Dobos torta svoju prezentaciju dozivela je jos davne 1885. godine, a njena popularnost nije oslabila sve do danas. Originalan verzija od 5 slojeva, odnosno 5 tankih korica spojenih finim cokoladnim kremom, ukrasena savrsenim karamel kriskicama, u to vreme izazvala je divljenje sirom Evrope.
Dobos tortu osmislio je cuveni madjarski poslasticar József C. Dobos koji je sve do 1906. godine krio recepturu ove prekrasne torte da bi je, u trenutku svog penzionisanja, predao na koristenje cuvenoj madjarskoj industriji kolaca i poslastica.
Malo sam oduzila ali ako se neko, po prvi puta, upusta u avanturu zvanu Dobos torta mozda ce mu neki od ovih saveta koristiti... meni svakako jesu :)
Cokoladni krem:
4 jaja
200 gr secera
100 gr cokolade za kuvanje
250 gr maslaca ili margarina
Pripremite vodenu kupku.
Dobro izmiksajte jaja sa secerom (oko 5 minuta) da dobijete penastu masu. Stavite ciniju na vodenu paru i mesajuci kuvajte, na srednjoj temperaturi, dok smesa ne pocne da se zgusnjava. Zatim dodajte cokoladu i kuvajte jos 2-3 minuta ili dok se cokolada ne istopi.
Prebacite u ciniju u kojoj cete miksati krem i ostavite da se rashladi. Rashladjen krem prebacite u frizider da se potpuno ohladi.
U ohladjen krem dodajte komadic po komadic maslaca (margarina) i miksajte dok ne dobijete gladak, povezan krem. Kasnije, kad budete spremni za filovanje torte, podelite krem na 6 jednakih delova.
Korice:
6 jaja
6 kasika secera
7 kasika brasna
Odvojite belanca od zumanaca. Kratko miksajte belanca a zatim dodajte secer i nastavite miksanje dok ne dobijete cvrstu penu. Dodajte jedno po jedno zumance i na kraju postepeno umesajte i brasno. Podelite smesu na 6 jednakih delova (mozete koristiti plasticni merac kako bi smesu podelili na potpuno iste delove).
Pecite korice u rerni zagrejanoj na 200 stepeni (ja sam koristila papir za pecenje i pekla na poledjini pleha).
Karamel:
200 gr secera
2 kasike maslaca
2 kasike limunovog soka
Istopite secer na jacoj vatri. Kad pocne da tamni pomerite ga s vatre pa umesajte maslac i limunov sok. Dobro izmesajte a zatim vratite na vatru pa mesajte dok se sve lepo ne istopi.
Instrukcije za uspesno karamelizovanje korice:
Izaberite najlepsu koricu za prelivanje karamelom. Papir za pecenje blago premazite maslacem pa na njega polozite koricu. Tanak, ostar noz i lopaticu za tortu lagano namazite uljem.
Sipajte vreo karamel na pripremljenu koru pa, nauljenom lopaticom, brzo razmazite karamel do samih rubova korice. Ostavite da se prohladi 30-ak sekundi, a zatim nozem oznacite 12-16 kriskica (proverite rukom ivicu da bi mogli oceniti da li je karamel spreman za obelezavanje-mora biti topao ali da se ne razvlaci pod prstima). Ostavite da se hladi jos minut a zatim nozem prodjite po rezovima, ovaj put prosecajuci koru do kraja. Ostavite nasecene kriskice da se u potpunosti ohlade.
I na kraju pospajajte tortu... Na tacnu redjajte naizmence kore i krem. Zatim celu tortu premazite ostatkom fila i obelezite ruzicama od krema 12-16 kriskica torte i to uz sam rub pa na te ruzice polozite karamel kriskice. Ostatak krema nastrcajte u sredinu torte, a stranice ukrasite po zelji.
Dobos torte
(recipe adapted from here and here)
Chocolate butter cream:
4 eggs
7 oz (200 g)granulated sugar
3 ½ oz (100 g)bakers chocolate
2 sticks, and 2 Tbsp (250g) unsalted butter or margarine
Prepare a double boiler.
Mix eggs with sugar for good 5 minutes, or until it’s frothy, then transfer to the inner sauce pan (duh) to cook over boiling water (reduce to medium heat). Stir almost constantly and cook until you see it starts to thicken a bit. Add chocolate, mix it in well, and cook another 2-3 minutes.
