Wednesday, May 26, 2010

Nastar - Pineapple rolls

Please scroll down for English version


Indonezijska verzija ananas tarta... Prave ga u raznim oblicima a meni je najinteresantnije izgledao ovaj u rolnicama. Nikada nisam bila u Indoneziji ali, koliko sam mogla pronaci po internetu, Nastar se tradicionalno pravi za docek Nove godine i druge velike svecanosti jer simbolicno oznacava srecu!
Mi smo ih danas degustirali pa, za par dana, javim kako nam ide sa srecom :)))

Ovo je moja ulaznica za igricu "Ajme, koliko nas je" koju je pokrenula monsoon a u okviru koje je domacica Branka izabrala ananas!


Potrebno za testo:
150 gr maslaca
100 gr margarina
50 gr secera u prahu
2 zumanca
1/2 kasicice ekstrakta od vanile
1/4 kasicice soli
350 gr brasna
50 gr sitnog kukuruznog brasna

Potrebno za punjenje:
450 gr svezeg ananasa
220 gr finog kristal secera
1/2 kasicice cimeta ili ekstrakta limuna (ananasa)

Potrebno za premaz:
1 zumance
1 kasicica kondenzovanog mleka (moze se izostaviti)
1/4 kasicice soli
1/4 kasicice hladne vode


Priprema:
Prvo pripremiti punjenje od ananasa... Usitniti ananas u multipraktiku, dodati secer pa staviti na umerenu vatru i zagrejavati dok ne prokuva. Kad provri dodati cimet (ekstrakt limuna ili ananasa), smanjiti vatru pa lagano kuvati dok sva tecnost ne ispari, a ananas se zgusne (trebace vam oko sat vremena). Povremeno mesati.
Za testo izmiksati maslac, margarin i secer u prahu. Dodati jedno po jedno zumance, ekstrakt vanile i so pa dobro umutiti. Na kraju dodati obe vrste brasna, malo izmiksati pa umesiti testo rukom.
Za premaz izmesati sve sastojke.

Prebaciti testo u spric za keksice

Istiskati dugacke trake testa po radnoj povrsini

Od ananas fila oblikovati valjcice sirine testa

Na pocetak testa poloziti jedan pripremljeni valjcic i lagano urolati

Kada je testo skroz omotano oko ananas punjenja odvojiti nozem rolnicu od ostatka testa

Pripremljene rolnice redjati u pleh postavljen papirom za pecenje i cetkicom premazati pripremljenim premazom

Peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15-20 minuta.


Moram priznati da uoptse nisam ljubitelj ananasa... svez jos i tako-tako, ali onaj iz konzerve ne mogu nikako. U ovim rolnicama ukus ananasa se potpuno gubi tako da kad ih zagrizete nikada ne bi pogodili sta se, zapravo, krije u unutrasnjosti (naravno, da to prethodno niste znali). Mi smo danas imali goste i bas niko, od petero ljudi nije uspeo da pogodi cime su rolnice filovane :)
Pa ako ste ljubitelj ananasa, obavezno izostavite cimet a ubacite ekstrakt ananasa koji ce, verujem, pojacati ukus :)))
Moram jos dodati da se u originalnom receptu fil pravi od 300 gr ananasa, sto meni svakako nije bilo dosta pa sam pri kuckanju sastojke za fil uvecala za tacno polovinu... a danas sam od ostataka testa ispekla prazne keksice...


Original recept

English version:
Nastar
(original recipe, adapted from here)

Dough:
150 gr butter
100 gr margarine
50 gr icing sugar
2 egg yolks
1/2 teaspoon vanilla essence
1/4 teaspoon salt
350 gr plain flour
50 gr cornflour

Pineapple jam:
450 gr grated pineapple
220 gr castor sugar
1/2 teaspoon cinnamon (pineapple essence or lemon essence)

Egg glaze:
1 egg yolk
1 teaspoon condensed milk (optional)
1/4 teaspoon salt
l/4 teaspoon water

To make the pineapple jam:
Place grated pineapple and sugar in a heavy-bottomed aluminium saucepan and cook over moderate heat until it begins to boil. Add cinnamon (essences) and lower the flame, then continue to cook until mixture is almost dry and thick. Keep stirring all the time (this takes about an hour). Leave aside to cool.
To make the pastry: Cream butter, margarine and sugar until light. Beat in egg yolks one at a time. Add essence and salt and beat until fluffy. Fold in sifted dry ingredients and mix to a firm dough. Put mixture into a nastar mould and press out into strips 6cm to 7cm long.
Place 1/2 tsp of pineapple jam filling on the edge of a strip and make a small elongated roll. Cut off excess dough. Put nastar rolls on greased trays. Brush with egg glaze. Bake in preheated oven at 180ºC for 20 minutes or till golden brown. Cool on wire racks before storing.
To make egg glaze, lightly beat the above ingredients together.

9 comments:

  1. Stvarno si me odusevila,samo ...ja bacila takav spric u smece???,nisam razmisljala da ces ti postaviti recept,moram razmisliti sta da uradim ,ali keksici mi se strasno dopadaju !!:)
    Sretno ,vidim da brojis sitno !!!

    ReplyDelete
  2. Hvala :)
    Ako imas obican spric za ukrasavanje torti moze i to da posluzi (testo je dosta meko) samo izaberi neku siru mustru npr. onaj nastavak za ukrasavanje torte u obliku kosare... rezultat ce biti isti samo ce kolacici biti za nijansu sitniji pa ih peci koji minut krace :)))

    ReplyDelete
  3. Prelepo izgleda... Ja imam slican spric za keks ali ni jedan keks nisam uspela napraviti s njim...Ali ovo mi deluje da bi uspela... pamtim pa probam kad mi budete trebalo prizivanje extra srece :)

    ReplyDelete
  4. Prelepo je! Moracu da pravim. Jedino ne bih dodavala cimet sa ananasom.

    ReplyDelete
  5. Meni ovo jako lijepo izgleda i voljela bih probati.

    ReplyDelete
  6. maslinka, vecina tih spriceva je teska glupost, ali ovo testo je toliko mekano da ces sigurno uspeti da ga istiskas... znaci, cim ustreba extra sreca a ti na posao :)))
    Zelja, i moj muz je izrazio zelju da sledeci put probamo bez cimeta jer je on u potpunosti izbrisao ukus ananasa!
    cosmo bas bi se radovala da isprobas :)

    ReplyDelete
  7. Ovo prekrasno izgleda ! Odlična slastica, isprobati ću je i ja pa ćemo vidjeti je li istina ono oko sreće :). Tijesto mi se sviđa kao i fil od ananasa, ja ću kao njegov ljubitelj izostaviti dodatak cimeta koji mu umanjuje okus.
    Hvala ti na sudjelovanju u ovom krugu igrice !

    ReplyDelete
  8. Baš mi je ovo lepo. Super ti je recept! U svakom slučaju, pošto ni ja nisam baš ljubitelj ananasa, može se ubaciti neki drugi fil.

    ReplyDelete
  9. Branka, ima svi da pucamo od srece kad se najedemo ovih kolacica :)))
    Gago, samo stavi malo vise cimeta u fil i garantujem da neces osetiti ukus ananasa :)))

    ReplyDelete