Thursday, January 27, 2011

Matamis Na Bao

Please scroll down for English version

Odavno sam imala zelju da isprobam dzem od kokosa i to cuvenu verziju Kaya - kokos jam. Jedino sto me sve vreme kocilo da pripremim ovaj namaz bili su listici pandana koji se traze u svim receptima ili bar onima na koje sam ja naletela. Mozda se ovi listici mogu pronaci po azijskim buticima, cak sam kontala i proveriti, ali, ili zaboravim ili mi azijski butici nisu usput i tako u krug...  I dok sam ja tako kontala i nista ne radila po pitanju pronalazenja ovih listica, naletela sam na ovaj recept. Delovao je tako jednostavno, sastojke skoro u svakom trenutku imam u kuci pa sam resila da krenem od njega.


Od homemade kokosovog mleka skuvala sam prvo Matamis Na Bao, a zatim umesila i peciva koja sam pronasla na istoj stranici gde i recept za dzem. Peciva su, na prvo citanje, delovala jako fino, ali me krajnji rezultat razocarao. Nisam imala niti aebleskiver niti takoyaki pan (onaj tiganj sa okruglim rupama-nemam pojma kako se zove na nasem jeziku) koji su potrebni za pecenje ovih Skivers-a pa sam ih pogurala u kalup za muffins. Kratko sam ih zapekla, samo da dobiju koricu na povrsini, zatim na sredinu svakog muffinsa stavila po malo kokos dzema i dopunila kalupic ostatkom smese te ispekla do kraja. Mislim da je osnovna greska u nacinu pecenja i mislim da bi ova smesa dala mnogo bolje rezultate da sam je ispekla u vidu malih palacinkica, nesto poput American pancakes-a i servirala sa kokos dzemom.
Sto se dzema tice, moram naglasiti da to nije klasican dzem, bar ne onakav na kakve smo mi navikli... ovaj namaz pre bi se mogao nazvati kokos karamel :) Prijateljica koja zivi u Argentini kaze da bi jedan od mogucih naziva za ovaj namaz bio dulce de leche de coco i, iskreno, taj naziv i namaz koji sam dobila mi se nekako najbolje i uklapaju :) Kad bolje razmislim ovo i  jeste dulche de leche pripremljen sa kokosovim mlekom.
Za razliku od peciva, dzem (karamel) mi se mnogo dopao!!! Jako fin na hlebu, palacinkama, a mislim da bi se odlicno uklopio i u nekim kolacicima ili kao preliv za sladoled. Ako planirate da ga koristite kao preliv, stavite ga u mikrotalasnu na par sekundi da se istopi.

Ovo je moja ulaznica za Ajme, koliko nas je, igricu koju je osmisla Snjezana. Tema za ovaj mesec, na predlog domacice Sandre, je snezno beli kokos. Uz ova dva recepta, pridodacu jedan moj stariji recept na istu temu.



Matamis Na Bao

Potrebno:
2 1/2 solje kokosovog mleka
1/4 solje crne melase (ja sam koristila svetli corn sirup)
1 solja muscovado secera

*solje su od 240 ml

Priprema:
U manjoj sercpici izmesajte kokosovo mleko i melasu (corn sirup u mom slucaju). Zagrevajte smesu na laganoj vatri dok ne pocne da vri. Dodajte muscovado secer pa dobro izmesajte da se secer istopi.
Nastavite kuvanje na laganoj vatri, pustite da smesa lagano vri, dok ne postigne temperaturu od 100-110 stepeni ili dok ne primetite da se smesa blago zgusnula i ukuvala za otprilike polovinu (oko sat vremena na srednjoj temperaturi). U toku kuvanja, povremeno promesajte smesu.
Kuvani dzem skinite sa vatre, ostavite da se ohladi pa sipajte u teglicu. Cuvajte ga u frizideru max 2 nedelje.


Kako nemam termometar, dzem sam kuvala otprilike i malo ga prekuvala pa sam hladjenjem dobila cvrst karamel koji se nije mogao pomeriti iz posude. Sipala sam jos malo mleka, dodatno zagrejala cvrstu masu i, na kraju, sve je ispalo super.
Zbog ove moje greske, skontala sam da bi se od ove smese mogle napraviti i jako fine karamele, ali u tom slucaju gustu smesu sipajte u pleh oblozen papirom za pecenje, ostavite da se blago prohladi i malo stegne pa nozem premazanim uljem oznacite kockice tj. karamele. Kad se smesa u potpunosti ohladi i stegne, odvojite kockice pa ih, zasebno, umotajte u celofan.