Transfer to a mixing bowl, and let it cool down, later put it in the fridge. And when completely cooled down (it will be quite sticky and thick) add pieces of butter, and mix until you get smooth, silky butter cream.
Later on, when you are ready to spread it on cake layers, you will sort of divide the cream into 6 sections, within the bowl. Math is everything, you want to make sure you have equal amounts on each cake layer.
For the sponge cake / biscuits:
6 eggs
6 Tbsp of sugar
7 Tbsp of flour
Separate the whites, and mix them with sugar for, again, good 5 minutes or longer, until they are so stiff that when you add the first yolk, it will not fall through ; )
Keep adding the yolks, one by one, and then gradually add the flour. I have then transferred this into a large measuring cup, and I have come up with a liter of mixture.
This has helped me make sure I use, as close as possible (approx 170 ml for each), equal amounts of batter to the spring pan, for each of the six layers.
So now, bake 6 separate layers, in a preheated oven @ 400 F, in a round spring form pan, aligned with parchment paper. Each time you will more than likely need to clean up the pan, and then do the next one.
For the caramel:
7 oz (200 g) granulated sugar
2 Tbsp unsalted butter
2 Tbsp fresh lemon juice
Melt the sugar (caramelize it) over high heat, when it starts browning remove from heat, stir in butter, and lemon juice. Mix well, and return to heat, to cook until it's nice and dissolved.
Directions for the caramel topping:
Choose the best-looking cake layer for the caramel top. To make the caramel topping: Line a jellyroll pan with parchment paper and butter the paper. Place the reserved cake layer on the paper. Lightly oil a thin, sharp knife and an offset metal spatula.
Pour all of the hot caramel over the cake layer. Using the offset spatula, quickly spread the caramel evenly to the edge of the cake layer. Let cool until beginning to set, about 30 seconds. Using the tip of the hot oiled knife (keep re-oiling this with a pastry brush between cutting), cut through the scored marks to divide the caramel layer into 12-16 equal wedges. Cool another minute or so, then use the edge of the knife to completely cut and separate the wedges using one firm slice movement (rather than rocking back and forth which may produce toffee strands). Cool completely.
Minijatura malecna :) ima divnu kosicu :)
ReplyDeleteSvaki put kad vidim ovu tortu, ja se divim karamel dekoraciji, ali nemam hrabrosti da se upustim u samostalno pravljenje :(
Tvoja izgleda stvarno divno, mi tu grešku ne vidimo :))
Moja omiljena...
ReplyDeleteTina, to su stare fotke... kosicu smo osisali odmah posle rodjendana :(
ReplyDeleteA sto se tortice tice, i meni je ovo prvi put zato sam toliko i istrazivala ovaj karamel deo jer sam unapred osecala da cu tu kiksati ;)
Danijela i meni je jedna od drazih :)
Ih, bre, što ga ošišaste, kosica je bila divna ♥
ReplyDeleteJa imam osećaj da, kad bih je ja pravila, ne bi' ni stigla do faze deljenja korice, zagoreo bi mi karamel još u šerpi :D
Иди најбољих торта сада! Бих могао да једем комад у праву! БЕСИТОС!
ReplyDelete(Vaya tarta más estupenda!
Me comería un trocito ahora mismo!
Besitos!)
Ovu tortu nikada nijesam pravila, a stalno sam je imala u planu. Nekako mi je izgledalo da za nju treba izdvojiti dva dana:)Ti si to tako dobro objasnila i potkrijepila odličnim fotografijama, da si me ubjedila da ipak izdvojim vrijeme za nju! Tvoj rad je zaista izuzetno lijep, nisam sigurna da će moja biti približna:))
ReplyDeleteP.S. Aron je presladak!
Nikad nisam pripremala ovu tortu. Razlog je taj što nisam sigurna da će mi uspeti. I nemam hrabrost da je isprobavam, zato kad god neko sprema Dobos tortu ja se odusevljavam. Tako i u tvom slucaju. Ne brini za karamel, drugi put će biti 1000% savršena! Ja ne nalazim manu ni ovoj.
