom pa zatim nastavite mesenje rukom dok ne dobijete glatko, cvrsto testo. Prekrijte posudu i ostavite testo oko sat vremena, na toplom mestu, da naraste.
U medjuvremenu pripremite gornji sloj testa: izmesajte maslac, secer u prahu i brasno dok ne dobijete fino, glatko testo. Podelite ga na 4 jednaka dela pa u svaki deo dodajte drugi zacin (boju). Dobro izmesite da se testo u potpunosti oboji u zeljenu boju. Umotajte obojena testa u plasticnu foliju da se ne osuse i ostavite sa strane.


Dva velika pleha oblozite papirom za pecenje.
Istresite nadoslo testo na povrsinu blago posutu brasnom pa ga podelite na 16 jednakih delova. Svaki komadic oblikujte u lopticu. Poredjate dobijene loptice u pripremljene plehove. Zatim, svaki od obojenih delova testa podelite na 4 jednaka dela i oblikujte kuglice. Jednu po jednu kuglicu obojenog testa spljostite medju dlanovima sto tanje mozete pa oblozite kuglice u plehu. Pritisnite lagano da se testo dobro zalepi (ako je testo suvo navlazite ruke vodom). Nozem urezite brazde u obliku skoljke. Secite samo obojeno testo, ne dublje.


Ostavite ukrasena peciva da se dizu jos 30-ak minuta.
Za to vreme ukljucite rernu da se zagreje na 190 stepeni. Pecite skoljkice 20-ak minuta.
Ostavite peciva da se malo ohlade, posluzite jos tople.


Deo koji sam bojila suvim jagodama bio je malo meksi i poceo se topiti pri precenju. Mislim da je u taj deo trebalo dodati jos malo brasna kako bi testo bilo malo cvrsce i izdrzalo pecenje bez deformisanja. Takodje, mislim da sam trebala obloziti celu kuglicu ovim gornjim delom testa, tako bi povrsina bila tanja i, pretpostavljam, jos vise ispucala a skoljkice bi izgledale lepse.

Za bojenje gornjeg dela testa mozete upotrebiti chili, crvenu paprika, vanila ekstrakt, koru narandze, zeleni caj…


Svima koji danas proslavljaju Badnjak zelim prijatno vece i srecan Bozic sutra!
Mir Bozji-Hristos se rodi!!!

English version:
Conchas
(recipe adapted from here)


Dough:
4 cups flour
2 tablespoons dry yeast
1 teaspoon salt
1/3 cup sugar
1 egg
55 g butter, room temperature
1 cup lukewarm water
1 teaspoon cinnamon

Topping dough:
115 g butter
1 cup flour
½ cup powdered sugar

Colors:
1 teaspoon turmeric powder
1 tablespoon cacao
1 teaspoon cinnamon
1 tablespoon dehydrated strawberries (finely ground in a spice mill with a bit of granulated sugar)
or use chili powder, paprika powder, vanilla extract, orange peel, green tea…

Preparation:
In a large bowl combine all ingrediens. Stir with wooden spoon until mixed. Then, knead until dough is smooth. Cover with kitchen towel and let rise in a warm place for about 1 hour.
In the meantime, prepare the topping: mix butter, powdered sugar and flour until well combined. Divide into 4 pieces. Stir cinnamon into one part, cacao into one part, turmeric powder into one part and strawberry into one part. Wrap each dough, individually, in plastic wrap and set aside.
Line two baking sheet with parchment paper.
Turn out dough onto a lightly floured work surface and divide into 16 pieces. Shape each piece into a ball. Place them into prepared pan.
Then, divide each part of topping dough into 4 equal pieces. Shape topping dough into small balls and then pat each ball into a circle. Place 1 circle of topping dough on each ball of dough, shaping it down over the ball. Repeat with remaining dough. Using a knife cut grooves in the topping like a clam shell. Let rise for about 30 minutes.
Preheat oven to 190 degrees C. Bake conchas about 20 minutes.

22 comments:

  1. Fantastično si ih napravila!!!
    Nisam nikad vidjela ovako nešto, prava si majstorica!
    Šaljem ti veliki pozdrav i kiss, Zondra Art

    ReplyDelete
  2. Ovo su prava mala umjetnička djela!!!
    Zaista sam iznenađena,
    zapisujem, da zadivim prijatelje:)!
    PUSA

    ReplyDelete
  3. Stvarno su perekrasni. I mene su oduševili kad sam ih vidjela kod Sweet Green i definitvno ću ih isprobati. Tvoja izvedba je prekrasna i peciva su nestvarno lijepa. :)

    ReplyDelete
  4. WOW! Super mi izgledaju, poput malih šarenih spužvastih loptica! :))) Pridružujem se čestitkama, i tebi draga sve naj naj ako slaviš! :)) Pusa!

    ReplyDelete
  5. I mene su oduševila kada sam ih videla ali sam na njih potpuno zaboravila... Hvala na potsećanju i moraću ih praviti... Tebi su super ispala :)

    ReplyDelete
  6. Prelepo! Bas su lepe skoljkice.... :)

    ReplyDelete
  7. jako lijepo si ih napravila, oduševljena sam izgledom

    ReplyDelete
  8. Odusevila si me!!Tako su lepe,neobicne, jednostavno se moraju probati!

    ReplyDelete
  9. Real beauties! Opet nesto drugacije od Mihaele ;-)

    ReplyDelete
  10. Kao prvo zelim ti ugodne i vesele blagdane!
    Kao drugo hvala ti na linkanju i povjerenju, tvoje conchas su stvarno savrsene, cestitam!

    ReplyDelete
  11. moram priznati da nikad nisam čula za ova prekrasna peciva, a tako du divna! fenomenalno si ih napravila. tebi i tvojoj obitelji želim sretan božić!

    ReplyDelete
  12. ajme, predivna su, ovo je bas zanimljivo! Sretan ti Bozic draga!

    ReplyDelete
  13. wow, ovo bas ostavlja utisak. prelijepo je.

    ReplyDelete
  14. Prekrasne su, a njaviše mi se sviđa što si koristila prirodna bojila. Odlično!

    ReplyDelete
  15. Sve gledam jesu li ova peciva prava ili umjetna, toliko savršeno izgledaju! Najviše od svega mi se sviđaju prirodne boje jer nisam ljubitelj umjetnih. :)

    ReplyDelete
  16. Predivno kao i uvek...sa malim zakasnjenjem zelim ti Srecan Bozic!

    ReplyDelete
  17. Hola de nuevo por tu blog ... que estupendas te han quedado estas conchas ...geniales ... Desde mi blog para ti SALUDOS MARIMI

    ReplyDelete