Wednesday, January 26, 2011

Kokosovo mleko/Homemade Coconut Milk

Please scroll down for English version

Da li mozete da verujete da je potrebno samo 170 gr kokosovog brasna za 1 litar odlicnog kokosovog mleka. Veoma jednostavno i veoma brzo... za sve vas koji niste u mogucnosti da ga nabavite u obliznjoj prodavnici :)


Vec duze vreme se spremam da isprobam ovaj recept i to iz ciste radoznalosti... Nekako nisam verovala da se tolikim zalivanjem i cedjenjem vode iz kokosovog brasna dobije tecnost identicna onoj iz konzerve. Bilo mi je logicno da ce, nakon natapanja kokosa u vrelu vodu, iz istog izadji neka bela vodica ali nisam verovala da ce se iz te mase odvojiti krem i da ce krajnji rezultat zaista toliko liciti na original proizvod.
Inace, kokosovo mleko se u ovim nasim krajevima moze nabaviti na svakom cosku i to toliko povoljno da se ne isplati prljati posudje za "proizvodnju" istog, ali eto moja radoznalost, vase poruke o nemogucnosti nalazenja istog i Sandrin izbor za igricu Ajme, koliko nas je (koju je osmislila Snjezana) "naterali" su me da sinoc zasucem rukave i bacim se na "proizvodnju", a gde sam ga i kako upotrebila videcete u sledecem postu :)


Potrebno:
170 gr kokosovog brasna
3 x po 480 ml kipuce vode
cedilo
cinija
gaza
food procesor

Priprema:
Oblozite cedilo sa dvostrukim slojem gaze, stavite ga iznad cinije u koju ce se cediti mleko i ostavite sa strane.
Kokosovo brasno stavite u food procesor i prelijte ga sa 480 ml kipuce vode. Lagano pokrenite procesor i miksajte kokos sa vodom 45 sekundi. Ovaj deo morate odraditi pazljivo, odnosno pritiskati dugmence sa malm prekidima jer ce vam u suprotnom voda izleteti napolje. Znaci samo pulsirajte, nikako nemojte pritisnuti dugme da se noz neprestano okrece (nadam se da sam dobro objasnila ovaj deo, ako, ipak, nisam cekam povratnu poruku :)). Meni je, pri prvom miksanju, deo tecnosti izleteo i napravio haos u kuhinji pa sam imala vise posla oko pospremanja i skupljanja vode nego oko cele pripreme kokosovog mleka :(
Nakon tog procesa od 45 sekundi, ostavite kokos da se malo prohladi (tek toliko da ne ispecete ruke prilikom cedjenja), a zatim ga istresite u pripremljenu gazu . Pokupite krajeve i krenite da uvrcete gazu i pritiskate kokos kako bi sto vise tecnosti izaslo u ciniju.
Ponovite ovaj proces jos dva puta sa istim kokosovim brasnom (znaci prelijte sa vrelom vodom, prohladite pa cedite). Ostavite procedjeno mleko da se u potpunosti ohladi, a zatim ga pospremite u frizider. U frizideru moze stajati 1-2 dana. Nakon par sati u frizideru na povrsini ce se izdvojiti krem.
Ako vam je ova kolicina previse za dan, dva smanjite kolicinu brasna i vode.


Brasno koje vam preostane posle cedjenja mleka ne bacajte! Iskoristite ga u kolacima, filovima, kao dodatak zitaricama koje doruckujete ili kao dodatak za smoothie, a mozete ga isusiti u rerni pa koristiti za pohovanje umesto prezli.



English version:
Homemade Coconut Milk
(recipe adapted from here)

(Yield: About 1 1/2 c after first press; about 4 1/2 c after three presses)
6 oz desiccated (unsweetened shredded) coconut (about 2 1/3 c)*
2 c boiling water for each of three presses
Equipment:
Strainer
Bowl
Cheesecloth
Food processor

Step 1: Line a strainer with cheesecloth (double thickness) and place the strainer over a bowl.
Step 2: Put the coconut in a food processor and carefully pour 2 c boiling water on top. Process for 45 seconds, then let the coconut cool a bit.
Step 3: Pour the pureed coconut into the cheesecloth.
Step 4: Gather together the corners of the cheesecloth and twist to wring out the milk.
Step 5: To do a second press (in which you will end up with more coconut milk and less coconut cream), repeat steps 2-4 with the same coconut, reusing the same piece of cheesecloth.
Step 6: Do a third press in exactly the same way as the second press.
The milk can be stored in the fridge for 1-2 days (it will separate into coconut milk and coconut cream).
*I used desiccated coconut, but you could also use fresh coconut here.