Cocojam 'Skivers

Potrebno:
2 solje kokosovog mleka
1 1/2 solja brasna
1/2 solje pirincanog brasna
2 jaja, odvojite belanca od zumanaca
2 kasicice praska za pecivo
1/2 kasicice soli
2 kasike secera
Matamis Na Bao ili neki drugi kokos dzem


Zagrejte aebleskiver ili takoyaki pan na srednjoj temperaturi.
Izmiksajte belanca u cvrstu penu i ostavite sa strane. Zumanca izmesajte sa ostalim sastojcima dok ne dobijete glatku smesu pa lagano umesajte penu od belanaca.
Punite podmazane rupe na tiganju skoro do samog vha. U sredinu svakog peciva stavite po ¼ kasicice kokosovog dzema, pustite da se zapeku na dnu a zatim okrenite ili kako se to vec radi sa tim tiganjima. Kao sto rekoh, ja sam tu koristila muffins kalup ali savetujem pecenje palacinkica.
Servirajte sa Matamis Na Bao i svezim, rendanim, kokosom.


Prilazem jos i:
Roti Jala


English version:
(recipes adapted from here)
Matamis Na Bao

Ingredients:
2 1/2 cups coconut milk
1/4 cup blackstrap molasses
1 cup muscovado sugar

1. In a heavy sauce pan or pot, combine coconut milk and molasses over medium heat until it comes to a gentle boil;
2. Add muscovado sugar and stir well to dissolve into mixture. Continue cooking at a gentle boil, stirring constantly and reducing heat as necessary to keep from boiling over;
3. Cook mixture until it reaches 200°-220°F on candy thermometer ('jelly' stage) - approximately 1 hour of cooking time. The mixture will have reduced by at least half.
4. Remove from heat and let cool for a bit before transferring into a clean glass jar. Coconut jam should keep in the refrigerator for about 2 weeks.

For this recipe, the matamis will have a room-temperature consistency similar to soft fudge. For use as a sauce, spoon a desired amount into a microwaveable container, add milk or water by the teaspoon, and heat for 10-12 seconds until the right consistency is achieved.

Cocojam 'Skivers

Ingredients:
2 cups coconut milk
1 1/2 cups all-purpose flour
1/2 cup rice flour
2 eggs, separated
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2 Tablespoons sugar
Vegetable oil
Matamis na bao or other coconut jam

To make:
1. Pre-heat aebleskiver or takoyaki pan over medium heat;
2. Separate the eggs and beat whites until stiff, then set aside;
3. Combine the remaining ingredients (including egg yolks) and mix until smooth. Fold in egg whites;
4. Add scant vegetable oil to pan and heat, then spoon batter into wells until just to the top;
5. Spoon small portions of coconut jam (about 1/4 teaspoon) onto batter before the first turn, then continue cooking 'skivers as usual;
6. Serve with a side of matamis na bao and freshly grated coconut.

If you don`t have aebleskiver or takoyaki pan use muffins pan or bake mixture like pancakes. Serve with Matamis Na Bao.

9 comments:

  1. Prekrasan recept, puno koristim melasu i svakako cu isprobati ovaj "karamel". Javim ti dojmove :)

    ReplyDelete
  2. Još jednom SVAKA ČAST Mihaela !!! Ostala sam bez teksta !!!

    ReplyDelete
  3. Privukao me naziv :) a ispod naziva krije se nešto sltko! :) Izgleda njamii :)

    ReplyDelete
  4. Kakvi krasni egzotični recepti. Odlična ulaznica za igricu

    ReplyDelete
  5. bravo za recepte! ovaj kokosov karamel mi se posebno sviđa, nekoliko sam puta i sama radila dulche de leche i svi ga obožavamo...ja sam ga u par navrata jela samog, bez ičega-žlicom iz teglice, grrrozno fino:))) a i kokos obožavam, tako da je za mene ovaj kokosov karamel pun pogodak

    ReplyDelete
  6. Jos jedan recept za cuvanje. Hvala Mihaela!

    ReplyDelete
  7. Odlično i totalno egzotično! Novo za mene. Čuvam, pa probam, jer kokos obožavam:)

    ReplyDelete
  8. Ovo zvuči zbilja savršeno, jako mi se sviđa ovaj namaz i definitivno ga treba probati. Svaka čast. :)

    ReplyDelete
  9. džem od kokosa! wow!! bilo što kao dulche de leche mora biti super fino. bilježim!

    ReplyDelete