Monday, January 17, 2011

Pani Popo

Please scroll down for English version

Pani Popo je tradicionalni naziv za mekane, slatke zemicke koje ce vas oduseviti svojim lepljivim dnom jer se upravo tu krije specificnost ovih peciva. Prevod ovih pogacica na nas jezik bio bi Kokos zemicke (od reci pani-zemicka i popo-kokos).
Koliko sam ja uspela da se informisem, ova peciva dolaze nam iz nezavisne drzave Samoa, iako se po internetu neretko pojavljuju pod nazivom havajska slatka peciva. Kako se Samoa nalazi na pola puta izmedju Havaja i Novog Zelanda, verovatno se tu radi o onoj prici o prisvajanju.  E sad, ostacu vam duzna informaciju cije su izvorno te gde su se i kada prvi put pojavile iako cu ja, ne znam zasto, verovati da su ipak samoanske ;)


Dakle, Pani Popo su mekana peciva pecena u slatkom sosu od kokosovog mleka zbog ceka ostaju lepljiva na dnu i dobijaju taj THE ukus!
Po netu mozete pronaci razne verzije, ali sve su, u sustini vrlo slicne. Razlike su u kolicinama brasna i ostalih sastojaka, negde savetuju premazivanje mlekom, negde jajetom ali osnova i ono sto ovo pecivo cini posebnim je, upravo, ta kupka od kokosovog mleka i to se ni u jednom receptu ne menja. Znaci, mozete da umesite svoje omiljene lepinjice i prisvojite samo kokos umak i verujem da necete pogresiti. Jedino sto sam primetila, vezano za pecenje, je da se Pani Popo u svim slucajevima peku u vatrostalnoj posudi.  Ne znam da li je to samo zbog vizuelnog utiska (kako bi se video taj umak) ili postoji neka druga fora ali svi rade tako pa sam se i ja drzala vatrostalne.
Ove zemicke pretezno se ne filuju, ali ja sam tu malo odstupila od recepta jer moji momci se uvek razocaraju kad je sredina prazna. Ovo je moja verzija Pani Popo!!!

Sastojci:
4 solje brasna
1 suvi kvasac
1 1/2 solja mlakog mleka
1 kasika maslaca + maslac za premazivanje
400 ml kokosovog mleka
1/4 solje secera

po zelji cokolada za punjenje

* solje su od 240 ml



Priprema:
Izmesajte mleko sa suvim kvascem pa ostavite pet minuta da se kvasac rastopi. Smesi dodajte kasiku maslaca i, zatim, lagano dodajte brasno. Umesite glatko testo pa ga ostavite na toplom mestu da se udvostruci.
Naraslo testo podelite na 18 jednakih delova i od svakog komadica oblikujte malu kuglicu (ako se odlucite da ih filujete, u sredinu svake kuglice ubacite kockicu cokolade). Slozite oblikovane kuglice u dve manje ili jednu veliku (ali bas veliku) vatrostalnu tako da sa svake strane kuglice ostane po malo prostora (ja sam vatrostalnu blago namazala maslacem iako se to ne pominje u originalnom receptu).  Slozene kuglice ostavite da narastu, a u medjuvremenu ukljucite rernu da se zagreje na 190 stepeni.
Zatim, izmesajte kokosovo mleko sa secerom. Posto se secer jako tesko topi, a ostace i onih cvrstih delova kokosovog mleka, zagrejte smesu na laganoj vatri tek toliko da se ne osete kristali a cvrsti delovi mleka se istope. Isto mozete uciniti i u mikrotalasnoj.
Kada se rerna zagreje, a peciva nadodju, premazite svaku kuglicu sa malo istopljenog maslaca, pa u praznine izmedju kuglica sipajte smesu od kokosovog mleka i secera.
Pecite oko 20-25 minuta ili dok peciva ne porumene.


Jako je vazno da, prilikom slaganja peciva u pleh, ostavite po malo prostora sa svih strana kuglice kako ne bi mnogo otisla u visinu (moje nisu bas najreprezentativniji primerci). U originalnom receptu se savetuje pecenje u dve manje vatrostalne, ali ja sam resila da ih sve stisnem u jednu (koja je ocito bila premala, iako najveca koju imam) pa su malo previse ”visoke”.
Ako vam preostane peciva za sutradan samo ih malo zagrejte u mikorotalasnoj i ponovo cete dobiti mekane zemicke sa tecnom cokoladom u sredini :) Ove na slici slikane su dan kasnije ;)


Ova peciva saljem Sandri, domacici igre Ajme, koliko nas je (koju je osmislila Snjezana), na temu kokos.