And even after extracting the milk, coconut pulp has its uses, so don’t throw it out. Here are a few ideas for what to do with it:
Add it to pancake, muffin, or cake batter
Add it to cake frosting
Add it to pudding
Add it to oatmeal
Add it to a smoothie
Spread it on toast with a drizzle of honey
Dry it out in the oven and use it as breadcrumbs for breading things like chicken

19 comments:

  1. vidjela sam već na blogovima naćin izrade kokosovog mlijeka, nisam sama probala, no iako ne ljubim previše kokos zainteresirana sam da ovo isprobam

    ReplyDelete
  2. Bravo, Mihaela. Sigurna sam da će svi kojima kokosovo mleko nije lako dostupno umeti da cene ovaj recept.

    ReplyDelete
  3. Onima koji oskudjevaju u kokosovom mlijeku ovo ce sigurno dobro doci.
    Moram da naglasim da ponekad neko kokosovo 'brasno' bas i nije pogodno za pravljenje ovog mlijeka (po mom skromnom uvidjaju).

    ReplyDelete
  4. Veoma koristan recept!
    Iako u komsiluku mogu nabaviti kok.mleko isprobacu,jer me sve vise privlace ove homemade varijante.

    ReplyDelete
  5. Sada i ovde ima kokosovog mleka, ali zašto da ne probamp nešto novo. Radili smo maskarpone, pa možemo i ovo. Odlično!

    ReplyDelete
  6. SAVRŠENO DRAGA!!! Pravim ga obavezno !!!! SJAJNA SI!!!

    ReplyDelete
  7. Baš sam ga pravila pre neki dan ali od celog kokosa :) Recept je super i ja nikada nisam kupila kokosovo mleko i ne znam kakva je njegova gustina i ostalo ali ovo domaće sam pravila par puta i jako sam zadovoljna :)

    ReplyDelete
  8. Ovdje ga ne mogu naći, pa će mi tvoj recept za kokosovo mlijeko doći i više nego odlično! :)

    ReplyDelete
  9. Super stvar, deluje jednostavno, hvala za recept!

    ReplyDelete
  10. Genijalcu! :))
    Taman za ove sto vataju zadnji voz za igricu, da ima das glavni sastojak za mnoge djakonije.
    Ako moze jedno glupo pitanje ...
    Da probam u blenderu? Imam "pulse" :D

    ReplyDelete
  11. Tnx devojke!
    Taci, mozes i u blenderu. Po mom misljenju to se radi kako bi se kokosovo brasno dobro izmuckalo sa vodom a to ces sigurno postici i u blenderu :)

    ReplyDelete
  12. I ja ga pravim doma (ima recept na mom blogu). Fotografije su ti prekrasne - ova crno bijela kombinacija

    ReplyDelete
  13. Odličan i vrlo koristan recept! Fotkice jako lijepe! :)

    ReplyDelete
  14. pravila sam za moj indonežanski čips i isto tako bila sumnjičava, ali sam zato pre desetak godina pravila od oraha i sojinog mleka (za sve one koji su na dijeti bez kazeina).

    ReplyDelete
  15. Jako mi je fora ovaj recept iako se meni nikad ne da isprobati napraviti domaće mlijeko. Najjednostavnije mi kupiti limenku mlijeka, ipak moram priznati da si me zainteresirala ovim postom. rezultat je nevjerojatan i samo radi toga bi isprobala recept. :)

    ReplyDelete
  16. hvala na receptu! Meni su malo dalji ti dućani s kokosovim mljekom, tako da ću obavezno probat.

    ReplyDelete