ReplyDeleteAron je meden! Pozzzz
Aron je presladak! Kosica mu je bila divna.
ReplyDeletePravljenje tih klasicnih torti sam skroz preskocila. Taj tip kolaca mi je presladak i pre tezak. Moze i bez toliko secera, cini mi se. Moracu jednom prilikom da probam.
Cestitke na dobroj izvedbi ove 'teshke' torte!
ReplyDeleteOvaj slatkish sa dugom kosom sigurno mnogo 'mushkije' izgleda poslije sisanja.
O slakiš mali i baš mi je žao što ste ošišali kosicu. :)
ReplyDeleteTorta ti je ispala savršeno, ovo je jedna od onih torti koje smatram jako teškima za dobro napraviti i s toga ti skidam kapu. Tvoja izgleda zbilja jako lijepo i karamel ti je ispao točno onako kako ja zamišljam idealni. :)
Fantasticna tortica :)
ReplyDeleteA steta sto se ovaj medenjak osisao premda kosa raste pa moze da je pusti kad god pozeli..
Srecica malena presladak je :)
Saljem vam veliki poz.
Aron je pravi slatkiš a za tortice svaka ti čast... ja imam fobiju od te gornje kalamer kore i još se nisam usudila praviti je...
ReplyDeleteMihaela, sve tvoje torte su tako predivne! Fantasticne slike i super recept!
ReplyDeleteI meni je ova torta jedna od najlepših, ali je još uvek nisam pravila baš zbog ovog preliva. Malom lepotanu sve najbolje :)
ReplyDeleteDivna tortica za još bolju prigodu,radila sam ju prije par godina i znam da je bila puno bolja nakon par dana u frižideru.
ReplyDeletePrekrasna torta, nisam neki obožavatelj slatkog, ali kad se zaželim, onda bi svakako na prvom mjestu ovakav klasik. Predivna ti je.
ReplyDeleteAko nešto volim onda je to doboš torta ! I nikada je nisam napravila jer sam uvjerena kako je komplicirana. Ti sada kažeš da je zapravo jednostavna, osim ove priče sa karamelom, pa možda se jednom odvažim i ja je napraviti. Krasna je ova tvoja torta i ja zapravo ne vidim te probleme sa karamelom koje si imala.
ReplyDeleteA dečkić je odličan sa svjećicama, prekrasan maleni ! :)
Radila sam ju i ja, vidim da ti nisi dodavala kavu u kremu,no nema veze, netko stavi netko ne!Ali presjek je predivan , a i ovaj dekorativni karamel na vrhu odlično izgleda, ja ću sad kao minnone (neće se ona ljutiti)..sjedi 5!
ReplyDeleteDobošicu sam često radila, ali uvijek kao rođendanski kolač, pa karamel koru nisam radila jer u nju se ne može staviti veliki broj svijeća. Odlično si objasnila zamke izrade i moram probati napraviti baš prvau Doboš tortu držeći se tvojih uputa. Hvala!
ReplyDeletePreslatka je Arona,torta ti je savrsena,moram da priznam da je ja nisam jos pravila,ali kad vidim tvoje slike moracu.
ReplyDeleteMogu ti reci da sam se bas nedavno sjetila ove torte koja premda je vrlo slatka i zasitna spada u moje favorite iz djetinjstva. Hvala ti na receptu, mislim da cu se i ja uskoro odvaziti na izradu. Tvoja izgleda stvarno profesionalno - cestitam!
ReplyDeleteHvala vam devojke! Bas ste me prijatno iznenadile, nisam ocekivala ovoliki broj komentara i to jos ovako pohvalnih :)
ReplyDeleteStvarno vam savetujem da probate, nije bas najjednostavniji posao na svetu, ali nije ni toliko komplikovano. Najvaznije je da dobro procenite karamel, ostalo je pesma :)))
Oduvjek me je privlacila ova torta ali nikako da je napravim.
ReplyDeleteOdlicno ti je ispala.
Sincic je presladak :-)
obožavam ovu tortu, međutim još se nisam upustila u izradu baš zbog ovog najtežeg dijela, još skupljam savjete i hraborsti
ReplyDeleteti si odlično napravila
Hvala za delitev dobre vsebine. Našel sem svoj blog na google iskanje je zelo koristno za mene.
ReplyDelete