English version:
Pani Popo
(recipe adapted from here)

Ingredients:
4 cups all-purpose flour
1 package dry yeast
1 1/2 cups lukewarm milk
1 tbsp butter + some more for brushing
1 can coconut milk
1/4 cup sugar

Directions:
Mix the lukewarm milk and yeast in a bowl.
Leave few minutes until the yeast dissolves and add 1 tbsp butter and slowly add the flour.
Mix until dough cleans itself off the sides of the bowl and forms a smooth ball. Place it into a buttered bowl and leave to rest until doubled in volume.
When the dough has risen make 18 small rolls and place them in 2 buttered 8X8" casseroles.
Let them rest again.
Meanwhile mix the coconut milk with the sugar. I had to heat it a little bit so I can mix it with the sugar.
Pour the sweeten coconut milk over the risen rolls. Heat the oven at 375F.
Bake for 20-22 minutes or until done.

25 comments:

  1. Jaooooo savršeno slatko pecivoo!! Slike govore više od hiljadu reči!!:-)))

    ReplyDelete
  2. Svaka zemlja ima svoje slatko pecivo. Kako je ovo egzotično!

    ReplyDelete
  3. Čovječe ovo me totalno oduševilo. Nikad nisam čula za ova peciva ali kako sam veliki obožavatelj kokosovog mlijeka moram ih isprobati. Izgledaju tako savršeno mekano i ukusno. :)

    ReplyDelete
  4. I ja prvi put čujem za ovakva peciva, kokos obožavam, još ovako punjena-oduševljena sam
    Jako lijepo su ti ispali :)

    ReplyDelete
  5. Nikad čula za ova peciva.. Hvala ti što si se odlučila za ovaj recept :)) I ja bi ih definitivno napunila čokoladom, budući da mi je kombinacija čokolade i kokosa presavršena..

    Odlična ulaznica za igru

    ReplyDelete
  6. Fantastično primamljiva kombinacija ukusa, deluju mekano kao neki oblačići!!!

    ReplyDelete
  7. Kod nas se takva peciva zovu "Buhtle". Odlična su!Samo se pretežno pune sa marmeladom ili sirom.

    ReplyDelete
  8. wow, savrsena su!!! ova cokolada me izludjuje:)))

    ReplyDelete
  9. Deliciosssoooooooooooo
    un saludo desde www.lasguisanderas.com

    ReplyDelete
  10. njam njam njam. verovatno su i bez čokolade savršeni.

    ReplyDelete
  11. Dzaba meni i da krenem u tereatuni i da trckaram svaki dan po pet kilometara kad ja svako ovakvo i slicno testo MORAM da probam :)
    Predivno izgledaju :)

    ReplyDelete
  12. Ako nastavim dolaziti dobit ću sto kila!
    Predobro mi izgledaju.

    ReplyDelete
  13. Imacemo 100 kila ako nastavim sve da isprobavam!!Divno draga!

    ReplyDelete
  14. Da se pridruzim devojkama iznad koji nisu cule za ovo pecivo :)
    Jako interesantno!
    Verujem da je preukusno.

    ReplyDelete
  15. Uhuuuu savršeno, savršeno!!!! Baš mi je žao što ovdje ne mogu naći kokosovo mlijeko, pa mi ostaje samo da parim oči na ovim tvojim savršenim fotkama... šmrc! :(

    ReplyDelete
  16. I ovo moram obavezno probati!
    A ako Timna vidi morati ću odmah ili sad! :)
    Super izgleda!

    ReplyDelete
  17. Ovo izgleda odlično morat ću isprobati ionako imam kokosovog mlijeka a ne znam što bi s njime

    ReplyDelete
  18. Krasan recept, bas mi se svidja i isprobat cu ga prvom prilikom

    ReplyDelete
  19. Imas nagradu na http://jasnaskitchencreations.blogspot.com/2011/01/nagrade-awards.html

    ReplyDelete
  20. Draga dodzi po nagradu....Pozdrav!!!

    ReplyDelete